Skocz do zawartości

PzIV w WP?

osyjan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Była Pantera był Wespe (lub Marder- nie pamiętam) więc i PzIV się znalazła. Może warto zrobić galerię zdobycznego sprzętu w polskiej służbie?
PS Jakie kolego jest źródło tej fotki jeśli mogę się spytać?
Napisano
Witam,
Kolega ,,macvsog,, rzucił hasło - ,,galeria zdobycznego sprzętu,, - pozwolę sobie na umieszczenie kilku zdjęć.
Dwa zdjęcia pochodzą z publikacji nieżyjącego już ppłk. Czesława W. ,, Fragmentaryczny rys wspomnień - 40 lat później,, autor opisuje OS KBW - Legnica 1945-1985
Napisano
Byl jeden w Klodzku w pelni sprawny ponoc jeszcze w latach osiemdziesiatych-sam nie widzialem, ale wiem z opowiesci kolegi-moze ktos tam byl w wojsku i moze to potwierdzic?
Napisano
To jedna z kilku fotek reportażu z ćwiczeń hiszpańskich wojsk pancernych z początku lat 50-tych (są w kolekcji Tank Muzeum). Hiszpanie w czasie wojny kupili 20 szt tych czołgów od Niemców obecnie zostały im 3 sztuki muzealne.
Napisano
witam co do IV to Magnuski podaje że w ewidencji figurował tylko jeden z wersji J o nr.fabrycznym 101 155 lub 110 155 budowany w zakładach Nibelungenwerke. Zdobyty w marcu 45 naprawiony w 24 bat.naprawy czołgów,przekazany 5 dyw.ar.sam. 6DP, na stanie do 5.10.1945 pózniej przekazany do 3 szkolnego pułku czołgów.Dalsze losy nieznane.Oprócz tego były trzy Hetzer-y o nr.322549,323339 i 323358 po remoncie przekazano je tak jak IV.były też 3 działa Sturmgeschutz 40 o nr.106704,106811 i 107939.były też 3 Sd.Kfz.251 zwykłe oraz dwa o nr.224595 i 815250 z działkami schwere Panzerbuchse 41.Jedna 250/10 z działem 3,7 cm Pak była używana w zwiadzie 13 pułku artylerii samobieżnej z orłem i nr.10-los pojazdu po wojnie nie został ustalony.Jest kilka zdjęć min. to które zamieścił kol. Dodge52 i to wszystko u Magnuskiego pozd.Honker
Napisano

Tym razem cos" użyte przez Wojsko Polskie. Zdjęcie pochodzi z filmu Ostatni szturm". Opowiada o ofensywie na Berlin, ten fragment pokazywał przygotowania przed ofensywą. Pochodził z cyklu  archiwum Czołówki"

Napisano
Pierwsze zdjęcie w tym temacie przedstawiające czołg PzKpfw IV w polskiej służbie wykonane zostało najprawdopodobniej po styczniu 1947 r. Przemawia za tym umundurowanie żołnierzy widocznych na fotografii wprowadzone rozkazem MON z dnia 01.01.1947 r. (Dz.Rozk.MON Nr 4 p.211, 1946). Zgodnie z nim wprowadzono spodnie długie ze spinaczami wzorowane na spodniach wz. 36, ponadto broń pancerna otrzymała mundury wyjściowe i polowe (ćwiczebne) barwy stalowej z proporczykami czarno-pomarańczowymi na kołnierzach. Mundury tego wzoru oficjalnie obowiązywały do 1949 r. jednakże były donaszane do 1952 r.
Napisano
Trzecie zdjecie od gory to chyba dzialo samobiezne (haubica 75mm) nie transporter. W spisie Magnuskiego chyba niet?

12.22.16 - czy ktos moze mi cos powiedziec o kamuflazu na pierwszym pojezdzie? Ktos sie napracowal!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie