Skocz do zawartości

Poniemiecki czołg jednak zostanie w Legnicy

acer

Rekomendowane odpowiedzi

@balans: właśnie te 'wyższe wartości' będą sprawdać koledzy płk Przybyła.
A tak poza tym: jaka własna kasa ludzi z koła miłosników broni pancernej przy CSWL? Mają jakieś konto bankowe w ogóle? To chyba temat dla urzędu skarbowego?
Ja tutaj widzę na razie kasę pana Zysa, który nota bene Shermana zrobił za kasę, Panzer IV robi za kasę. Czy 6-kę zatrzyma u siebie dopóki CSWL mu ię nie wypłaci?

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
@balans: właśnie te 'wyższe wartości' będą sprawdać koledzy płk Przybyła.
A tak poza tym: jaka własna kasa ludzi z koła miłosników broni pancernej przy CSWL? Mają jakieś konto bankowe w ogóle? To chyba temat dla urzędu skarbowego?
Ja tutaj widzę na razie kasę pana Zysa, który nota bene Shermana zrobił za kasę, Panzer IV robi za kasę. Czy 6-kę zatrzyma u siebie dopóki CSWL mu ię nie wypłaci?"

PIOTRZE TO TY? Jeżeli tak, to wiedz, że byłeś kiedyś moim idolem i to nawet wtedy, gdy wszyscy Cię krytykowali. Ja wierzyłem w Twoją misję i Cię zawsze popierałem. A teraz tak po prostu jest mi głupio jak widzę, że się rozmieniasz na drobne. Jak w tym wierszu Ideał sięgnął bruku"...
Wiedz, że jest mi przykro z tego powodu i czuję się oszukany. Podobne uczucia miałem ostatni raz na początku lat 90-tych, gdy zrozumiałem, że Solidarność", w którą bardzo wierzyłem i dla której coś tam poświęciłem - tak naprawdę to mnie oszukała.

Mimo wszystko pozdrawiam
balans

@wars/draco/thanatos - jak cie wyrzucić, żebyś nie wrócił ?
znów donos ? i znów do urzędu skarbowego ? przecież ostatnio nic nie wskórałeś :) oszczędzaj kasę, znaczki są drogie ...

@acer czy raczej Adamie. Okazuje się, że mamy 2 wspólnych znajomych. Co zadziwiające, obaj twierdzą, że fajny z ciebie gość, sympatyczny, uczynny ... Co się z tobą dzieje na tych forach internetowych ??

@balans - Jacek kocha te 'złomy' i tylko się droczy tak brzydko o nich pisząc

A co do wydobycia w Legnicy: o co ta burza ? jaki czołg ? wiecie coś więcej niż my, to się podzielcie tą wiedzą ??

Panowie, sami wszczynacie burzę. Biorę otwieram link wskazany przez Acera i czytam, że jakieś muzeum zaoferowało miastu bezinteresownie pomoc (nie ma tam nic o kasie). Chcą (podobnie jak miasto), aby czołg - jeśli jest - został w mieście. A Wy o kasie i zaraz napadacie na muzeum, bo to Wasza konkurencja. Okopaliście się w AMW, bo nic innego nie potraficie, nie potraficie sami, bez wojska i Zysa zrobić.
Szukanie wrogów ludu, warsa i innych pośród innych adwersarzy to nie najlepsza droga. Jak mówił klasyk gatunku: Balansie i Sil3nt-cie! Nie idźcie tą drogą!
Miłego wieczoru...
:))))))))

apropo zwierzchnictwa ministerstwa kultury nad wojskiem:
konserwator ma prawo zabrać zabytek każdemu, jeżeli uzna że nie jest on prawidłowo przechowywany/remontowany itp.itd, o czym wielu kolekcjonerów przekonało się na własnej skórze.
Główny konserwator czyli minister kultury może więc zabrać zabytek również wojsku i przekazać komu chce, byle była to jednostka budżetowa.Tyle że wojsko nie ma prawa oddania niczego konserwatorowi, bez zgody swojej góry.Logika made in Poland.

Thanatos=Wars98=Draco=Lodołamacz itd itp. Dlaczego piszesz...i czytam, że jakieś muzeum zaoferowało miastu bezinteresownie pomoc ...." Przecież sam jesteś współwłaścicielem tego jakiegoś" muzeum i sam napisałeś to pismo do włodarzy Legnicy? Szkoda że nie zrobiłeś komuś krzywdy, bo na podstawie Twoich zachowań i wypowiedzi można by było Ciebie ubezwłasnowolnić. ;) Patron zamykaj ten wątek bo ciągle czyta się to samo i nie ważne czy chodzi o pz. IV czy o 6tkę czy inny złomas ;)

Wybór jest prosty [zakładając, że tam faktycznie jakiś niemiecki czołg jest] - albo trafi do Poznania, gdzie zabłyśnie pełnym blaskiem, albo będzie beznadziejnie rdzewieć na jakimś skwerze w Legnicy. TERTIUM NON DATUR.

@ Balans, a kto powiedział że będzie rdzewiał i że na skwerze?
W Legnicy zawsze znajdzie się jakiś hangar lub inny bunkier gdzie mu będzie dobrze.
Jakaś mania z tym Poznaniem. Mam nadzieję, że to uleczalne?
Panie/pani Herrus, jakieś zwidy masz.

Ludzie, trochę zdrowego osądu... Niemiecki czołg na skwerze w polskim mieście... Toż to nawet pod zachodnią granicą nie przejdzie... No dajcie spokój! :) Radzieckie teciaki wyrzucają, a niemiecki PzKpfw postawią? Kto da na to zgodę i jak uzasadni? Jedyna możliwość - diorama. Niemiecki oczywiście w roli pokonanego.

M.

@ Balans, a kto powiedział że będzie rdzewiał i że na skwerze?
W Legnicy zawsze znajdzie się jakiś hangar lub inny bunkier gdzie mu będzie dobrze."

Czy aby na pewno będzie mu tam dobrze? Przysłowiowy pies z kulawą nogą" tam nie zajrzy. Pomijam już reakcje prawdziwych Polaków" na taki wybryk". Czy o to Ci chodzi?

P.S.
Moja dobra rada tak na koniec - przestań się już mścić za prawdziwe lub urojone krzywdy, a zacznij robić coś pozytywnego i to nie tylko dla zaspokojenia własnego EGO. A wszystkim wyjdzie to na dobre, Tobie też...

balans

Skoro tam jest , to władze miasta Legnicy zajmą się tym obiektem .
Nie wszystko powinno trafić do Poznania są też inne placówki gdzie tez może być eksponowany . Poznań to WP i ma potem prawo zrobić z tym co zechce .
Wyjdzie jeszcze nie jedna maszyna, ale napewno nie trafi do WP jak na razie obserwowana jest Legnica jak to się rozegra , potem będą pojęte odpowiednie decyzje czy cos wyjdzie czy zostanie na inne czasy . Z tych postów wychodzi ze inne Muzea są be , natomiast Kolekcja jest ok. Nie tędy droga .

Zbyszku, z całym szacunkiem, ale podaj jakieś przykłady innych muzeów w Polsce, gdzie pancerka ma chociaż przybliżone warunki do tych w Poznaniu, bo ja takich nie znam:-[

Swoją drogą, to nic nie mam przeciwko powstaniu w Polsce kilku Kubinek", ale nie na zasadzie: w każdym mieście powiatowym jeden rdzewiejący czołg na skwerze. Bo to by była czysta głupota, aby nie powiedzieć paranoja.

Pozdrawiam

Wszystko co robi MBP przy CSWL będzie krytykowane czy to przez Mroza ,Lewandowskiego czy Zwierzynieckiego bo nie robią dla kasy itp. Donosy ,zawiadomienia i cały ten cyrk jest podyktowany zwykłą zawiścią . Nikt nie wieży że Muzeum Eksploracji robi coś bezinteresownie ! Znajdzie ,wydobędzie i co wyremontuje za własna kasę ? Wolne Żarty . Które miasto wyłoży taką kwotę w czasie kryzysu ?
Koledzy dajcie spokój Warsowi/lodorobiącemu czy innemu jego wcieleniu . Z Głupotę się leczy a nie nabija .
Wojsko tym pana sierdzi i polski mundur ,nic na to nie poradzicie .

Balansie rozumiem Ciebie doskonale ale WP i tak ma juz problemy finansowe z remontami własnych maszyn nie wspominająć o eksponatach na które nie maja pieniedzy.
Trfaja rozmowy w sprawie pewnej maszyny co ma tez stanąć w pewnym miescie niedaleko mnie , wszystko zostało narazie wstrzymane , sa fundusze na wydobycie oraz remont . Pewne osoby chcą cos osiagnąc ale nie czyims kosztem narazie wiec jest STOP. Czyli tez jest to żle , miasto tez nie chce aby on poszedł do Poznania . Więc wszyscy źli z tego powodu ze nie trafi do Kolekcji WP ?

Zbyszek czytałeś kiedyś swoje posty ? jacyś ludzie ,jakaś organizacja ,wiecie kto . Czy ty nie potrafisz niczego napisać wprost i rzeczy nazwać po imieniu .
Wystarczy zadzwonić i zapytać się czy miasto ma taka kwotę na remont i zabezpieczanie mitycznego tanka. I co zbita dupa nie ma.
Z Braniewa i Lęborka to wars chciał z pomników ściągać a teraz się mu odwidziało. Znów żarty sobie robicie ???

Panie Okuniewski tak sie składa ze dane miasto ma i sponsorów oraz duze zakłady naprawcze oraz moze przerobowe oraz na ten cel też pieniądze.Wszystko zostało wstrzymane ze względu na to aby znowu nie wypłyneło miejsce zalegania , ostanio co podałem warsowi niestety poszlooooooooo dobrze wiesz gdzie ! Nauczka na przyszłość !

Balansie podaj mi Muzeum lub jakąś instytucje zeprofesjonalnym sprzętem do wydobyć iludzi a dam tobie takie miejsce gdzie wojsko w latach 50 chciało wydobyc 2 panzery ale ze wzgledu na koszty zrezygnowało,, mam swiadka zajscia boracego udział w tym , może pokazac miejsce zalegania ich w jezorze. Jak narazie takowych instytucji nie widze na takie przedsięwzięcie. Panie Dabrowski starego forum juz nie ma sorki , ale nowe dobrze sie ma ;)

Jak to pięknie napisał Balans (Bo dla tych ludzi nie liczą się pieniądze, ale tzw. wyższe wartości - acz wątpię abyś to pojął.)Trzeba przyznać że jak ktoś widzi pasję ,kolekcjonerstwo,zabytki techniki przez cyferki to balans masz rację On tego w życiu nie pojmie.Ciekawe czy dana osoba oprócz trzymania kodeksu karnego w miała w dłoni palnik,kątówkę no choćby pędzel o spawarce nie wspomnę.Liczą się namacalne dowody a nie fantazja mitomańska za klawiatury.Żygać się chce jak czytam o jakichś donosach na tego majora Ogrodniczuka.Facet ma pasję robi co może żeby w Polsce było coś ciekawego.Jego praca i jego zespołu odbija się echem w Europie i jest widoczna!!!!! Pozatym zna sie na tym co robi.Zawsze mogę pojechać do CSWL i obejrzeć sobie Stuga bo jest w dobrych rękach.Życzył bym innym pojazdom by trafiły w ręce tego człowieka z całego serca bo u niego znajdą prawdziwy DOM.
Życzę Panu majorowi wszelkiej pomyślności w tworzeniu pieknej kolekcji liczą sie czyny nie słowa !
Pozdrawiam maniak zabytkowej motoryzacji tylko o trochę mniejszych gabarytach.Forel

A może to jest właśnie urojona droga czołgu z Legnicy do Przeźmierowa w wersji uknutej przez warsa :) Wcześniej bez powodzenia próbował odbierać małym miasteczkom pancerne pomniki i umieszczać je w swoim muzeum. Teraz z kolei chce się wkopać w teren jednostki wojskowej, żeby tak niby bezinteresownie podarować pancerny pomnik miastu Legnica. W dodatku zarzuca wszystkim wkoło knucie, snuje teorie spiskowe i podkreśla brak przejrzystości działań, bo nie może kurcze zrozumieć, że taki Zys poświęca cenny czas i jeszcze cenniejsze pieniądze, żeby restaurować nie swoje sprzęty i nie krzyczeć o gratyfikację. To co, najpierw wydobywamy, potem samorządowcy z Legnicy zorientują się w kosztach i w ramach pozbycia się problemu podarują mityczny wrak Muzeum Eksploracji? Tak to sobie wars obmyślił?
Osobiście nieraz się przekonałem, że jak krowa dużo ryczy, to mało mleka daje i z tego względu coraz mniej chce mi się wierzyć, że tam w ogóle jest coś zakopane.

Jak na razie s_boj to dużo ryczą ludki z pewnego towarzystwa przyjaciół spijania cudzej śmietanki. Dotychczas pokazali jedynie że potrafią wynająć autokar, łopaty, kalosze i sprzedawać zdjęcia po 50 zeta do Odkrywcy. Nie widziałem na zdjęciach aby ktoś z Sopotu remontował osobiście pojazdy.
Przypomnieć należy, że to nie wojsko ani ta grupa remontowała sztuga i nie remontuje 6-ki. W pierwszym wypadku robiły to wzmoty wspomagane przez firemkę pana Balińskiego, a obecnie robi to pan Zys. Jak na razie to widzę jedynie zdjęcia pana majora w mundurze z kluczem w ręku (ciekawy sposób na pracę czy czołgach) i pana Okuniewskiego latającego między Sopotem a Poznaniem. Przypomnę, że nazwa jego organizacji brzmi: Towarzystwo Przyjaciół Sopotu, a nie Golęcina. Coś się komuś pomerdało.

Jak nie wiesz to nie pisz, a jak chcesz kłamać to rób to sprytniej. Stuga remontował Pan M.Baliński ze swoim Zięciem wspomagany przez całą swoją firmę. Miejscem remontu były WZM w Poznaniu. Dzięki osobistemu ogromnemu zaangażowaniu Prezesa WZM-otów Baliński mógł korzystać z zaplecza warsztatowego tej firmy oraz fachowców, którzy tam pracowali. Każdego dnia przez 7 miesięcy po 8 godzin dzienne w raz ze swoim Zięciem Marian Baliński przychodził do pracy przy STUG-u. W tym czasie firma pod kierownictwem jego Syna prowadziła normalną działalność. Jakim prawem TY tyfusie chcesz zabierać głos w tej sprawie ? Czy choć jeden raz pojawiłeś się przez te 6 miesięcy aby mu pomóc ?
Jeżeli masz choć odrobinę czegoś takiego jak honor nie tykaj takich ludzi jak M.Baliński i A.Zys.
Czepiaj się mnie i Ogrodniczuka , Okuniewskiego , Herrusa. DO wyboru do koloru.

Jacek Czypicki

Czytam , czytam i oczom nie wierzę.Toż to szok.Piotrze gdzie Twój honor , gdzie Twoja misja.

Tutaj nie martwiłbym się o prywatną inicjatywę bez względu na to, czy jest ona z Przeźmierowa, Chrcynna, czy Koziej Wólki "

Chrcynno w obok Przeźmierowa?Nie zagalopowałeś się trochę?
Zbyszku gdzie te Twoje mityczne pojazdy?Nawet z Piotrkiem nie daliście rady TeKaeSowi?Toż karalucha bierze się pod pache i odchodzi.Jak chcesz organizowac ciężki sprzęt potrzebny do wydobycia gdy nawet nie stac Cię od lat na słownik ortograficzny?Popracuj najpierw nad stylem Twoich wypowiedzi a potem wydobywaj bo TRFAJĄ , czy MOCE PRZEROBOWE to się inaczej pisze.No chyba ze coś się zmieniło a ja znowu nic nie wiem.

jak na razie obserwowana jest Legnica "

Obserwujesz , Zbyszku , obserwujesz i tyle Twojego co z trudem sklecisz na jakimś Forum .

Jak na razie nie ma ŻADNYCH dowodów że w Legnicy coś jest ale donosów , pism , pomówień o machlojki jest cała masa.
Z jednej strony to dobrze gdyż Piotr & spółka sami się topią , ale z drugiej strony smród pozostanie na długo.
Ale to Polska właśnie.I dopóki chore ambicje zostania Polskim Indiana Jonesem co niektórym osobom (i nie mam tu na myśli tylko Piotra) nie przeminą wraz z dorastaniem to tak będzie przy każdym pojawieniu się " kolejnego cołka.

Jacku Cz. nie denerwuj się.Złosc urodzie szkodzi.Bierz palnik , jedź do Zysa i potnij to faszystowskie ścierwo.
Będzie spokój.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie