panzerhrabia Napisano 22 Luty 2012 Autor Share Napisano 22 Luty 2012 Witam mam pytanie co stało się z tym boforsem odnalezionym kilka lat temu w naszym kraju? gdzie teraz się znajduje i w jakim stanie? Zdjęcie z naszego forum z przed ok 7 latpozdrawiamM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 22 Luty 2012 Share Napisano 22 Luty 2012 No właśnie???Odnalazł,trochę było dyskusji,a teraz cisz jak po śmierci organisty?!!Czyżby nielegalna sprzedaż,bądz co bądz,cennego działka za granicę??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 A myślicie że na zachodzie" porwą go jak diabeł duszę , albo weźmie się wiecej niż w Polsce ???A myślicie że w Polsce nikogo nie stac na takie coś ???A teraz miłego myślenia :)Hart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Myśle ze w latach 90 trochę tego z zagranicy prytargano do Polski a odwrotnie w szczególnosci w tym stanie się nie opłaca;Myślę, że w Polsce wielu stać na takie coś, skoro stać i na większe;Myślę że to bofors od pewnego Pana co w 39 trochę po WP zebrał i zakopał i to nie tylko to działko. Ponoć było to w okolicach Mińska Maz. ale to już moje dywagacje.Na ten temat wiedzą więcej członkowie pewnego stowarzyszenia ale to niech ew. sam się wypowiedzą.A tak na marginesie piękna rzecz i ozdoba kolekcji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Ale tu nie tyle chodzi o to, czy rdzewieje w Polsce, czy nie w Polsce :)Mnie bardziej interesuje jego obecny stan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Jaka stać to super !!!Tylko niech ktoś coś napisze że np.jest w kraju(ja to mam Pan K...i) nie martwcie się właśnie skończyliśmy malować :)))!!!". Marcinowi chodziło o to czy jest w kraju i tyle?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 S-Boj najpierw w naszym kraju niech będzie prawo które osobie cywilnej umożliwi takie działko zgodnie z prawem zarejestrować jako zabytek. Widać że jakiś Pan X wykopał resztki Boforsa, a teraz po oczyszczeniu chciałby z nim na zloty pojechać. Jak ma to zrobić ?? . Iść na policje i powiedzieć że wykopał ?! tu już zawisy i to z kilku paragrafów" . Więc jakie prawo takie efekty czyli jest u Pana X powoli restaurowany bofors ale nie może nacieszyć oczu innych miłośników militariów bo sobie napyta biedy, a przekazać do muzeum nie chce bo nie i ma do tego prawo. Więc kiśnie to działko gdzieś w garażu lub piwniczce ciesząc tylko oczy właściciela. S Boj jak ci się zdaje czy tylko to jedno działko jest w rękach prywatnych czy sporo więcej osób posiada różne militaria w garażach , stryszkach czy piwnicach i czy chętnie by się z tym ujawnili czy też nie z powodu absurdalnych naszych przepisów prawnych. Lufa działka czy karabinu zawsze jest lufą czyli istotną częścią broni palnej!! i kropka po dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Ja oczywiście wiem, że polski system prawny jest zastany, w wielu punktach niereformowalny i opresyjny. Poznałem zresztą temat niejako od podszewki :). To nie jest jedyny punkt, w którym państwo strzela sobie w kolano. Poprzez traktowanie nas wszystkich jak dewastatorów stanowisk archeologicznych, szabrowników, umniejsza się dziedzictwo narodowe i krajowe zbiory muzealne. Ludzie boją się zgłaszać swe znaleziska, żeby nie być traktowani jak przestępcy. Wiele materialnych zabytków odrywa się przez to trwale od kontekstu historycznego miejsca znalezienia. Niestety Państwo Polskie za wzór traktowania Obywateli, wciąż pobiera rozwiązania białoruskie, a nie np. brytyjskie, gdzie ten problem jest rozwiązany w najbardziej rozsądny sposób. U nas raczej każdy członek społeczeństwa jest podejrzanym, ma wzbudzać nieufność i ewentualnie zagrażać integralności państwa. Dodatkowo rzesze archeologów, którym moglibyśmy dać materiał do roboty na całe lata, wolą wielokrotnie nic nie robić i patrzeć na nas z góry, tylko dlatego, że sami wybrali nierentowne studia.Ale to jest jakby większy problem, wpisany w szerszy kontekst kulturowy. Myślałem, że po prostu ktoś ma informacje na temat odrestaurowaniu w kraju, czy za granicą tego konkretnego działka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 No to już wiesz że jest w Polsce i jest restaurowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 I to mnie w zupełności uspokaja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Panzerhrabia i Ja też odetchnęliśmy z wielką ulgą ;))!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 http://www.youtube.com/watch?v=dKBq1k2ZeH8http://www.youtube.com/watch?v=GN-SGPNgfnMżeby tak kiedyś i u nas.......;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 http://www.youtube.com/watch?v=GN-SGPNgfnMSorry,kleiłem wcześniej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Jak szukałem naszego Boforsa w USA znalazłem takie coś,wiem że nie na temat ale zobaczcie: armia zawodowa i z poboru;)) http://www.youtube.com/watch?v=uBjGyt0Ga9Q&feature=relatedu http://www.youtube.com/watch?v=l7JhjhNeSNU&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falkenbach Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 W zeszłym roku w szeroko pojmowanych okolicach Kocka wyszedł jeden w lepszym stanie.Kto, gdzie, jak - nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Lata temu na Helu też wyszedł, ale czego tam nie było ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Między Ostrowcem Św a Wisłą też,ładnych pare lat temu.Polska Boforsem stoi. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falkenbach Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Jakby się jeszcze ktokolwiek przyznawał(na szczęście niewiele osób to robi) to by się okazało że spokojnie raz na 2 lata sztuka wychodziła.Tak samo jeżeli chodzi o inne ustrojstwa jak np TKS w zeszłym roku w okolicach K..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 ludziska mówią" (a przynajmniej jeden blisko tematu tak kiedyś powiedział) że jeśli chodzi o historyczne pojazdy militarne, sprzęt pancerny czy artylerię w prywatnych zbiorach to szarym kowalskim" znane jest może z 40% :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Albo i mniej. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 jeżeli kiedyś zmieni się ustawa, szykuje się niezły wysyp :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 No to sobie jeszcze poczekamy...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszazon Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Na razie są, ale wielkie wsypy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Tak zmienią, a później wszystko wycofają i już będą wiedzieli kto co ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 25 Luty 2012 Share Napisano 25 Luty 2012 A czy ktoś dokładnie przeczytał Angielskie prawo ?Gwarantuje że nie !!!pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.