Woodhaven Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 Po zakończeniu uroczystości czołg został przetransportowany do bazy Bagram. Przeładowano go na palety i przygotowano do transportu lotniczego do Polski. W kraju spodziewany jest pod koniec października. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 Ja bym nie patrzył na to w kategoriach sprawiedliwości. Ten czołg powinienem znaleźć się w zbiorach MWP bo FT-17 jest nierozerwalnie związany z historią WP.Jednocześnie jedynym muzeum w Polsce, które ma odpowiednie doświadczenie w przywracaniu do życia pancernych pamiątek jest MBP. To więc naturalne, że wybrano Poznań. Pozostaje tylko jedno pytanie. Co z tego będzie miało MBP? Tak sobie myślę. MWP ma klika pancernych pamiątek które z historią WP nie mają zbyt wiele wspólnego. Może to jest dobry moment aby wysłać je tam gdzie ktoś się nimi należycie zaopiekuje? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocznica Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 Jak nie będzie stał pod chmurką to ok,do MWP łatwiej się dostać,jednak automatyczynie nasuwa się pytanie co Famo z MWP robi u Kobalczyka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Ja bym nie patrzył na to w kategoriach sprawiedliwości. Ten czołg powinienem znaleźć się w zbiorach MWP bo FT-17 jest nierozerwalnie związany z historią WP"taaa w kategoriach humorystycznych a nie sprawiedliwosci- akurat renowki nierozerwalnie zwiazane są przedewszystkim z historia poznania - gdzie miały swoja baze do 39 a przebywały nawet do 45 roku. Pozatym MBP jest palcówka najpełniej z wszystkich dokumentującą polską broń pancerną /także sowieckiej proweniencji/poza tym to co zrobiło MWP z pancernymi fantami -jak famo i inne wydobycia -czy tez np 251 który przechandlowali do niemiec za czapke śłiwek daje obraz tej placówki .Też polska broń pancerna jak Kubuś jak była i jak jest taraktowana?Po wtóre - z incatywy MBP jej byłych i obecnych oficerów ten wrak jest sprowadzany do Polski , warszawka sie do tego właczyła w ostatnim etapie i chca to (komorowski i jego wojskowa ekipa) zdyskontowac politycznie na warszawskim podwórku .po ostatnie MBP to muzeum żywej pancerki - MWP to nie jest placówka gdzie czołgi jeżdzą ,lecz dogorywaja pod chmórka ,tandetnie zabezpieczone albo i nie .Nie ma polskiej pancerki bardziej pasującej do placówki w Poznaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Bocznica może tobie łatwiej sie dostac do MWP ja mam z górką 200 km do Warszawy a do Poznania tylko 100 km, wiec dostępność zależy raczej od punktu siedzenia. Poza tym zawsze można się umówić do MBP telefonicznie na zwiedzanie w XXI wieku raczej każdy ma telefon i nie stanowi to najmniejszego kłopotu z tego co słyszałem od ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Ja też jestem zwolennikiem jednego porządnego muzeum broni pancernej w Polsce. Poznań nadaje się do tego najlepiej. Rozdrabnianie sprzętu po muzeach to błąd.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Ja też jestem zwolennikiem MBP, ale w ten konkretny czołg tłumy powinny zobaczyć w MWP w odpowiednim dla niego kontekście. W Poznaniu to byłby tylko kolejny czołg w kolekcji. Niewątpliwie cenny, ale jednak kolejny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 22 Październik 2012 Share Napisano 22 Październik 2012 Na razie poczekajmy, by ten czołg trafił już do Polski.Potem zobaczmy, czy na pewno ma polski rodowód.Jeżeli eksperci to potwierdzą, to jednak byłbym za MWP, aczkolwiek nie pod chmurką ( z której to formy wystawienniczej" owo muzeum od lat słynie).Jeżeli z tym polskim śladem to bujda, to mógłby trafić do Poznania, jako uzupełnienie ciekawej kolekcji (która nie jest dostępna jak MWP)pancernych pojazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 Numery Polskich renówek:http://pages14-18.mesdiscussions.net/pages1418/Pages-d-Histoire-Artillerie/Artillerie-Speciale-chars-d-assaut/renault-francais-pologne-sujet_615_1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 jak on jest polski to ja jestem piękna kobieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 No jakby go nie obrócić to on jest francuski ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 Patron skąd ta pewność, że wśród afgańskich renówek nie było żadnej z naszym rodowodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Renia rusza w długą podróż.http://facet.interia.pl/galerie/najstarszy-polski-czolg-wraca-z-afganistanu-zdjecie,iId,857813,iAId,58557 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Dzisiejszy dzień obfituje w wiadomości na temat broni pancernej: najpierw wydobycie Valentain'a, powrót M3A1 do Bydgoszczy a teraz gotowość FT17 z Afganistanu do lotu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Kurde a można było zwołać hallerczyków z Iłży na przywitanie tego cacuszka :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Semper fidelis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/711532,Czolg-z-okresu-wojny-polskobolszewskiej-wraca-nad-Wisle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 tam jest wiecej takiego sprzętu i części w skladach wraków juz amerykanie sobie co nieco uszczkneli warto by sie zainteresować bo są inne ciekawe pojazdy pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Zmieńcie tytuł wątku skoro czołg ma iść do MWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Już w Polsce !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Właśnie wjechał na płytę lotniska w Krzesinach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartineS80 Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Co za koniec tygodnia !!! Oby więcej takich informacji jak wczoraj (Valentine) i dziś !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TATA-poz Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Więcej zdjęć: http://muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/445-ft-17-przyjaz-do-muzeum-broni-pancernej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.