Skocz do zawartości

Mauser-Elektroliza, proszę o pomoc.

Bartosz44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowy

Posiadam mniej więcej taki oto egzemplarz karabinu Kar98.
Chciałbym go odrestaurować za pomocą elektrolizy lecz nie wiem do końca jak to wykonać i czego użyć proszę was o dokładną instrukcje.Ponieważ te na internecie nie są dla mnie do końca zrozumiałe, a nie chciał bym zepsuć takiego wykopu.

Napisano
Porady z linku są wyższych lotów konserwatorskich" szczególnie urzekające są teksty o occie,tłuczeniu młotkiem,rwaniu,wyłamywaniu i wyginaniu...

Posiadam mniej więcej taki oto egzemplarz karabinu Kar98"

Na zdjęciu vz.24
Napisano
Vis ma racje. Ta strona była fajna jak miałem 15 lat i jarałem się wodą po elekrolizie hełmu m40. Błędów do porzygu, Rysunki za to fajne.
Napisano
U mnie to samo. Tyle, że w trakcie działania już wyszły błędy w opisie co należy czynić. Na bieżąco musiałem poprawiać. Lata minęły, coś tam się znalazło, czegoś się tam dowiedziało, a ta strona jak miała błędy tak je dalej ma. Pierwszy i bardzo bolesny babol (pięknie można sobie fanta spieprzyć) to informacja, że elektroliza zachowuje oksyde.
Napisano
Skok kiedyś już rozmawialiśmy na ten temat ;) Nie wiem jak to się stało, ale na moim przedmiocie zostało całkiem sporo oksydy po elektrolizie. Coś Cie na gg nie ma ostatnio odezwał byś się do mnie.
  • 2 weeks later...
Napisano
z tą stronką prostwnik poszedł...
tego mausa nie elektryzuj go tylko do auto owiń folią aluminiową tak hendogo pare razy nasyp kreta tam i gorącą wodą zalej nie jeb*ie" ci w twarz jak piszą niektórzy ale efekt jest bdb tylko poczekać dłużej trzeba
Napisano
velmont66

Nie wiem jak ty robisz tą elektrolizę,bo ja za pomocą tej strony !

zrobiłem już około 20 i żadnych przeciwskazan nie mam
prostownik działa i wgl jest gitara !
Napisano
Bo do elektrolizy nie kupuje się prostownika z alledrogo za 50 czy 100 zl, tylko najlepiej dorwac jakis stary sprzet poradziecki czy polski z ubiegłego wieku.
Napisano
Ja używam z powodzeniem najtańszego badziewia z marketu. :) Wystarczy podpiąć jako bezpiecznik żarówkę do obwodu i nic się nie spali.
Napisano
W ramach obnizania kosztow, polecam rowniez zastapic Kreta specyfikiem do udrazniania rur marki znanego francuskiego supermarketu na C". Przetesto0wane, dziala identyczne, a kosztuje prawie o polowe taniej ;]
Napisano
http://allegro.pl/wodorotlenek-sodu-soda-kaustyczna-5kg-i2480428212.html

Uważaj na ręce, bo właśnie dostałem wysypki i mnie strasznie swędzi ręka :(
  • 5 months later...
Napisano
Przepraszam za odkopanie wątku, ale mam pytanie. Posiadam lufę od mausera i chciałbym na nim wykonać elektolizę / autolizę i moje pytanie w co (w jaki przedmiot) mogę wsadzić lufę? W doniczka balkonowa (80cm jest za długa)? Co byście mi doradzili? Bądź w czym mogę dokonać zabiegu?
Napisano
Możesz do tego celu na przykład kupić w każdym hydraulicznym rurę fi 110mm + korek
metrówkę.
Zabieg można wykonać w pionie,
albo zakupić 2 korki, przykleić na stałe na końcach rury
i przeciąć szlifierką po długości na połowę - powstanie rynna
do zabiegu w poziomie.
Napisano
220V wydaje mi się że chyba w autolizie nie ma różnicy pion a poziom? :)
Bo w elektrolizie byłoby ciężej :)
110mm wystarczy dla lufy? :)
Napisano
coś Ty najdłuższe są 100cm, ja sam posiadam 80cm i robię w nich bagnety, a 80 jak i 100 są za krótkie :) przyjdzie czas to pokombinuję z rurkami hydraulicznymi bądź z rynnami pcv :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie