Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Tak wyglądały poniemieckie garaże, już rozkradzione z metalowych drzwi - 2011, została jeszcze poniemiecka kostka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 To co zostało z poniemieckich garaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Widok przez siatkę - tu stały garaże - zima 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Kilka zdjęć z niemieckiej jednotski w Legnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Główny wjazd na teren jednostki, widoczny blok koszarowy po lewej stronie, na wprost kuchnia i stołówka żołnierska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Moment wciągnięcia flagi na maszt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Budynek koszarowy - drzwi oryginalne zachowały się, lecz ,,ptaszek,, już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Sala tradycji w budynku szkoleniowym - widoczne popiersie wodza III Rzeszy / po lewej stronie /. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 I na koniec - to co nas najbardziej interesuje.Taki sprzęt był na terenie jednostki, na odwrocie zdjęcia napis: Legnica 1946/47 i osoby z nazwiska / niektóre nieczytelne /Zdjęcie pochodzi z wojskowego albumu mego ojca, / zdjęć jest wiele / po raz pierwszy umieszczam je w wątku ,,Niemiecki czołg w Legnicy,,Zdjęcie otrzymali to wcześniej Panowie z MBP z Poznania.Może coś się wreszcie ruszy !Może koledzy rozpoznają, jaki to sprzęt ?DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
józwa Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Obstawiałbym Mardery II, sądząc po detalach (np. nity na tarczy ochronnej armaty, maszyna na środku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 wydaje mi sie, ze po prawej zarysy Pz.II widze z numerem 25 na wiezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matp7mef Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Jak na 46/47 rok. Wyglądają jakby były w ciągłym użytku i do tego ten pokrowiec z radziecką gwiazdą na lufie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Na czyms musieli ćwiczyć. Jak się poczyta wspomnienia z tego okresu to bardzo brakowało sprzętu. Posówano się nawet do ściągania znszczonych pojazdów (radzieckich) z pól bitwenych i ich remontowania. (artykół z Militaria o wydobywaniu sprzetu radzieckiego z rzek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Tam są 2 Mardery w tym jeden na pierwszym planie na podwoziu PzII bodajże wersji C - tej która ma bardziej pochyłą przednią-dolną płytę kadłuba.W tle jest Pz II.Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOLA Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Może nie do końca związane z tematem ale też z czołgiem i Legnicą .Podpis pod drugim zdjeciem http://www.e-reading.org.ua/chapter.php/71943/9/Baryatinskiii_-_Nemeckie_tanki_v_boyu.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 ok 25 km od Legnicy w jednej z wiosek długo po wojnie stał uszkodzony niemiecki czołg.Został zabrany dopiero pod koniec lat 40-tych.Jako że czołg blokował drogę, na polu został usypany prowizoryczny objazd, po którym pozostał jeszcze ślad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Pewni jesteście że w tle jest Pz II?Mnie wygląda na Panterę.1. Kształt tylnej części wieży.Jak w Pz II ale do Pantery też pasuje.2.Charakterystyczne dla Pz V podcięcie tyłu kadłuba.3.Podkreślony przeze mnie ciemniejszy kształt pasowałby do dodatkowych ogniw gąsienic mocowanych do kadłuba w Pz V właśnie w tym miejscu.4.Pojazd wydaje się stać w oddaleniu od tych na pierwszym planie.Pz II byłby mniejszy-widać by go było więcej"To takie moje małe wątpliwości którymi chciałem się z Wami podzielić.Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Ja tam podciecia z tyłu nie wiedzę, ale mogła by być to Czwórka, ale bez zasobnika z tyły wieży. Chyba nawet delikatnie oczyma wyobraźni widać kółka podtrzymujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 -> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 @ndrew dobra robota. :)Te zęby gąsienic (chyba) coś duże się wydają ale to pewnie złudzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Witam,Chciałbym kolegom przekazać kilka nowych informacji dotyczących wątku ,,Niemiecki czołg w Legnicy,,W dniu 12.10.2012 zostałem zaproszony przez Dyrekcję mojej Szkoły / Zespół Szkół Samochodowych /jako emerytowany nauczyciel na akademię z okazji ,,Dnia Nauczyciela,,. Obecni byli młodzi nauczyciele aktualnie uczący, jak i emerytowani nauczyciele. Wśród nich było dwóch ,,seniorów fachu nauczycielskiego,,, Pan Michał lat 91 i Pan Augustyn lat 89.Korzystając z obecności dwóch Panów, zadałem pytanie dotyczące czołgów w Legnicy, szczególnie tych na zdjęciu w Parku. I co się okazuje - Pan Augustyn dokładnie pamięta te czołgi stojące przy ul. Jordana, dodając - na zdjęciu po lewej stronie /są niewidoczne / stały poniemieckie armaty ,,różnej wielkości,,- jedną pamięta szczególnie, gdyż miała długą rozerwaną lufę. Okazało się z dalszej rozmowy, że dwa pojazdy pancerne / bardziej uszkodzone / zostały zezłomowane wraz z armatami / pozostałe usunięto, gdyż szykowano Park do ,,Wystawy Ziem Odzyskanych,,Ale to nie koniec - Pan Augustyn pracował jako młody kierowca samochodu ,,Internacjonal,,- pogotowie techniczne z UNRY w legnickiej firmie /rosjanie nie zdążyli wyszabrować urządzeń poniemieckich / która nazywała się ,,Techniczna Obsługa Rolnictwa - Przedsiębiorstwo Państwowe w Legnicy,,i on i koledzy po otrzymaniu polecenia z Powiatowej Rady Narodowej /PRN/, pocięli na złom ten sprzęt./ przypomnę-2 pojazdy pancerne i armaty /. Pytam - czy ma jakieś zdjęcia z tej operacji, odpowiedział - nie, ale zaprosił mnie do swojego domu, pokazując liczne zdjęcia z lat 40-tych i 50-tych, które zeskanowałem i które kolegom za jego zezwoleniem przedstawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Zdjęcie z albumu Pana Augustyna - widoczny pojazd warsztatowy,,Internacjonal,,/ widoczny napis na boku pojazdu/, na drzwiach napis ,,Techniczna obsługa Rolnictwa - Przedsiębiorstwo Państwowe w Legnicy,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Pojazd i jego obsługa - widoczna rejestracja pojazdu A-94957 Wrocław - 1948r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Kol. Dodge52 mam pytanie. Domniemany czołg postawiono przed bramą jak piszesz w 1963 r, jak długo mógł tam stać do momentu jego usunięcia. ? Kwestia miesięcy czy 1-2 lat ?Szkoła KBW została zlikwidowana 1966, wtedy to opuścił ją ostatni rocznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Dotarłem też do wspomnień nieżyjącego już ppłk. Czesława Woskowicza. Spisał ppłk. Czesław swoje wspomnienia od chwili przyjazdu Szkoły z Andrzejowa k. Łodzi do rozwiązania JW w 1966r. Są zachowane 2 egzemplarze: jeden w Archiwum Miasta Legnicy, drugi w domu rodzinnym, dzięki uprzejmości córki Alicji zeskanowałem wspomnienia i na stronie 9 Pan ppłk. pisze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.