Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
:-((...Tak mi się wydaje, że obaj Koledzy przesadziliście z zamieszczaniem zdjęcia, które w znacznie lepszej jakości zapoczątkowało ten wątek. Prawdopodobnie jest to to samo zdjęcie, podchodzące po raz kolejny do aukcji.
  • 7 months later...
  • 9 months later...
Napisano (edytowane)

tk3_km_lopata_57_copy466.thumb.jpg.9913f58e14792bb8059c8f2d67a9633d.jpg

Chyba znalazłem jeszcze jedno zdjęcie tankietki TK3_strzala1, ale wykonane pod dziwnym kątem... Pasuje reflektor, plama kamuflażu na dolnej płycie i ogólny wygląd w tym podobne porozrzucane elementy. Na upartego pasuje także pochyłe drzewo, chociaż musiało być bardziej z boku, niż je rysowałem. Chyba nie ma przodka pod drzewem. Ciekawe, że widać słup elektryczny.

Edytowane przez Mi.Der
Napisano
W dniu 19.06.2016 o 20:30, Mi.Der napisał:

Kojarzy mi się z tym laskiem zdjęcie https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/_57_10_copy103.jpg , ale ten sprzęt jest niewidoczny na innych zdjęciach i nie mam żadnych poszlak, żeby to udowodnić...

W monografii C2P znalazłem drugie zdjęcie tego lasku - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/5b0b457fafbe4d9ff9d06ae9aeb268926.jpg . Nadal brak jest możliwości powiązania, ale widać, że ta jednostka też miała Boforsy 40 mm...

• 2 years later...
Napisano (edytowane)

Po dłuższej przerwie, znalazłem w wątku o artylerii to zdjęcie, przedstawiające niewątpliwie "dolną" część lasku - widoczna chyba między drzewami lufa Boforsa, chociaż trudno coś więcej dowiązać z uwagi na jakość i słabe obfotografowanie tej strony. Z tego wynika, że było tam znacznie więcej sprzętu motorowego, niż sądziliśmy. Słupy elektryczne czy telefoniczne wskazują, że tankietka z postu powyżej chyba  będzie w tym samym miejscu.

tkx_copy1829.jpg

Edytowane przez Mi.Der
Napisano (edytowane)

Chociaż to chyba nie ten sam słup, bo według tego, jak ja to widzę, tankietka powinna być gdzieś po prawej stronie zasłonięta wozem, a pochyłe drzewo i drugi słup powinny być za prawą krawędzią zdjęcia...

W tym samym albumie było trochę lepsze, publikowane już tu zdjęcie z drugiej, "górnej" strony:

samochody_copy.jpg

40mm_bofors_tksy_copy2col.jpg

Edytowane przez Mi.Der
Napisano

...skłoniło mnie to do przejrzenia zdjęć armat, jakie mam na dysku - i bingo! ?

Warto zauważyć tak samo przewrócony jaszcz i ciężarówkę z napisem (Chevrolet z rekwizycji?), którego już nie ma głównym zdjęciu.

75mm_wz97_111_copy26.jpg

Napisano

Znalazło się i zdjęcie od "dołu" w minimalnie lepszej jakości. Może to myślenie życzeniowe, ale za wozem taborowym po prawej jest coś, co może być tankietką, z żołnierzem stojącym na dachu... A za tym zdjęciem było jeszcze drugie ?

100mm_las_copy2383.jpg

100mm_las_copy2384.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Byłem co prawda mocno sceptyczny, ale postanowiłem porównać... ?

Ciekawe swoją drogą, kto ma te odbitki i czy kiedyś zobaczymy je w lepszej jakości... Dziwne, że w sumie zdjęć tych tankietek i dział jest stosunkowo niewiele.

PF621_copy1432.jpg

100mm_las_copy2384tmp.jpg

Napisano (edytowane)

Znalazłem lepszą wersję tutaj.

Ciekawe, że zdjęcie spalonego PF621 wyżej w tamtym wątku pochodzi z tego samego albumu, ale nie można go powiązać z tematem i jest wokół "za łyso" - podobny spalony PF621 był na zdjęciu z kolejną tankietką ze strzałą (na 2 stronie tego wątku), ale otoczenie się nie zgadza (miasteczko i tankietka).

Edytowane przez Mi.Der
Napisano

Mam jedną uwagę, to nie wygląda na pobojowisko, bo te wszystkie sprzęty nie są zniszczone. To raczej miejsce, gdzie jakiś nasz oddział się poddawał.

• 9 months later...
  • 1 year later...