Skocz do zawartości

Niemiecki czołg w Legnicy

les05

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

I na koniec - to co nas najbardziej interesuje.
Taki sprzęt był na terenie jednostki, na odwrocie zdjęcia napis: Legnica 1946/47 i osoby z nazwiska / niektóre nieczytelne /
Zdjęcie pochodzi z wojskowego albumu mego ojca, / zdjęć jest wiele / po raz pierwszy umieszczam je w wątku ,,Niemiecki czołg w Legnicy,,
Zdjęcie otrzymali to wcześniej Panowie z MBP z Poznania.
Może coś się wreszcie ruszy !
Może koledzy rozpoznają, jaki to sprzęt ?
DODGE52

Napisano
Na czyms musieli ćwiczyć. Jak się poczyta wspomnienia z tego okresu to bardzo brakowało sprzętu. Posówano się nawet do ściągania znszczonych pojazdów (radzieckich) z pól bitwenych i ich remontowania. (artykół z Militaria o wydobywaniu sprzetu radzieckiego z rzek).
Napisano
Tam są 2 Mardery w tym jeden na pierwszym planie na podwoziu PzII bodajże wersji C - tej która ma bardziej pochyłą przednią-dolną płytę kadłuba.

W tle jest Pz II.

Pzdr.
@ndrew
Napisano
Może nie do końca związane z tematem ale też z czołgiem i Legnicą .Podpis pod drugim zdjeciem
http://www.e-reading.org.ua/chapter.php/71943/9/Baryatinskiii_-_Nemeckie_tanki_v_boyu.html
Napisano
ok 25 km od Legnicy w jednej z wiosek długo po wojnie stał uszkodzony niemiecki czołg.Został zabrany dopiero pod koniec lat 40-tych.Jako że czołg blokował drogę, na polu został usypany prowizoryczny objazd, po którym pozostał jeszcze ślad.
Napisano

Pewni jesteście że w tle jest Pz II?
Mnie wygląda na Panterę.

1. Kształt tylnej części wieży.Jak w Pz II ale do Pantery też pasuje.
2.Charakterystyczne dla Pz V podcięcie tyłu kadłuba.
3.Podkreślony przeze mnie ciemniejszy kształt pasowałby do dodatkowych ogniw gąsienic mocowanych do kadłuba w Pz V właśnie w tym miejscu.
4.Pojazd wydaje się stać w oddaleniu od tych na pierwszym planie.Pz II byłby mniejszy-widać by go było więcej"

To takie moje małe wątpliwości którymi chciałem się z Wami podzielić.
Jak myślicie?

Napisano
Ja tam podciecia z tyłu nie wiedzę, ale mogła by być to Czwórka, ale bez zasobnika z tyły wieży. Chyba nawet delikatnie oczyma wyobraźni widać kółka podtrzymujące.
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam,
Chciałbym kolegom przekazać kilka nowych informacji dotyczących wątku ,,Niemiecki czołg w Legnicy,,
W dniu 12.10.2012 zostałem zaproszony przez Dyrekcję mojej Szkoły / Zespół Szkół Samochodowych /jako emerytowany nauczyciel na akademię z okazji ,,Dnia Nauczyciela,,. Obecni byli młodzi nauczyciele aktualnie uczący, jak i emerytowani nauczyciele. Wśród nich było dwóch ,,seniorów fachu nauczycielskiego,,, Pan Michał lat 91 i Pan Augustyn lat 89.
Korzystając z obecności dwóch Panów, zadałem pytanie dotyczące czołgów w Legnicy, szczególnie tych na zdjęciu w Parku. I co się okazuje - Pan Augustyn dokładnie pamięta te czołgi stojące przy ul. Jordana, dodając - na zdjęciu po lewej stronie /są niewidoczne / stały poniemieckie armaty ,,różnej wielkości,,- jedną pamięta szczególnie, gdyż miała długą rozerwaną lufę. Okazało się z dalszej rozmowy, że dwa pojazdy pancerne / bardziej uszkodzone / zostały zezłomowane wraz z armatami / pozostałe usunięto, gdyż szykowano Park do ,,Wystawy Ziem Odzyskanych,,
Ale to nie koniec - Pan Augustyn pracował jako młody kierowca samochodu ,,Internacjonal,,- pogotowie techniczne z UNRY w legnickiej firmie /rosjanie nie zdążyli wyszabrować urządzeń poniemieckich / która nazywała się ,,Techniczna Obsługa Rolnictwa - Przedsiębiorstwo Państwowe w Legnicy,,i on i koledzy po otrzymaniu polecenia z Powiatowej Rady Narodowej /PRN/, pocięli na złom ten sprzęt./ przypomnę-2 pojazdy pancerne i armaty /. Pytam - czy ma jakieś zdjęcia z tej operacji, odpowiedział - nie, ale zaprosił mnie do swojego domu, pokazując liczne zdjęcia z lat 40-tych i 50-tych, które zeskanowałem i które kolegom za jego zezwoleniem przedstawię.

Napisano

Zdjęcie z albumu Pana Augustyna - widoczny pojazd warsztatowy,,Internacjonal,,/ widoczny napis na boku pojazdu/, na drzwiach napis ,,Techniczna obsługa Rolnictwa - Przedsiębiorstwo Państwowe w Legnicy,,

Napisano
Kol. Dodge52 mam pytanie. Domniemany czołg postawiono przed bramą jak piszesz w 1963 r, jak długo mógł tam stać do momentu jego usunięcia. ? Kwestia miesięcy czy 1-2 lat ?

Szkoła KBW została zlikwidowana 1966, wtedy to opuścił ją ostatni rocznik.
Napisano

Dotarłem też do wspomnień nieżyjącego już ppłk. Czesława Woskowicza. Spisał ppłk. Czesław swoje wspomnienia od chwili przyjazdu Szkoły z Andrzejowa k. Łodzi do rozwiązania JW w 1966r. Są zachowane 2 egzemplarze: jeden w Archiwum Miasta Legnicy, drugi w domu rodzinnym, dzięki uprzejmości córki Alicji zeskanowałem wspomnienia i na stronie 9 Pan ppłk. pisze ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie