Skocz do zawartości

Niemiecki karabin ukryty w kamienicy przy ul. Tymienieckiego w Łodzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kanały discovery często prezentują filmy o historii broni palnej, zwykle posiłkując się wiedzą kilku uznanych ekspertów - pracowników muzeów czy placówek badawczych. Znamiennym jest, że panowie ci prezentując dany egzemplarz występują w ochronnych rękawiczkach by przede wszystkim nie narażac powierzchni eksponatu wydzielinami skóry. Szkoda, że pan z MWP nie nauczony jest tej przydatnej zasady. Dotychczas w takich rękawiczkach widziałem jedynie kustosza zbiorów broni z MWL w Bydgoszczy przy okazji odbioru Morsa.
Napisano
Bez przesady. Karabinek przeleżał sobie kilkadziesiąt lat między deskami a teraz idzie do konserwacji. A pracownia konserwacji MWP to super profesjonaliści. Broń trafiła w dobre miejsce.
Napisano
Dunczyk ma absolutą rację,skąd pracownik muzeum profesjonalista nie wie że z tej broni nie zabito czławieka w napadzie na bank w roku 1963?
Napisano
Może dlatego że broń wcześniej została pod tym kątem sprawdzona ? I jako czysta trafi do muzeum zamiast ( przynajmniej na czas jakiś) do depozytu dowodów rzeczowych ?
Napisano
Nie sądzę żeby ktoś to sprawdził.Odciski palców z 1963 r.Policja nie wie kto zabił ich komendanta a potrafi znaleźć odciski palców sprzed ćwierć wieku.
Napisano
Zabezpieczyć odciski, mikroślady, profil lufy to jest ABC techniki kryminalistycznej.
Powiązanie tego z działalnością przestępczą, tu zaczynają się schody.
Napisano
No i dochodzimy do paranoi iż wszystko co ma lufę i zamek w domniemaniu zostało użyte do mordowania.Wiecie czemu kolejne rządy podkręcają śrubę w kwestii posiadania broni przez Kowalskiego?, bo się boją o własną dupę.Pierwszemu lepszemu osłowi wybranemu do władz klamka się należy i nie mają trudności z uzyskaniem pozwolenia.Wyobrazmy sobie jak zmniejszyła by się arogancja waaadzy" gdyby wybrańcy narodu mieli świadomość iż w rekach obywateli jest np. 5 milionów sztuk broni.Są kraje gdzie te liczby są większe , nikt nikogo nie morduje(to podstawy argument oponentów że nagle rzucimy się do mordowania wszystkich wokół), a waaadza" sobie nie pozwala na przygrywanie z obywatelami.
Napisano
Mnie chodziło tylko o to, że obiektu muzealnego - zabytku, bądź co bądź, nie powinno się brac w nieosłonięte łapy, min. dlatego jest tak dobrze zachowany, że nie gmerano przy nim tyle lat i sobie spokojnie przeleżał w skrytce.
Napisano
Tu jest przykład profesjonalizmu:) - https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/bilde_copy2.jpg
Choć w obu przypadkach zakładanie rękawiczek do uświnionego eksponatu przed konserwacją jest zbędną fanaberią.
Napisano
O czym tu pisać ?o skrajnej głupocie czy niewiedzy?,a jakby znalezisko brało udział w kilku napadach i konserwator zostwił widmo swoich rączek , to jak by to było? kilkuletnie śledztwo i umorzenie?
Od bardzo dawna mam w samochodzie paczkę gumowych rekawic,nie ważne czy jest to walnięty rakoon, czy człowiek, czy zeschła gałąz, bez nich niczego nie dotykam, myślałem iż to takigo meritum wracać nie będziemy, ot me mistake.
Napisano
Myślę Boerze, że Twój punkt widzenia także jest słuszny, powodów dla których winno się zachowywac ostrożnośc przy kontakcie z takim eksponatem zapewne jest kilka i wszystkie ważne.
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie