Skocz do zawartości

Własny przypadek, przez hobby stałem sie kryminalistą.

krystek_19

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
A tutaj macie link do skanu z gazety. Odpowiem z checią na każde pytanie. Dodam że kolekcję którą posiadałem straciłem. Zabrano mi ją całą bez konkretnego uzasadnienia. Wszystko było puste i bezpieczne. Taśmy od Mg z wafkami, sygnaturami jedna 39 druga 41 rok, a w nich naboje polskie od mausera ze zbitymi spłonkami i powierconymi łuskami (zostało to uznane za niebezpieczne). Zabrano mi wszystko, nawet granat przecięty w pół który był popielniczką, granaty rosyjskie z zapalnikami ćwiczebnymi, łuskę od zisa. Zapalnik poglądowy od pocisku moździerzowego. 2 pociski moździerzowe w farbie z sygnaturami niemieckie. Nawet pustą taśmę od Mg uznano za zbyt niebezpieczną i mi ją zabrano. Łuski od rakietnic sygnowane 44 rok. Wszystko zabrali. Saper Sieńko z Giżycka stwierdził że to przedmioty bardzo niebezpieczne i trzeba ja zabrać żeby nikomu nie stała się krzywda. Serce mnie bolało jak mi to zabierali. Pewnie dla syna Pana Sapera do kolekcji się przyda. Nawet łuski zbite od Mausera i Mosina zabrali. Wszystko to stało u mnie na półkach i było moją kolekcją a pan policjant stwierdził że to kupa złomu. Przedmioty te miały ogromną wartość historyczną. Kosztowało mnie to kilka tysięcy złotych i kilka lat... Ehh polskie prawo jest dobre dla prawdziwych przestępców którzy czują się bezkarnie.

WSZYSTKO BYŁO PUSTE I BEZPIECZNE, WIĘKSZOŚĆ KUPIONA NA ALLEGRO. JESTEM OBURZONY. Brak słów!!!

A wożenie uzbrojonych pocisków artyleryjskich autem przez tereny zabudowane to było mądre i odpowiedzialne zajęcie?

Szczerze mówiąc gdybyście w aucie wieźli ziemniaki czy marchew, to by z kolekcją prawdopodobnie nic się nie stało. A tak za parę sprawnych skorupek zawinęli wszystko. Spokojnie - pewnie to oddadzą, bo nie jesteś ani pierwszą ani ostatnią osobą, którą taki los spotkał. Zawiasy za sprawną amunicję w bagażniku natomiast murowane jak amen w pacierzu - no i szczerze mówiąc należało się.

Przez takich geniuszy" jak Wy, nasza nisza kolekcjonerska jest postrzegana tak a nie inaczej. Serdeczne dzięki za dostarczenie wody na młyn" dla Policji i pismaków.

Nic nie oddadzą bo Pani Prokurator wmówiono że to jakieś niewybuchy itp.

Hahahahaha. Połowa poszukiwaczy na tym forum jak nie większość robi tak jak my więc na litość boską Panowie... Bo nie wierze że każdy dosłownie każdy jak znajdzie pocisk od karabinu dzwoni po saperów.

Lepiej mi powiedzcie co mam zrobić żeby oddali mi to wszystko z gabloty?

http://odkrywca.pl/zwrot-zatrzymanych-przedmiotow,662982.html

Połowa poszukiwaczy na tym forum jak nie większość robi tak jak my"

Śmiem twierdzić,że połowa jak nie większość ma bardziej rozwinięty instynkt samozachowawczy.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 01:00 15-03-2012

Bo nie wierze że każdy dosłownie każdy jak znajdzie pocisk od karabinu dzwoni po saperów."

Czy nie uważasz, że między amunicją strzelecką (do karabinu), a Waszą artyleryjską na zdjęciu, którą żeście świeżo ukopali i wieźli w plecaku na tylnym siedzeniu bety, jest jednak delikatna" różnica?

Tajemnicą poliszynela jest, że od paru miesięcy CBŚ i Policja staje na rzęsach aby popisać się walką z erroryzmem" w związku z akcją Bezpieczne Euro 2012", w związku z czym każdego kolekcjonera broni i amunicji chcą przerobić" na terrorystę. Tak że nie dziw się, że sprawę wyolbrzymiają i powiem Ci - nie jesteś sam jeden, poczytaj sobie prasę. To co było za szybą, czy to groźne niewybuchy, to nie decyduje pani prokurator ani saperzu z MON tylko biegli z CLK, bo pani prokurator nie jest organem władnym wydawać opinie w tej materii. Z uwagi na te 6 pocisków z górnego zdjęcia, będzie Ci baaardzo ciężko uzyskać ów zwrot.

Przede wszystkim krótka sprawa:
1. Posiadasz szczegółowy protokół zatrzymanych przedmiotów z rozpisaniem na poszczególne eksponaty?

2.Powklejaj lepiej skany pism które otrzymałeś od służb, to będziemy wiedzieć na czym stoimy, bo ja nie wiem, czy Twoich iewybuchów" nie zneutralizowano już na poligonie (co Bogiem a prawdą z uwagi na bezmyślność i głupotę by Ci się należało, ale to osobna sprawa).

Kol. krystek_19 w Twoim przypadku to sa pretensje do garbatego ze ma dzieci proste. Kompletny brak wyobrazni do tego cudowne wykrecanie sie sianem ze połowa jak nie wiecej robi w ten sposob i to wrecz dziecinne. Tak sie kolego sklada ze przypadki tak skrajnej bezmyslnosci wiekszosci osob z tego forum sa znane z neta dzieki wlasnie takim jak Ty.

Jak dla mnie zadna porada w wyzej wymienionej spawie nie powinna Ci zostac udzielona bo swoim postepowaniem sciagasz na ROZSĄDNYCH zbieraczy jak i na to forum opinie ktora wlasnie dzieki takim jak TY jest TAKA A NIE INNA czemu szczególnie Ty nie powinienes sie dziwic!!

Skoro nabrales amatorsko wiedzy dotyczacej rozbrajania materialow niebezpiecznych to mysle ze rownie latwo przyjdzie Ci nabieranie wiedzy w zakresie wybronienia sie z tego syfu.

Na koniec dodam od siebie tylko tyle ze jak ma Ci pourywac rece to zrob to chociaz w lesie a nie sciagaj syfu w teren zabudowany w ktorym moga ucierpiec osoby trzeci dzieki temu Twojemu jak to nazywasz hobby.

Żenada ..

krystek, złóż pismo, że chcesz zwrot przedmiotów nie-niebezpiecznych.To co wmówiono prokuratorce nie ma znaczenia.
Jeżeli piszesz prawdę, nie mogą nie oddać.I nie słuchaj gadania- pisz.W naszym tzw. wymiarze /tfu!/ sprawiedliwości tylko to co napisane się liczy

Nie przeczytałem jeszcze całej gazety, ale podoba mi się pewne zdanie z drugiego akapitu Najprawdopodobniej wracali z plądrowania miejsc gdzie toczone były walko w czasie II wojny światowej" szczególnie spodobał mi się wyraz plądrowanie - teraz jak będę kopał w lasku lub na polu, to będę się czuł jak bym kogoś okradał. :)

Panowie dlaczego połowa mnie osądzą? Wszyscy jesteście przestępcami bo same chodzenie z wykrywaczem w naszym cudownym kraju to przestępstwo. I nie pisze tego żeby kogos obrażać w przeciwieństwie do autorów niektórych postów pisanych powyżej.

Tak jak napisał ktos451. Połowa pewnie kompletnie nie zna naszego prawa w którym sama łuska to materiał z którego można zrobić nabój nawet jeśli jest zbity, nawiercony itp. Łuska traktowana jest jako istotna część amunicji.

Bjar_1 swoją skromnością porażasz i nie wnosisz nic noweo do tematu. Wybacz.

Panowie nie jestem przestępcą, nikogo nie zabiłem. Dodam że pociski nie były niewypałami tylko były nie wystrzelone więc nic nam nie groziło.

I jeszcze jedno- SAM NIE BAWIĘ SIĘ W SAPERA MIĘDZY INNYMI DLATEGO ŻE NIE MAM O TYM ZIELONEGO POJĘCIA!

Voucur tak mam protokół zatrzymania przedmiotów z dokładną rozpiską. Co jeszcze możesz poradzić ciekawego?

Krystek porownujesz ludzi chodzacych z wykrywkami i zbierajacych np guziki czy monety do Ciebie ktory zwozisz niebiezpieczny syf do domu gdzie dookola sa ludzie???
To nie byla luska z niezbita splonka tylko przedmioty zagrazajace zyciu i zdrowiu ludzi!!
Nikt normalny tego gowna nie zwozi do domu.
Szczyt hipokryzji.

Dodam że pociski nie były niewypałami tylko były nie wystrzelone więc nic nam nie groziło.
SAM NIE BAWIĘ SIĘ W SAPERA MIĘDZY INNYMI DLATEGO ŻE NIE MAM O TYM ZIELONEGO POJĘCIA!

Skoro nie masz pojęcia, to skąd wiesz, że nic nie groziło? A tak swoją drogą, am" nie groziło, ludzi co za wspaniały

Do rzeczy:
1. łuska nie jest istotną częścią - poczytaj ustawę
2. Przewiercone, ze zbitymi spłonkami - oddadzą
3. Bekniesz(cie) za amunicję artyleryjską, pewne jak w banku
4. Czy 19" w Twoim nicku to Twój wiek? Tak z ciekawości pytam...

Szczerze mówiąc pewnie niejeden z nas miał choć raz taki syf w rękach, mi kiedyś znajomy przywiózł jak to mówił przez telefon ezpieczny pocisk od czołgu" (tak mu powiedział jego znajomy - widać obaj mają pojęcie co mówią) - byłem pewien że ma łuskę lub skorupę. Jak mi przywiózł TO i na podjeździe turlął pod nogi to mi się słabo zrobiło. Prawdopodobnie pocisk haubiczny od radzieckiej haubicy wz. 38 (nawet był na id). Okazało bezpieczny to on był 60 lat temu - wyładowany trotylem, ale bez zapalnika - co z tym zrobił nie mam pojęcia, na szczęście ja tego nie wykopałem, i nie zakopałem - więc wedle prawa tego nie posiadałem.

Naprawdę takim czymś się nie warto bawić - tylko przez prawo ludzie boją się zgłaszać takie niespodzianki, ponieważ zaraz będzie 100 pytań, m.in. po co kopałeś, masz pozwolenia itp. w tym aspekcie prawo powinno być bardziej przychylne znalazcą. Ale temat był wałkowany miliony razy na forum, i nasze wołania o pomstę do nieba (a chociaż zmianę prawa) nic nie dadzą. Nie chcę nikogo osądzać ale ogólnie zabawy z urwiłapkami są niebezpieczne i nieodpowiedzialne.

Marcin P sam poczytaj ustawę. Boże ludzie czytajcie co pisze bo wiem co piszę. Saper tłumaczył mi że każda łuskę można zrobić na sprawną wystarczy nasypać do niej prochu i wstawić nową sprawną spłonkę. Idz porozmawiaj z policjantem to się dowiesz.

Nawet ten ktoś kto sobie chodzi po polu i szuka guzików jest RABUSIEM I OKRADA PAŃSTWO! Bo to co leży w ziemi należy do państwa.

Nie piszcie głupot. Przyznam rację że przewożenie przez miasto tego syfu to nie był dobry pomysł. Zrobiłem przysługę kumplowi który nie ma prawa jazdy a wyszło jak wyszło.

I wszystko co można kupić na allegro pochodzi z ziemi i było sprawne tylko że ktoś kto ma większą fachową lub nie wiedzę od saperów to rozbroił. Żeby móc legalnie kopać należy dołączyć do jakiegoś stowarzyszenia które jest zarejestrowane i posiada zgodę na kopanie w określonym terenie...

Nie roztrzygajmy czy źle czy dobrze zrobiłem. Chciałbym tylko aby moje eksponaty które kupiłem albo na allegro albo na bazarach, targach czy giełdach do mnie wróciło. Bo nie było to kilka złotych tylko trzy zera...

Czy rura kanalizacyjna z mojego domu też należy do państwa?
A saper pierdoły Ci opowiadał i tyle - co Cię interesuję czy łuskę idzie zelaborować czy też nie. U Ciebie znalezioną w takim stanie i za ten stan odpowiadasz.
Jak w kawale - jesteś chłopem, masz sprzęt - niech Cię sądzą za potencjalny gwałt.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 19:39 15-03-2012

Nieznajomość prawa szkodzi.
Odnośnie rury to nie wiem ale to co związane z wojną itp- tak. Za kopanie policja może Cię osądzić i postawić zarzut niszczenia stanowiska archeologicznego.
Ktoś coś ciekawszego wniesie do tematu?

PS mój wiek nie ma znaczenia. I nie mam 19 lat.

Nie znaleźli u mnie niczego niebezpiecznego, żadnego pocisku czy nawet jednego pełnego naboja a i tak zabrali wszystko. Czy jeśli pani prokurator zarządziła że to wszystko nie zostanie mi oddane to czy w jakiś jednak sposób może zostać mi zwrócone przez sąd?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie