Skocz do zawartości

Forteczna wieża czołgowa z Dziewoklicza.

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano

Plany się ziściły.
Połowa wczasów to penetracja Fortów: Zachodniego, Anioła i Gerharda w Świnoujściu.
Koło setki zdjęć. Kto nie był - polecam.
A tu owa wieżyczka.

Napisano
Noooo prosze! Pamiętam jak dziś informację o wykopanym czołgu typu panther" pod torowiskiem 11 lat temu, potem mowilo sie ze odjechał na zachód, w międzyczasie widziałem w Czrnem ową wieżę za ogrodzeniem jednostki wojskowej, a teraz okazuje się że to wszystko jeden i ten sam element :)
Jestem pod wrażeniem zrekonstruowanego stanowiska!!! Trza bedzie sie wybrac na drugi (dla mnie) koniec Polski i zwiedzić ponownie Fort Gerharda.
Napisano

Ostatnia fotka.
Prace wykończeniowe jeszcze trwają.
Gdy wychodziliśmy z chłopakiem dwóch pracowników fortu mozolnie pakowało piasek do worków stanowiących element ekspozycji.
Chociaż padało.

Napisano
Gdzieś przeczytałem, że w tzw. międzyczasie utleniła się" stalowa podstawa tej wieży. Prawda to, czy jakaś kolejna wredna plotka?
Napisano
Dzięki za odpowiedź! Czyli jednak zaginęła w akcji". Swoją drogą ciekawe co się z nią stało i dlaczego taka cisza wokół tego tematu?
Napisano
Jeżeli faktycznie zniknęła, to ktoś się właśnie powinien zacząć z tego tłumaczyć, bo miała wymierną wartość, nie tylko historyczną...
Napisano
Kilkanaście zdjęć z prac przy pantherturmie znajdziecie też tu:
http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria/2012/2012.07.13-23+Wakacje+z+Histori*c4*85-+*c5*9awinouj*c5*9bcie+2012
Jak by nie było stowarzyszenie Grupa Łódź coś tam wniosła do rekonstrukcji otoczenia wieży podczas Wakacji z Historią "
Muzeum na Forcie Gerharda wzbogaciło się też o kilka nowych eksponatów znalezionych podczas tej imprezy.
Zaproszenie dla wszystkich było zamieszczone także na forum odkrywcy i wielu innych w dziale spotkania, integracje"
W przyszłym roku prawdopodobnie odbędą się II Wakacje z Historią" ale o tym dopiero po nowym roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie