Skocz do zawartości
  • 0

Okrągły przedmiot z brązu

eksplor327

Pytanie

Napisano

Witam, w ostatnim czasie udało mi się znaleźć taki przedmiot. Nie mam pojęcia do czego mógł on służyć. Jest to znalezisko całkowicie przypadkowe. Szczery las , bardzo daleko od jakichkolwiek zabudowań. Pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Muzeum - to szlachetne, ale archeologom zwłaszcza, a jeszcze bardziej WUOZ, bo zabytki to jedno, a lokalizacja (i osławiony kontekst) to drugie. Nie wszystkie WUOZ-ety funkcjonują przyjaźnie, ale nie ma co demonizować całości. Jednak jeśli jesteś z województwa łódzkiego to nie polecam...

Jeśli się boisz zrobić to sam, skontaktuj się: Mazowieckie Stowarzyszenie Historyczne Exploratorzy.pl"

kontakt@exploratorzy.pl

Na pewno odpiszą tego samego dnia i zaproponują sposób na przekazanie zabytków do muzeum, a informacji (co cenniejsze) do świata nauki. Nie powinno ominąć Cię też pisemne podziękowanie.

Reszta na priv.

Jeszcze raz gratuluję postawy, bo rozumiem, że miejsce nie było stanowiskiem, a odkrycie archeo" jest przypadkowe.
Napisano
tak jak ci napisał remington bransoleta półotwarta epoka brąz jak nie było stanowiska to będzie ,nie pękaj zgłaszaj a piszesz że wyciągnąłeś trzy z jednego dołka to nie jest zguba...dawaj info na bieżąco super sprawa !!
Napisano
Ciekawa ornamentyka-3.2.3.I te trójkąty.Każdy inny.Ciekawe znalezisko.Wyrób niecodzienny,inywidualny-Piękny.
Gratuluje.
Napisano
Nie wiem jak to by do końca wyglądało pod względem prawnym. Znalazca ma chyba obowiązek natychmiastowego zgłoszenia właściwym organom, czy w takim razie może przekazać zabytki pośrednikowi?
Miło że stowarzyszenie gotowe jest wziąć to brzemię na siebie, wszak sprawa może być trochę ryzykowna. W dodatku zwolniła się cela po Trynkiewiczu.
:)
Napisano
Mółgbyś na zakończenie tego ciekawego tematu,zrobić dobre zdięcia-Na czarnym tle.I w lepszym świetle.
Napisano
Nie oddawaj tego, postaraj się jakoś,żeby sprawa ucichła i nikomu się nie chwal. Jak oddasz do muzeum zabiorą ci ten skarb, zrobią przeszukanie i wsadzą do pudła, albo wlepią ci kilkadziesiąt tys. grzywny. albo jedno i drugie. Trzymaj i czekaj, aż się prawo zmieni.

PS. żle zrobiłeś pisząc o tym tutaj
Napisano
To może być trafienie życia, porównaj http://3.bp.blogspot.com/_79zGOWeXcAY/TPE0NvMJTaI/AAAAAAAABDQ/M7K0Iy-Hbj0/s1600/IMG_2301.JPG .
Napisano
KW- jak rozumiem, aż tak przejąłeś się myślą, która do łba ci przyszła, że na datę

eksplor327 (46 / 11) 2014-02-16 17:58:19

nie zwróciłeś uwagi?

Pocieszę cię- myślenie ma kolosalną przyszłość...
Napisano
witam, to stowarzyszenie Eksploratorzy.pl" jest lokalne , czy działa w innym miejscach w kraju również? ja jestem z bardzo mocno oddalony od mazowsza;d są jakieś inne organizacje tego typy, które pomogą łagodnie załatwić tą sprawę?
Napisano
witam, to stowarzyszenie Eksploratorzy.pl" jest lokalne , czy działa w innym miejscach w kraju również? ja jestem z bardzo mocno oddalony od mazowsza;d są jakieś inne organizacje tego typy, które pomogą łagodnie załatwić tą sprawę?
Napisano
Napisano
Napisano
Napisano
Dzięki za pomoc, jak to znalazłem to też na bransoletę stawiałem;d te trójkąty i kreski w środku , stawiałem też na coś w rodzaju kalendarza lub na przedmiot na którym zapisywano mijające dni i czas;d jutro postaram się wrzucić lepsze zdjęcia;d pozdrawiam
Napisano
albo skarb brązowy albo wyposażenie grobu ( niekoniecznie damskiego ). Jezeli wyposazenie grobu to jest duza szansa ze to wierzchołek góry. Gratulacje
Napisano

Witam, w ostatnim czasie udało mi się znaleźć taki przedmiot. Nie mam pojęcia do czego mógł on służyć. Jest to znalezisko całkowicie przypadkowe. Szczery las , bardzo daleko od jakichkolwiek zabudowań. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie