Skocz do zawartości

FT-17 dla Muzeum Broni Pancernej

sil3nt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja bym nie patrzył na to w kategoriach sprawiedliwości. Ten czołg powinienem znaleźć się w zbiorach MWP bo FT-17 jest nierozerwalnie związany z historią WP.
Jednocześnie jedynym muzeum w Polsce, które ma odpowiednie doświadczenie w przywracaniu do życia pancernych pamiątek jest MBP. To więc naturalne, że wybrano Poznań.

Pozostaje tylko jedno pytanie. Co z tego będzie miało MBP?
Tak sobie myślę. MWP ma klika pancernych pamiątek które z historią WP nie mają zbyt wiele wspólnego. Może to jest dobry moment aby wysłać je tam gdzie ktoś się nimi należycie zaopiekuje? :)

Ja bym nie patrzył na to w kategoriach sprawiedliwości. Ten czołg powinienem znaleźć się w zbiorach MWP bo FT-17 jest nierozerwalnie związany z historią WP"

taaa w kategoriach humorystycznych a nie sprawiedliwosci- akurat renowki nierozerwalnie zwiazane są przedewszystkim z historia poznania - gdzie miały swoja baze do 39 a przebywały nawet do 45 roku.
Pozatym MBP jest palcówka najpełniej z wszystkich dokumentującą polską broń pancerną /także sowieckiej proweniencji/
poza tym to co zrobiło MWP z pancernymi fantami -jak famo i inne wydobycia -czy tez np 251 który przechandlowali do niemiec za czapke śłiwek daje obraz tej placówki .
Też polska broń pancerna jak Kubuś jak była i jak jest taraktowana?
Po wtóre - z incatywy MBP jej byłych i obecnych oficerów ten wrak jest sprowadzany do Polski , warszawka sie do tego właczyła w ostatnim etapie i chca to (komorowski i jego wojskowa ekipa) zdyskontowac politycznie na warszawskim podwórku .
po ostatnie MBP to muzeum żywej pancerki - MWP to nie jest placówka gdzie czołgi jeżdzą ,lecz dogorywaja pod chmórka ,tandetnie zabezpieczone albo i nie .
Nie ma polskiej pancerki bardziej pasującej do placówki w Poznaniu.

Bocznica może tobie łatwiej sie dostac do MWP ja mam z górką 200 km do Warszawy a do Poznania tylko 100 km, wiec dostępność zależy raczej od punktu siedzenia. Poza tym zawsze można się umówić do MBP telefonicznie na zwiedzanie w XXI wieku raczej każdy ma telefon i nie stanowi to najmniejszego kłopotu z tego co słyszałem od ludzi.

Na razie poczekajmy, by ten czołg trafił już do Polski.
Potem zobaczmy, czy na pewno ma polski rodowód.
Jeżeli eksperci to potwierdzą, to jednak byłbym za MWP, aczkolwiek nie pod chmurką ( z której to formy wystawienniczej" owo muzeum od lat słynie).
Jeżeli z tym polskim śladem to bujda, to mógłby trafić do Poznania, jako uzupełnienie ciekawej kolekcji (która nie jest dostępna jak MWP)pancernych pojazdów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie