Skocz do zawartości

Centralne Muzeum Wielkiej Ojczyźnianej Wojny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.kp.ru/daily/25882/2845033/
Bardzo ciekawy rosyjski artykuł oraz reportaż przedstawiający nowo otwarty kompleks muzealny w pod Moskiewskiej Pokłonej Górze upamiętniające Wielką Ojczyźnianą Wojnę 1941 - 1945 ( ciężko jest dosłownie przetłumaczyć nazwę tego muzeum na język polski ) Kompleks ten ma stanowić teraz ( po ostatniej rozbudowie ) główne muzeum w Rosji upamiętniające drugą wojnę światową , widzimy rozmach z jakim Rosjanie podeszli do tego przedsięwzięcia - nowy budynek muzeum jest naprawdę olbrzymi wręcz kolosalny lecz jego zawartość jest wyjątkowo mizerna a wręcz śmieszna na co zwracają uwagę sami Rosjanie. Prawie wszystkie eksponaty są powojenne a ich opis przedstawia że są oryginalne z wojny ,najbardziej rozbawił mnie radziecki hełm wz 40 ze świeżo namalowanym polskim orłem w wersji (kurica) stanowiący wyposażenie wojska polskiego na wschodzie od 1943 roku i z opisem gabloty jako polski hełm z 1939 roku!
Interesująca jest też wypowiedź samego dyrektora tej placówki w sprawie rzetelności odbudowy niemieckich pojazdów pancernych znajdujących się w tym muzeum w wolnym tłumaczeniu ich mottem jest żeby zwiedzający mógł uzmysłowić sobie bryłę samego pojazdu i nie istotne są detale , proporcje jak i oryginalność materiałów i części użytych do odbudowy a my narzekamy na nasze muzea :-)
Napisano
Można,prawda?
Krytykujecie Putina i jego politykę,wieszacie psy na naszych sąsiadach,a oni próbują coś robić bez pomocy z zewnątrz.
Jeżeli chodzi o eksponaty to wszystko zweryfikuje czas i tamtejsi poszukiwacze i historycy.
Nie zdajemy sobie sprawy ,że poszukiwacze w Rosji to ogromna rzesza ludzi którzy przewyższają nas ilością jak i możliwościami.Wszystko dlatego że istnieje bariera językowa a w szczególności w piśmie(kurica),po prostu ich nie rozumiemy. Ich fora internetowe o poszukiwaniach są imponujące i profesjonalne.

Szacunek.
Napisano
Witam kolegów!
sidi przetłumaczyć to proste, nie jest to żaden idiom. Po prostu Centralne muzeum wielkiej wojny ojczyźnianej. Mocno popieram hubala 100. Zmieńmy prawo! Nasze jest jak pies komunistycznego ogrodnika jabłka i gruszki nie je , ale sąsiadowi nawet popatrzeć na nie nie da. A ruskie fora są naprawdę bardzo ciekawe i tylko patrzeć , jak ten wielikij mjuzej zapełnią takimi fantami,że nam wara niestety znowu opadnie.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Tak ale w przypadku tego właśnie rosyjskiego muzeum widzimy jak dużo zbieżności jest z naszymi placówkami muzealnymi chodzi mi o nie kompetencję dyrekcji brak jakiej kolwiek inicjatywy z jej strony żeby dana placówka była wzbogacona o nowe eksponaty itd. itp. zwykłe nieróbstwo i brak chęci działania gdyż w tym konkretnym przypadku to raczej nie kwestie finansowe stają na przeszkodzie żeby zrobić coś na lepsze w tej placówce.Przez kilka ostatnich lat administracja Putina i on sam jest wielkim orędownikiem utrzymywania wszelkich tradycji historycznych zarówno Rosji Carskiej jak i późniejszego Związku Radzieckiego ( Musimy też odróżnić nasze krytyki w stosunku do Putina i sposobu jego rządzenia Rosją czyli stworzenia dyktatury i państwa totalitarnego od naszych wzajemnych stosunków z Rosjanami które są i były zawsze poprawne - nie można obwiniać całego narodu za klasę rządzącą ich krajem ) Owszem wszelkie Rosyjskie fora militarne poszukiwaczy i hoobystów są bardzo rzeczowe i profesjonalne a zarazem obiektywne i nie skłócone ze sobą tak jak to bywa w Polsce .Mamy też jeszcze jedną dużą zbieżność z Rosją w sprawie poszukiwań czy uwarunkowania prawne zarówno u nas jak i u nich wszelkie poszukiwania są zabronione i wszystko co w ziemi stanowi własność państwa a w przypadku militariów wszelkie zabytki techniki wojskowej ( i to obojętnie czy rosyjskie czy niemieckie lub innego państwa ) zalegające w ziemi stanowią własność ministerstwa obrony . Tak że mamy wiele wspólne z Rosją przynajmniej w tej dziedzinie .
Napisano
Mamy też jeszcze jedną dużą zbieżność z Rosją w sprawie poszukiwań czy uwarunkowania prawne zarówno u nas jak i u nich wszelkie poszukiwania są zabronione i wszystko co w ziemi stanowi własność państwa a w przypadku militariów wszelkie zabytki techniki wojskowej ( i to obojętnie czy rosyjskie czy niemieckie lub innego państwa ) zalegające w ziemi stanowią własność ministerstwa obrony."

Nic dziwnego. Bo prawo m.in. w tej materii mamy po prostu bolszewickie.

A co do samego muzeum, ciekawe jak przedstawią genezę wybuchu II WŚ, no chyba że historia w tym muzeum zacznie się od 22.06.1941r. a wszystko co wcześniej - amnezja.
I tak będzie, to Putin podczas ostatniej parady w Moskwie powiedział:

Nie wolno zapominać, jak na oczach całego świata rodził się, umacniał i rozzuchwalał nazizm - straszna i cyniczna siła; jak barbarzyńcy kreślili plany unicestwiania całych narodów; jak decydowali o losach państw i kontynentów"
oraz
Trzeba jeszcze raz przyznać, że agresywne intencje nazistów nie spotkały się z terminową i zbiorową odprawą; że podziały, wzajemna podejrzliwość i ideologiczna konfrontacja między krajami nie pozwoliły zapobiec II wojnie światowej".
Podoba mi się zwłaszcza to: jak barbarzyńcy kreślili plany unicestwiania całych narodów". Kuźwa czyżby miał na myśli Stalina - nie wierze.

A co do muzeum. Wielka wojna ojczyźniana to jedyna rzecz, która im pozostała i z której mogą być dumni. Chociaż za chwilę minie wiek :)
Rozumie to Putin i daje ludowi igrzyska zamiast chleba. Ale obserwując ostatnie protesty w Moskwie za chwilę to już nie wystarczy. A gdy umrą ostatni kombatanci niewielu przyjdzie na paradę.
Napisano
Wszystko nowiuśkie nie śmigane...

Szynel, ładownice i stalowy hełm – z okresu powojennego z epoki Chruszczowa – wskazuje ekspert na kolejne stoisko poświęcone sowieckiemu piechurowi z roku 1941. Hełm ma 6 nitów, współczesna podkładka, co świadczy, że ten hełm nie widział Wielkiej Wojny Ojczyźnianej."

Rosjanie na taką robotę mówią tufta.
Napisano
DOMILUD PL masz zupełną rację.Ale zauważ jeszcze jedną sowiecką prawidłowość. Tam rządy silnej ręki są zazwyczaj długie i wewnętrznie stabilne.A Putinowi ile kadencji jeszcze brakuje do stalina?/Ja to pożal się historio nazwisko zawsze piszę z małej litery bo na wielką nie zasłużył/.Nie wiem jak Ty, ale ja Władimirowi zaliczam ciągłość.I chciałbym się mylić ale twierdzę,że jest nieobliczalny i niestety zupełnie nieprzewidywalny.Zwróć uwagę na opozycjonistów, niezależnych dziennikarzy. Ilu z nich już nie ma? Oby nie chciał zaakcentować końca swojej kadencji którego jednak na razie nie widać.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Koledzy -nie nauczycie krowy latać,i nie wprowadzicie Demokracji w Rosji.To kwestia mentalności ludzi,tak było za Cara,za Bolszewików i jest teraz.
Nie oceniajcie Rosjan ,jeśli Putin im nie przeszkadza to czemu Wam przeszkadza.
Rosja jest mocarstwem finansowym z biednymi obywatelami.
Ale jeśli obywatelom to nie przeszkadza to czemu mnie by miało
przeszkadzać.
Ostatnia sprawa-Rosja trwardo broni swoich korzeni-Rosji przedrewolucyjnej jak i ZSRR.To ją korzystnie różni od naszych tzw jelit braci bliżniaków,czy tzw PO.
Dla nich okres po 45 miał być czarną dziurą i wstydem.
I ostatnie zdanie -mają budynek, to eksponaty się znajdą.
W naszych Muzeach gniją pod gołym niebem jedyne eksponaty IŁ-2,Pe-2,Tu-2,Jak-9 i tak można by odprawiać godzinki-wyliczanki.
Bo nie ma bazy.Dajcie te samoloty Rosji oni je wsadzą pod dach,tak jak naszego TKS-a.
Tylko pytanie- my kulturnyj narod czy Russkij.
Mnie się wydaje że Ruscy w tym też nas zostawili daleko w tyle.
Napisano
Po pierwsze Putin im bardzo przeszkadza (kilkudziesięciotysięczne demonstracje), wybory fałszują jak ta lala, łagry, brak swobód obywatelskich, mordy polityczne - to wszystko tam jest.

Po drugie śmieszą mnie, a raczej może przygnębiają takie muzea. Wielka Wojna Ojczyźniana z 1941-45, zaczęta 23 sierpnia 1939 paktem Rib-Moł. Sami zaczęli potem w dupę dostali a na końcu zalali swoją zarazą pół świata.

Czemu wy bijecie brawa? Na tych bagnetach do Polski przyszła komuna, NKWD, stalinizm, pacyfikacje wsi, wybijanie i wiezienie ludzi, niewyjaśniony i zakłamywany po dziś dzień Katyń...

Pamiętajcie, że lata 1939-41 to czas masowego i systematycznego mordowania narodu polskiego na kresach.

1941-45 - WOLNE ŻARTY!
Napisano
To jest muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej a nie Drugiej Wojny Światowej.
Więc teoretyczna cenzura 1941 roku jest jak najbardziej prawidłowa.
Natomiast początkiem DWS jest 1 lub 3 września 1939, jak kto woli- czyli albo początek działań zbrojnych albo włączenie się do nich Anglii i Francji, co co prawda mnie jako Polakowi się nie podoba, ale z drugiej strony właśnie 3 września ta wojna z polsko-niemieckiej stała się właśnie Światową. Pakt R-M choć arcyważny, nie determinował rozpoczęcia działań zbrojnych.
Napisano
Pakt R-M choć arcyważny, nie determinował rozpoczęcia działań zbrojnych."

Dzicy opisywani przez Bronisława Malinowskiego też nie łączyli aktu seksualnego z późniejszymi narodzinami dziecka…
Napisano

Dyplomaci lubią eufemizmy.

A ponadto cała masa okołopaktowych dokumentów albo poszła do ognia, albo leży w tajnych sejfach a czasem pojawia się na forum.

Pakt nie urodził się nagle. Na foto mamy porozumienie z 11 listopada (!) 1938 roku podpisane między NKWD a Gestapo w Moskwie o 11:40. Podpisanci: Beria i Müller

Napisano
A potem okazuje się, że ten dokument to fałszerstwo... Dezinformacja... w tym nasi sąsiedzi byli i są mistrzami...
Napisano
Przeczytałem ten cały wątek i przyznaję, że mam mieszane uczucia". Na temat tego muzeum można przeczytać, że to barachło. Może i barachło, ale tak przy okazji wyszło, że mamy dziwną manierę pouczania innych. A to pouczamy jak mają żyć, jak ma u nich wyglądać demokracja i kogo mają sobie wybierać na przywódcę. A jakie mamy do tego prawo, aby pouczać innych? Gdy sami zupełnie sobie nie radzimy w naszym kraju z tą całą demokracją. Czy jesteśmy może krajem powszechnego dobrobytu? Czy jesteśmy krajem wzorowej praworządności? Czy może jesteśmy potęgą gospodarczą i pionierem najnowszych technologii? Rosja też nie jest, ale jest globalnym mocarstwem, z którym liczą największe potęgi tego świata, a z nami nikt się nie liczy, nawet nasi sojusznicy...

I tyle tak na koniec
balans
Napisano
Grba, początek wojny to data rozpoczęcia działań wojennych. A jak szukasz o współpracy niemiecko-sowieckiej, to sprawdź kiedy wypuszczono pierwszego FEDa i kto tą fabrykę stawiał.
Ale to nie znaczy że DWS się wtedy zaczęła.
PS Trochę" wcześniej niż 1938 wyjdzie...
Napisano
Były sobie raz zakłady optyczne w Charkowie na Ukrainie we władaniu specjalistów z NKWD, którzy skopiowali, tj. ukradli rewelacyjny w latach 30-tych XX w. niemiecki aparat małoobrazkowy firmy Leica i zaczęli go tłuc w tysiącach sztuk pod nazwą FED (ФЭД) od pierwszych liter Feliks Edmundowicz Dzierżyński". Ukradli...

I ja miałem Feda 3 z dźwignią szybkiego przewijania i dodatkowym długim obiektywem...
Napisano
Grba , kija tam ukradli. Chyba że nocą po kryjomu wywieźli Niemcom spod nosa cały magazyn części na pierwsze 2000 sztuk... Te aparaty były robione na niemieckich maszynach i z niemieckich częściowo części..Autor artykułu w Wiki nie bardzo wie o czym pisze, a ja te aparaty miałem w rękach.
Mogłem postawić sobie pod binokularem kolejno kilka Lajek II z różnych roczników produkcji i i kilkadziesiąt FEDów pierwszego modelu i porównywać ile chcąc.
Podobnie jak Saliuta 1600 i Hasselblada 1600F, Choć tu były to pojedyńcze sztuki
Napisano
Imaginuj sobie Waćpan, że u naszych Bardzo Wielkich Sąsiadów jest mnóstwo ludzi, którzy głoszą bardzo ciekawą gipotezę". Owoż niemiecka Leica została skonstruowana w 1906 r. przez charkowskiego inżyniera optyka o nazwisku Kornelij Jewtuszenko (Корнелий Евтушенко) i pod nazwą Cyklop (Циклоп) była produkowana przez Charkowskie Towarzystwo Optyczne. W 1913 ów skonstruował model Cyklop Lux (Циклопов-Люкс)...

Wniosek? Leica to niemiecki FED...
Napisano
To że Oskar Barnack nie był pierwszym który zastosował film kinowy w aparacie fotograficznym .
Reszta to dorabianie teorii..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie