razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 woytas zależy co masz na myśli pod hasłem zabawa" dla przytłaczającej większości rekonstruktorów Waffen-SS to nie tylko zabawa, świetne mundury i ogólnie super sprzęt, to także odpowiedzialność i umiejętność zachowania z powodu noszenia takiego a nie innego munduru. Umiaru którego najczęściej na rekonstrukcjach brakuje polskiej stronie kiedy to ułańska fantazja bierze górą. Gdyby nie ci wszyscy źli rekonstruktorzy Wehrmachtu i Waffen-SS, Polacy czy Rosjanie strzelali by do drzew co najwyżej albo własnych cieni. Aby nie posądzono mnie o stronniczość, osobiście posiadam kompletny mundur i wyposażenie żołnierza Waffen-SS jak i polskiego piechura z roku 39.
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Ale takie osoby są na rekonstrukcjach. Np. w Osuchach było wielu weteranów, na innych rekonstrukcjach również. Ja rozumiem, że temat może niektórych szokować, ale takie ostre sceny, to naprawdę chleb powszedni wielu inscenizacji.
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Nie posądzaj mnie o krytykowanie wszystkich biorących udział po stronie iemieckiej".
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 s-boj ja nie mówię o weteranach a o osobach cywilnych, ofiarach wojny.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Paradoksem jest że wypowiadacie się za weteranów i ludzi pamiętających takie wydarzenia. Z zasłyszenia wiem że po rekonstrukcji Powstania Warszawskiego gdzie nie sposób jest uniknąć takich scen, to własnie weterani podchodzili i dziękowali rekonstruktorom (również tym złym").
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Powiem tak... to mocne doznanie, budzące niesmak, szokujące. Mundury są na wzór oryginalnych, jest związywanie rąk, słychać huk. Naprawdę, nie ma w tym niczego z zabawy, komfortu oglądania, czy radości z tego na co się patrzy. Zaraz potem rodzi się jednak refleksja, że kurde, przecież to nasi, Polacy i właśnie tak ich zabijano, tak wyglądały ostatnie sekundy ich życia, zanim zostali zamordowani... Może właśnie takie, rzeczywiste ukazanie ich martyrologii jesteśmy winni ofiarom. Przecież każdy z naszych dziadków, noszących polski mundur mógł zostać potraktowany w ten sposób. Byłem dzisiaj na mogile 30 bezimiennych wrześniowych żołnierzy, na cmentarzu w Horyszowie Polskim. Nie wiem, czy i oni nie zginęli w ten sposób.
Pyra75 Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Napisano 10 Wrzesień 2012 razwiedczik, tym kolegom zabrakło umiaru.Życiorysy idoli"wycieczki szlakiem bojowym"Fotki wigilijne"Fotki ze zbrodniarzemNormalne ?Dla mnie, jak i dla kilkunastu innych, NIE.Ale dla reko można wszystko, na pokazie, a jak robisz sobie akie" fotki, to je schowaj dla siebie. Proste ?
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Robimy scenę rozstrzeliwań a potem kiełbacha z grilla i piwo. Wrażenia? Bezcenne.
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Lepszy motyw Wam powiem. W Osuchach była inscenizacja odprowadzenia na stronę dziewczyny ze wsi i gwałtu dokonanego przez Niemca. :/
Lipek Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Gwałt też był zrekonstruowany na oczach rozbawionej gawiedzi?
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 No i jeszcze jedna rzecz. Scenariusz każdej rekonstrukcji jest wcześniej ustalany przez grupy polskie" i iemieckie". Pamiętajmy, że to nie tylko sami grający tych złych wymyślają taki przebieg inscenizacji.
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Nie wiem, ja nigdy na rekonstrukcji nie widziałem rozbawionej gawiedzi. Ludzie są raczej poważni, reagują skupieniem. Padają czasem jakieś oderwane, głupie komentarze, ale to promil zachowań.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 pyro75 po pierwsze to nie mów mi kolego co mam robić ze swoimi fotkami. Odpowiem może na zarzuty:-życiorysy idoli, faktycznie ciężki zarzut. Wikipedia też ma najwidoczniej takich idoli.-wycieczki szlakiem bojowym- a co w tym złego? -fotki wigilijne- temat omówiłem powyżej.-fotka ze zbrodniarzem- kto tobie dał prawo oceniania tego konkretnego człowieka i nazywania go zbrodniarzem". Znasz go? Wiesz gdzie walczył? I co robił w czasie wojny? Poczytaj o fińskich ochotnikach, o walce z najeźdzcą spod znaku sierpa i młota. Nie gloryfikuje niczego tutaj. Myślałem że historycy trzeźwiej ocenią tą sytuację i szczególnie dotyczącą tego weterana. Swoja drogą to pełna hipokryzja , POLSKA hipokryzja. W końcu my nie służyliśmy w obcych armiach , nie mieliśmy swoich legionów pod cudzymi sztandarami. Z pełną dumą mówimy o np. legionach polskich. W tym wypadku to MYŚMY byli okupantem na Haiti, to myśmy byli okupantem i ciemiężcą dla Hiszpanów walczących o niepodległość w 1808 roku i to my trzymaliśmy do końca sztamę z człowiekiem stawianym zaraz obok Hitlera w większości Europy. Nie, nie jesteśmy pępkiem świata i nie tylko nas krzywdzono ale my także.
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 My tutaj nie wskazujemy na dobrych czy złych rekonstruktorów. Staramy się napiętnować pewne zachowania.
Pyra75 Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Napisano 10 Wrzesień 2012 Dla mnie proste, ochotnik ( czy nie ) WAFFEN SS ( jak i sama formacja ) jest zbrodnicza. Moje zdanie podałem wyżej. Koniec.
Lipek Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 To nawet nie jest kwestia własnego zdania - to jest fakt historyczny, poparty międzynarodowymi dokumentami.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 woytas ja nic nie wspomnialem teraz o dobrych czy złych rekonstruktorach. I nie tobie napiętnować jakieś zachowania zawsze spójrz na siebie najpierw. A ty pyra75 możesz mieć swoje zdanie, oczywiście. Lecz pamiętaj że nawet Norymberga nie oceniła wszystkich jednakowo.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Lipek przykłady podane powyżej dotyczące naszej ieskazitelnej" historii również są faktami historycznymi a jednak odbywają się ich rekonstrukcje np w Hiszpanii i obecni są polscy rekonstruktorzy epoki napoleońskiej. http://2.bp.blogspot.com/-a7OSpCTvtzY/T6Q8v99uStI/AAAAAAAAAjo/IdSuzcQvMAw/s1600/Rozstrzelanie+Powstancow+Madryckich+3+Maja+1808+r.+-+Goya.jpgTyle mam do dodania.
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Spojrzałem na siebie - nigdy kwiatów na grobach zbrodniarzy nie składałem i składać nie zamierzam.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Tak samo jak Die Freiwilligen nie składało i składać nie będzie.
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 jesteś upoważniony by wypowiadać się w imieniu całej grupy?
s_boj Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Lecz pamiętaj że nawet Norymberga nie oceniła wszystkich jednakowo."Trybunał uznał cztery organizacje powołane przez Hitlera (NSDAP, SS, SD i Gestapo) za przestępcze. W związku z powyższym, członków tychże organizacji należy traktować jednakowo, jak przestępców, biorących udział w zorganizowanej grupie przestępczej o charakterze zbrojnym, dokonującej napadów, morderstw, rabunków i gwałtów. Każdy, kto nakłada na siebie mundur żołnierza SS, musi sobie zdawać sprawę z tego, że odgrywa zachowanie socjopaty, którego nawet nie można nazywać żołnierzem, przestępcy, którego za przestępcę właśnie uznał Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze. To nie jest moje widzimisię, tylko wyroki sądowe. Nie mam nic przeciwko grupom odtwarzającym formacje niemieckie, myślę, że każdy członek takiej grupy może być dobrym Polakiem i patriotą, natomiast postawmy jasno granicę, pomiędzy odgrywaniem, a wcielaniem się. Uważam, podobnie jak moi poprzednicy, że wyprawa szlakiem bojowym, robienie bohaterów z przestępców, czy fotografowanie się z weteranami SS, to ostre przegięcie, które należy piętnować.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Z mojej strony to wszystko co chciałem powiedzieć. Nie zamierzam kontynuować jakiś bzdurnych hipotez na temat składania kwiatów pod pomnikami zbrodniarzy wymyślonych przez (o zgrozo...) moderatora działu...
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Czyżby moderator nie mógł mieć swojego zdania? Czy wykorzystywałem swoją pozycję? Może po prostu brakło Ci argumentów i postanowiłeś zaatakowąć moją osobę?Każdy z Nas ma swoje zdanie na temat całej sprawy. I tak pozostanie.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Puki co kolego to Ty atakujesz cały czas, w takim razie UDOWODNIJ tutaj na forum publicznym ze ta grupa składała kwiaty pod pomnikiem zbrodniarzy, bierz odpowiedzialność za swoje słowa jeśli nie udowodnisz to po prostu wróć do przekładania tematów i poprawiania błędów ortograficznych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.