Skocz do zawartości

FT-17 dla Muzeum Broni Pancernej

sil3nt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Robiłeś sam wśród Afgańczyków ankietę że wiesz lepiej ?

Znam dokumentalne wypowiedzi Afgańczyków w których twierdzą że te złomowiska" sa dla nich symbolem walki z obcymi najazdami i są pozostawione dla następnych pokoleń.

Podobne zdanie jakie mieli Irakijczycy o tym nieszczęsnym
M-36 Jackson.

Te źródło według mnie ma zerową wiarygodność w artykule wspominają o trzech czołgach tego typu podarowanych przez ZSRR do Afganistanu tylko co autor ma na myśli ? trzy Renault zdobyte na polakach ? czy ogólnie były tylko trzy pojazdy podarowane ? skoro już wiadomo że ten przeznaczony dla Polski jest już szóstym egzemplarzem odkrytym w Afganistanie .Jak dla mnie ta wersja jakoby ZSRR w latach osiemdziesiątych wysłał FT do Afganistanu wydaje się mało realna a nawet absurdalna gdyż od końca lat siedemdziesiątych rosjanie zaczęli wspierać pro sowiecki rząd Nur Mohammed Taraki nowoczesną bronią a nie eksponatami muzealnymi.

http://sudden-strike.ru/forum/showthread.php?t=8929
Rosyjskie forum podaje że 1928 roku ! dostarczono 6 FT 17 Renault z ZSRR do Afganistanu - są tam też inne rodzaje broni które przekazano do Afganistanu . Czyli w Afganistanie udało się odnaleźć wszystkie sześć sztuk FT ! więcej już nie będzie. A co do profesjonalizmu naszych wszelkiej maści pismaków gazetowych to niedobrze się robi jak się te ich głupoty i wypociny czyta - w pierwszej wersji czołg z pomnika do Poznania , później z pomnika do MWP , teraz czołg znaleziony przez naszych gdzieś w krzakach dla MWP i kolejny wiarygodny nius czołg zdobyty w 1920 roku w Polsce i podarowany przez KPZR w latach osiemdziesiątych do Afganistanu ! grunt to rzeczowość !

Ale zdajesz sobie generalnie sprawę z tego, że to artykuł z Polski Zbrojnej, pisma które ukazuje się od 1921 r. i jest bardzo w temacie :)? - akurat ta gazeta słynie u nas we woju z pisania niekiedy takich dupereli że nawet najbardziej tępe szweja mieli niezłą polewkę z co poniektórych fachowych " artykułów :)))!

Czytam niektóre wypowiedzi i dziwię się takiemu brakowi patriotyzmu. Ja wiem że jest wśród nas wielu takich co nie chcą Polski jako kraju lub z musu są jej obywatelami. Bo kto to panowie powiedział aród pozbawiony pamiatek historycznych i histori w drugim pokoleniu przestanie być narodem". I być moze niektórym o to chodzi. Co zaś do pomnika to jest on rozszabrowany a gdyby Afgańczykom na nim zależało to by go po prostu nie oddali. Być może mają już taki czolg w swoim wojskowym muzeum skoro inne leżały na złomowisku. Szkoda że nasi się tak późno obudzili ile ciekawego sprzętu mozna by przywieść ze złomowisk w Iraku czy Afganistanie nie wspominając o innych krajach. WP jakoś nie pamięta o wojskowych muzeach w Polsce jakby im na tym nie zalezało.

Renault FT 17 były pierwszymi czołgami jakie posiadała zarówno polska armia jak i afgańska więc jeżeli są one dla nas znaczącą częścią historii to dlaczego nie miały by być też częścią historii Afganistanu ? Sam fakt ustawienia jednego z nich na pomniku przed pałacem prezydenckim chyba o tym świadczy ? Nie można negować historii dla własnych korzyści i trzeba zachować choć trochę obiektywizmu .

Uszkodzenia gąsienic w obu czołgach są w tym samym miejscu ale wyglądają zupełnie inaczej więc to raczej zupełnie inne czołgi.

Zastanawia mnie ta długa lufa w pomnikowym egzemplarzu. Czy była taka wersja FT-17? Może to po prostu dospawana rura dodana dla lepszego efektu?

a mnie się zdaje że to ten sam po prawej stronie na wieży i w jednym i w drugim widać jakiś ślad kółka , tak samo na wieży widać przyrdzewienia w tych samych miejscach. to jeden i ten sam czołg tylko wyjęto armatkę lub coś co przypominało armatkę. kawałek długiej rury był w czołgu na pomniku imitujący armatę. Widać już pojazd zdemontowano i stoi nie w krzakach tylko już w bazie polskiego kontyngentu. teraz tylko kombinacja jak go wywieźć aby wyszło mniej więcej legalnie lub półlegalnie.

Czołgów było sześć dwa wywieźli amerykanie i dwa francuzi jeden jest jeszcze na pomniku i ten z krzaków który ma być dla nas jest szóstym odnalezionym czołgiem w Afganistanie .
Rosyjskie forum też podaje informację że w 1926 roku sowieci przekazali sześć sztuk FT 17 do Afganistanu.

Niestety to dzięki amerykanom dowiedzieliśmy się że te czołgi mają polski rodowód :(
W czasie remontu w USA amerykanie odkryli pod wieloma warstwami farby polskie napisy i dziwne nasze modyfikacje"...........
Faktycznie jak piszą rosjanie przekazali sześć,ale z tego co wiem to tylko trzy jak na razie wyjechało z Afganistan(dwa do USA i jeden do francji) nasi żołnierze sami je pomagali z tego złomowiska Jelczem wyposażonym w Hiaba wywieźć kilka lat temu do Bagram ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie