Skocz do zawartości

Ograbiali groby żołnierzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title,Ograbiali-groby-zolnierzy-podczas-ekshumacji,wid,14362594,wiadomosc.html?ticaid=1e293

Ograbiali groby żołnierzy podczas ekshumacji.
Zarzuty ograbiania grobów żołnierzy niemieckich oraz nielegalnego posiadania broni i amunicji usłyszało dwóch mężczyzn, z których jeden to właściciel firmy ekshumacyjnej, a drugi to jej pracownik. Obu grozi kara do ośmiu lat więzienia.
Jak poinformowała Anna Cieślik z policji w Koluszkach, do przestępstw miało dochodzić w latach 2001-2005. Jedno z nich miało miejsce w 2001 roku w powiecie łódzkim wschodnim. Pewien mieszkaniec wskazał właścicielowi firmy ekshumacyjnej miejsce spoczynku żołnierzy niemieckich z okresu I i II wojny światowej w Starej Gadce. Firma działała na zlecenie fundacji zajmującej się ochroną miejsc pamięci, cmentarzy i grobów ofiar wojen; fundacja dostarczała również rodzinom ofiar tych wojen informacje o miejscu pochowania ich bliskich.
Według relacji jednego ze świadków tamtych wydarzeń pracownicy, jak i właściciel firmy w żaden sposób nie dokumentowali wykonywanych czynności w trakcie ekshumacji. Poza tym szczątki miały być wkładane do worków bez ewidencjonowania czy opisywania.
W ub. tygodniu - na polecenie prokuratury z Pabianic, która prowadzi w tej sprawie śledztwo - postanowiono przeszukać pomieszczenia gospodarcze i mieszkalne właściciela firmy. Podobne czynności przeprowadzono u jednego z pracowników firmy. Odnaleziono amunicję i broń palną w postaci częściowo skorodowanych pistoletów, karabinu maszynowego, karabinu typu Mauser oraz rewolweru.
Wśród zabezpieczonych przedmiotów znajdowało się także około 100 hełmów, odznaczenia, ordery wojskowe, wieczne pióra, kilkaset monet, grzebienie, nieśmiertelniki, medaliki z wizerunkami świętych oraz inne przedmioty stanowiące osobiste wyposażenie, a także pamiątki po zmarłych żołnierzach.
W jednym z pomieszczeń znaleziono dwa granaty oraz amunicję. Wezwani na miejsce saperzy stwierdzili, że zachodziła obawa ich niekontrolowanej detonacji.
42-letni mieszkaniec Zduńskiej Woli - właściciel firmy ekshumacyjnej oraz jego 43-letni pracownik - mieszkaniec gminy Bełchatów usłyszeli zarzuty ograbiania miejsc spoczynku żołnierzy niemieckich z okresu I i II wojny światowej. Ponadto mężczyźni będą odpowiadać także za nielegalne posiadanie broni i amunicji. Grozi im kara do ośmiu lat więzienia.
Jak informuje policja, sprawa jest rozwojowa."
Napisano
Jak to jest że przy ekshumacji nie było żadnego nadzoru , prokuratora i innych odpowiedzialnych przedstawicieli ,, pod,latarnią zawsze najciemniej,,.
Napisano
Tak to kolejny sukces" policji.
Czyżby jakiś oburzony i życzliwy obywatel, któremu ta firma oficjalnie ekshumowała poległych (sprzed nosa) i pozbawiła go znalezisk?
A tak poza tym z tego co się orientuję to w pracach takich legalnych firm ekshumujących poległych żołnierzy uczestniczą archeolodzy, przedstawiciele fundacji Pamięć" albo Volksbundu a czasami to i media z Niemiec, które kręcą przy okazji film dokumentalny, nierzadkie są przypadki kiedy świadkami takich działań są krewni poległych. Oni jakoś nie mięli zastrzeżeń do pracy tej firmy, bo było by o tym głośno na oficjalnej stronie Volksbundu, a w Niemczech nie zostawili by na nich suchej nitki.
Ktoś zapewne powie że: hełmy, odznaczenia ,i najważniejsze te zardzewiałe fragmenty broni i cały zabezpieczony materiał to jest dowód.
Wg mnie identyfikacja poległego nie jest procesem natychmiastowym. Myślę że wszystkie te przedmioty mogą służyć właśnie identyfikacji żołnierza czy jednostki a to może trwać miesiącami. Każdy kto spędził miesiące w archiwach szukając nawet najdrobniejszych informacji wyjaśniającej zjawisko, zrozumie to.
Napisano
Ja tam jakoś nie rozumiem.Jak się kopie nieboszczyków we firmirmie" ,że tak powiem ...to albo to się robi z szacunku dla nieboszczyka i dla wyrzszych racji,albo ...co wykopiem to nasze i jedźmy dalej , po kiego grzyba chłopcom w domu hełmy, giwery, monetki, odznaczenia po trupie ...niech się wezmą lepiej do normalnej roboty.. mnie to śmierdzi totalnie... niemieckim trupem i kasą na allegro ...fuj
Napisano
Z drugiej strony zadam pytanie: co ma wspólnego ekshumacja z hełmami, bagnetami itp? Załóżmy ze zwłoki zostaną ekshumowane razem z ekwipunkiem.Zwłoki zostaną pochowane ponownie w cywilizowany sposób. Co stanie się z tzw fantami"?Który podmiot z tego szczebla przygarnie fanty" A może zostaną oddane na złom? nie bądźmy naiwni!
Napisano
Panowie jak żołnierz wykopany tak zakopany i jakiekolwiek krojenie fantów na nieboszczyku to chamstwo delikatnie mówiąc, co by nie było człowiek i żołnierz jaki był za życia kij wie, a hieny trza tępić.
Napisano
Po zakończeniu prac związanych z przeniesieniem szczątków zwłok sporządza się protokół, w którym wymienia się dawne i nowe położenie grobu, personalia osoby ekshumowanej, treść napisu na identyfikatorze oraz inne występujące przedmioty, pozwalające na identyfikację szczątków zwłok. Protokół stanowi również podstawę przekazania odnalezionych przy ekshumowanych szczątkach zwłok przedmiotów." - Umowa między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Republiki Federalnej Niemiec o grobach ofiar wojen i przemocy totalitarnej
z dnia 2003-12-08 r.(M.P. 2005 Nr 55, poz. 749), art. 7, pkt. 3

Zapis ten nie precyzuje wprawdzie, komu mają być przekazane przedmioty ale nie pozwala jednoczaśnie na trzymanie ich w domu.
Napisano
Ponad 10 lat temu zorganizowałem ekshumację niemieckich żołnierzy z ogrodu mego wuja. Ekshumowali Polacy, adzorował" archeolog niemiecki, który zupełnie nie interesował się tym, jak się to odbywa. Od początku ekipa była bardzo niezadowolona, że musi kopać ręcznie, bo wuj nie pozwolił rozwalić ogrodzenia i wprowadzić koparki. Kopali wąskie jamy i wydrapywali kości grabkami. Czaszki obkopali, porozrywali i powyciągali w kawałkach. Ostatniego ekshumowali bez prawego ramienia i głowy, bo robotnikowi już się nie chciało powiększać wykopu. Dopiero jak zrobiłem awanturę i postraszyłem interwencją w ambasadzie, to wrócił do dołu i dokończył ekshumację. Ostatniego nie chcieli nawet ruszać, bo stoi na nim narożny słupek ogrodzenia.
Napisano
Pewnie istnieje podział na: bron krotka, zęby i odznaki dla Niemca nadzorcy, a reszta dla Polaków od szpadla. Hieny się wyżywią same. Gdyby sprawdzić dom Niemca to dopiero afera by wyszła z grabieniem grobów.
Napisano
Nie ma co narzekać i tak nastąpiła poprawa .Rozmawiałem kiedyś z typem który pracował podczas ekshumacji na pocz. lat 50tych ,tworzono wówczas na pobojowiskach zbiorcze cmentarze żołnierzy sowieckich ,regułą było zabieranie czaszek i czasem długich kośći oraz miednicy reszta zostawała w ziemi,nikt nie zawracał sobie głowy identyfikacją Niemiec,Rosjanin,mieli płacone od dostarczonego łebka i to się liczyło.Często zatrudniano do pracy przygodnych menelików którzy oczywiście cały czas rozglądali się za złotem dentystycznym i innym blitem.
Napisano
Nie dopatrzyłem i utworzyłem nowy temat. http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/539625,okradali-groby-niemieckich-zolnierzy-zdjecia,2,id,t,sg.html#galeria-material

link ze zdjęciami części zarekwirowanych przedmiotów
Napisano
Napisze krótko, jeden wielki stek bzdur i kłamstw policji. Sprawa tyczy się lat 2001-2005 , to dlaczego zarzuty usłyszał prawcownik, który w tych latach nie pracował w tej firmie ?

Chory kraj i tyle. Nic co zabezpieczyła policja nie pochodziło z grobów. Chcecie to wierzcie, jak nie to nie. Jedynie mogłyby by to byc niesmiertelnik, które były po ekshumacji przygotowane do oczyszcenia i wysłanai do Fundacji, na której zlecenie były prowadzone prace.
Napisano
Gdyby sprawdzić dom Niemca to dopiero afera by wyszła z grabieniem grobów."

Iscie polskie zachowanie. Gdybanie i przyszywnie komós rownie podobnych sytuacji w obronie swoich. ak ja kradlem ale panie ile on nakradl to dopiero.. "

Sprawa tyczy się lat 2001-2005 , to dlaczego zarzuty usłyszał prawcownik, który w tych latach nie pracował w tej firmie ? "

Uważam ze prokuratura i sledzczy wezma ten fakt pod uwage. Mysle ze dzisiejsza technika pozwoli stwierdzic czy owe przedmioty pochodza ze zwyklego dola czy z mogily.

Jest XXI wiek i skoro uwazamy sie za kraj cywilizowany to bez wzgledu na wszystko powinnismy uszanowac miejsca jakiegokolwiek pochowku a przynajmniej go nie rozgrabiac zwlaszcza ze sami przezylismy to na wlasnej skorze z Cmentarzem Obronców Lwowa.

Jesli osoby nie winne to cieszse sie bardzo jesli winne to na pohybel hieny.
Napisano
W informacji prasowej jest informacja: Wezwani na miejsce saperzy stwierdzili, że zachodziła obawa ich niekontrolowanej detonacji. "

Niestety , ale to jest kłamstwo. Saperzy po przyjeździe wyśmiali policjantów, w jakim celu zostali wezwani. Saperzy nie mieli nic do roboty ! Dlaczego takie kłamstwa wypisują gazety , a nie piszą prawdy ? Czyżby redaktorzyna chciał tylko wywołać tanią sensacje ?

Ciekaw jestem , czy gazety przeproszą , za wypisywane kłanstwa.

Pzdr
Napisano
Molke - Gdybanie i przyszywnie komós rownie podobnych sytuacji w obronie swoich. ak ja kradlem ale panie ile on nakradl to dopiero.. " - A pomyślałeś, że ktoś to nadzoruje i na takie zachowanie przyzwala. Myślisz że za darmo? Moim zdaniem chłopcy od łopaty dostają odpadki, a szef atrakcje. Założenie, że polska hiena powinna być napiętnowana, a niemiecka nie, mi nie pasuje.
Napisano
Szanowni Odkrywcy! Nie ma winy jeżeli jej się nie udowodni.
Przecież istnieje w RP zasada domniemania niewinności! A tu czytam, że niektórzy zacni krzyczą gdzie sznur i drzewo, trza wieszać jako żywo. To ogr ! Zabić go!

A tak swoją drogą to niezwykle ciekawą osobą jest ten tajemniczy, praworządny i skrupulatny życzliwy mieszkaniec Gadki Starej( czy tez okolic), który po 10 latach(!!!) przypomniał sobie wszystko w czym uczestniczył i znając doskonale procedury ekshumacyjne wszytko sobie to zakonotował w głowie i powolutku, bardzo powolutku, pielęgnując to w zakamarkach swego umysłu nagle z siłą wodospadu powiązał w całość i w trosce o biednych poległych żołnierzy niemieckich BACH ! pobieżał na najbliższy posterunek policji i powiedział wszystko jak na spowiedzi. Rewelacja. Strach się bać co też mu się jeszcze przypomni za lat kilka na przykład? Może coś wie na temat zabójstwa w Dallas?

A co do saperów i granatu, to myślę że policja powinna wezwać jeszcze egzorcystę. W końcu były tam przedmioty z grobów i nie wiadomo jakie siły tam mogły drzemać. Filmów nie oglądali czy co?

I na koniec taka jeszcze myśl i pytanie do wszystkich grzmiących, jak można trzymać rzeczy należące do zmarłych itd. Czy wszyscy kolekcjonerzy mają certyfikaty i pewność, że ich eksponaty są czyste i nabyte od ich pierwotnych właścicieli( żywych )? A może szabla dziadka co wisi na ścianie to pocięła nie mało chłopa? A kilka guzików i papierośnica zabrana ( otrzymana )została od radosnego i żywego Moskala co szedł z Budionnym? A babciny pierścionek ściągnięty z palca ( bo cenny).
A co w końcu z maską pośmiertną Piłsudskiego, można trzymać i eksponować czy nie ?
A guzik z Katynia ?

Rzeczpospolita Moralno-Etyczna. Obłuda
Napisano
Szczeże mówiąc takie tematy jak ten mało mnie obchodzą . Nie mogę jednak zrozumieć jednej rzeczy skąd bierze się to oburzenie Kolegów , którzy jak by mogli to nawet powiesili by delikwenta jako hieny cmentarnej zwłaszcza jak byli by tam zakopani Niemcy . A archeolodzy ? Oni z tego co wiem też ropzgrzebują całe cmentarzyska i jakoś nie słyszałem aby ich nazywano hienami cmentarnymi a watpię aby znalezione razem ze szczatkami fanty trafiały z powrotem do gleby . Kiedyś mieliśmy wycieczkę szkolną do jednego muzeum we Wrocławiu gdzie w gablocie był ludzki szkielet . Czy to jest uszanowanie zmarłego ?
Napisano
kretyństwo co tu dużo mówić, cholerni kłamcy nawypisywali bzdur, oczernili uczciwego i niewinnego człowieka, zamiast zrobić porządne dochodzenie i złapać tych, co tego bałaganu narobili. Żenada po prostu.
Napisano
Komuś brakowało może wyników w pracy i może łatwo chciał poprawić statystyki w swojej służbie itp...

pismaki -bo nie napisze dziennikarze- od razu rzucili się na człowieka/firmę i mieszać go z błotem zaczęli ważne żeby sensacja była -może tylko jeden portal postawił znak zapytania przy 'zarzutach' pozostałe już szafot przygotowały.
Tak jak pisali poprzednicy jest domniemanie niewinności ,trzeba coś udowodnić zanim..
Jak Niemen śpiewał w Dziwny jest ten świat" - ktoś słowem złym rani tak jak nożem.
A nasz kraj obyczaje ,etyka coraz szybciej schodzi na psy.
A ci co rozpętali cały dym jak zwykle odśpiewają piosenkę : nic się nie stało itd
i nikt nie powie przepraszam
Napisano
To się nazywa złodziejstwo w białych rękawiczkach" mają odpowiednie znajomości, potrzebne dokumenty, kopią i grabią :) a jak się zatrzyma człowieka z wykrywaczem metalu, co sobie zbiera łuski czy guziki to afera na skalę krajową :P

już nie będę pisał o archeologach i pracownikach muzeów - bo policja mogła by kilka rewizji w ich domach zrobić to może by co ciekawego wyszło :)
Napisano
Proponuję zucić okiem" na pewnego rodzaju kontynuację, a raczej próbę obiektywnego spojrzenia na sprawę w lokalnym wydaniu Dziennika Łódzkiego.
Artykuł napisany przez miejscową dziennikarkę spojrzenie dużo bardziej obiektywne, a przynajmniej mamy również wypowiedź drugiej strony.

http://zdunskawola.naszemiasto.pl/artykul/1344001,zatrzymany-za-legalne-ekshumacje,id,t.html?kategoria=660#5ef7f96178a97cfc,1,3,60

Szkoda, że uczestniczący w tym forum, również gnani owczym pędem wydali wyrok i skazali człowieka, który rzetelnie wykonywał swoją pracę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie