kindzal Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Bardzo dobrze pasuje do tej bajki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Normalnie nie mam pojęcia co to za historia i co to za kolo, jakieś dzieciństwo miał ciężkie czy co ,teksty świetne naprawdę bajania pierwsza klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2012 marecki po co dwa razy ten sam link wklejasz,czytaj watek od poczatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Sprawa chyba się rozwija :http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10968486,Znalezione_na_Dolnym_Slasku_skrzynie_z_Auschwitz_wywiezione.htmlMuzeum Auschwitz oświadczyło, że poinformuje prokuraturę oraz IPN o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z bezprawnym przekazaniem Niemcom i wywiezieniem do Niemiec odnalezionych na Dolnym Śląsku skrzyń z dokumentacją SS z obozu Auschwitz.Paweł Sawicki z biura prasowego muzeum powiedział w rozmowie, że doniesienie zostanie złożone ajszybciej jak to możliwe", prawdopodobnie już w poniedziałek.Trzy skrzynie z dokumentami załogi obozowej Auschwitz odnaleźli niedawno w okolicach Przełęczy Kowarskiej na Dolnym Śląsku poszukiwacze z Niemiec, którzy korzystali z pomocy Polaka Mieczysława Bojki. Niemcy wywieźli je do swego kraju. Poinformował o tym regionalny tygodnik Nowiny Jeleniogórskie".Identyfikacja nazwisk przestępców- Dokumenty najprawdopodobniej mogą pomóc w zidentyfikowaniu nazwisk przestępców w sprawach dotyczących zbrodni przeciwko ludzkości, które nie podlegają przedawnieniu, przez co mogą stanowić materiał dowodowy w śledztwie prowadzonym przez Instytut Pamięci Narodowej. W tym wypadku prawdopodobnie mamy też do czynienia z naruszeniem przepisów karnych z zakresu Ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz Ustawy o państwowym zasobie archiwalnym i archiwach. Ponadto doszło do odnalezienia obiektów mających znaczną wartość naukową, którego właścicielem zgodnie z obowiązującym prawem jest Skarb Państwa - głosi oświadczenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau.Jeleniogórski tygodnik - cytując Bojkę - poinformował, że dwaj niemieccy poszukiwacze z okolic Schwarzwaldu poprosili Polaka o pomoc. nam ich od dawna i wiedziałem, że są osobami pewnymi. Po prostu im ufałem. W przeszłości kilkakrotnie mi pomagali. Dzięki nim znalazłem między innymi depozyt schowany w moście na Bobrze w Janowicach Wielkich oraz wszedłem w posiadanie bardzo ciekawych map okolic Pilchowic" - mówił Bojko. Dodał, że teraz Niemcy posiadali bardzo precyzyjne dane na temat korytarza zasypanego w 1945 roku, w którym miały się znajdować dokumenty dotyczące więźniów Auschwitz. Potrzebowali koparki. Za pomoc Bojko otrzymał 5 tysięcy euro oraz kilka map z zaznaczonymi nieznanymi szerzej tunelami w okolicach Miedzianki.Skrzynie zostały wykopaneKilkanaście dni temu, po czterogodzinnych poszukiwaniach, skrzynie zostały wykopane. Polskie Radio poinformowało w sobotę, że zamknięte w nich dokumenty nie dotyczyły jednak więźniów, lecz załogi obozowej. Były to książeczki wojskowe, książeczki kolonialne, książeczki szczepień i akta personalne ponad stu osób. Bojko - pytany przez radiową Jedynkę", czy nie miał wyrzutów sumienia oddając znalezisko Niemcom, powiedział, że gdyby dokumenty dotyczyły więźniów, podjąłby inną decyzję. (...) dotyczyły Niemców, to nie miałem skrupułów. Uważam, że pewne rzeczy powinny ulec zapomnieniu" - powiedział. Po co Niemcom te dokumenty? Nie wiadomo.Obóz Auschwitz powstał w 1940 roku. KL Auschwitz II-Birkenau, który stał się przede wszystkim miejscem masowej zagłady Żydów, powstał dwa lata później. Kompleks uzupełniała także sieć podobozów. Do obozu Niemcy deportowali co najmniej 1,3 miliona osób. Zgładzili co najmniej 1,1 miliona ludzi, głównie Żydów, a także Polaków, Romów, jeńców sowieckich i osób innych narodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Jakoś na zaprzyjaźnionych Forach branżowych dobrego słowa o Bojce się, a propos i exilibris tej akcji, nie znajdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Bojko - pytany przez radiową "Jedynkę, czy nie miał wyrzutów sumienia oddając znalezisko Niemcom, powiedział, że gdyby dokumenty dotyczyły więźniów, podjąłby inną decyzję. Dotyczyły Niemców, to nie miałem skrupułów. Uważam, że pewne rzeczy powinny ulec zapomnieniu - powiedział."Końcówka jest najlepsza. Tupet, bezczelność, całkowita ignorancja prawa albo coś nie pokolei w głowie?Miejmy nadzieję, że prokurator ściągnie chłopa na ziemię. Choć tak naprawdę do końca nie wiadomo na jakiej podstawie:1. Świadkowie zdarzenia są?2. Dowody (skrzynie) są?Jeśli nie, to nie ma tematu, a to co opowiada pan Bojko może nie mieć dla sądu żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2012 Jesli nie ma swiadkow ani dowodow to mu nic nie zrobia,torturowac w tych czasach juz sie nie da zeby cos od niego wyciagnac,a powinno sie w tym wypadku zrobic wyjatek i to publicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfkl Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 W zamian za pomoc i wiecej niz szczodry dar, p.Bojko otrzymal od gosci zza Odry wskazowki, gdzie w 1945 roku, SS-Wachmann Martin Bojko(zbieznosc nazwisk przypadkowa), ukryl 5 kilo zlotych zebow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Domi- tyle, że jeśli się teraz wyprze, to już całkiem przylgnie do niego łatka mitomana. Nawet, jeśli będzie przy okazji mrugał okiem, że to tylko dla sądu i swojej wygody. Obawiam się, że przy całej otoczce, tak czy inaczej lekka śmierć cywilna.A jeśli potwierdzi, to jest problem...Czyli- co nie zrobi, du... z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 http://www.tvn24.pl/12690,1731504,0,1,dokumenty-ss-z-auschwitz-wywiezione-do-niemiec,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Pan B przez jednego z uzytkownikow mojego forum mowil ze zawarte sa umowy na tego typu poszukiwania i przekazywania znalezionych dobr , czoje sie na prawie Polska to kraj paradoksow i sprzecznosci za prowadzenie roweru po alkocholu zamyka sie do wiezienia a za spowodowanie smiertelnego wypadku odpowiada sie z wolnej stopynie ma co ostrzyc kopi , jaki kraj takie i ustawy , dla biedaka z piszczalka sady i prokuratorzy dla cudziemca ze zachodniej strony bezkarnosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 W świetle polskiego prawa są dozwolone takie umowy ale z konserwatorem zabytków lub może z odpowiednim ministerstwem nie znam się dokładnie na prawie w każdym razie organ państwowy może zawrzeć taką umowę. Jednakże w świetle prawa takie przedmioty są własnością państwa a nie Bojko on co najwyżej by mógł mieć jakieś udziały. Także zgoda na wydobycie musi wydać właściciel terenu, konserwator zabytków. Jeżeli nie zostały spełnione powyższe warunki wydobycie było nielegalne. Jest także możliwość że za sprawa po stronie niemieckiej stał niemiecki rząd czy ich służby które droga dyplomatyczną mogły załatwić sobie sprawę wydobycia ale wtedy poco był im bojko?Po drugie kwestia zapłaty bo chyba za darmo tego nie robił ciekawe czy zapłacił od tego podatek?Jeżeli ci Niemcy tak dobrze wiedzieli gdzie to jest schowane to po co im był bojko potrzebny sami by mogli to sobie wykopać i czy im był potrzebny rozgłoś myślę że nie.Zresztą łatwo można sprawdzić bojke jak się tym zajmą odpowiednie służby, przegląd dokładny jego dochodów, oraz rozmów telefonicznych, komputer itp to na pewno coś się znajdzie.Chyba że zabiorą się za to jacyś debile z organów państwowych i powiedzą że nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Garść srebrników... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samulb Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Znalazl, ustalił i zawiadomił właściciela lub osobę uprawnioną do odbioru, wziął znaleźne i po sprawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 15 Styczeń 2012 Share Napisano 15 Styczeń 2012 Nic nie znalazl, nic nie ustalil i nic nie wzial... prowokacja, nic wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 niebawem na moim forum beda zdjecia z miejsca kopania , to zobacze czy Pan B posprzatal po sobie i zasypal wykop , miejsce jest odludne byc moze blisko miejsca eksploracji znajduje sie mogila jencow co brali udzial w ukryciu jestem ciekawy czy Pan B mial zezwolenie od wlasciciela terenu na tego typu prace ziemne , przy ktorych wymagany jest juz nadzor gorniczy , nie wspominajac o konserwatorze zabytkow kilka lat wczesniej w miejscu tym jeden z naszych uzytkownikow znalazl tam luske , byc moze pocisk z tej luski odebral zycie ukrywajacemu te skrzynie wedlug mnie sprawa spartaczona od samego poczatkuacha dodam jeszcze ze nasz uzytkownik posiada swoja strone internetowa gdzie sa zdjecia z miejsca kopania i zdjecia luski o ktorej pisze , dzis p poludniu mial hakerski wlam na serwer co spowodowalo troszke klopotu , jestem ciekawy czy to przypadek hmmm ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 To daj jakieś szczegóły, namiary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Internet to narzędzie Szatana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 A dla chcącego nic trudnego...http://www.ogorzelec.com/2012/01/11/dokumenty-z-auschwitz-ukryte-na-przeleczy-kowarskiej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Odpowiednia kasa z każdego człowieka zrobi świnię i złodzieja, ale takie rzeczy to już przesada.... Jestem za przestrzeleniem kolan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Panie i Panowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Przed chwila pokazywali miejsce przestepstwa" w Teleexpresie, ale jakos to inaczej wygladalo niz to zalaczone przez Yetiego...chyba ze ten snieg wszystko znieksztalcil. Nadal nie jestem w stanie uwierzyc, ze Bojko popelnil takie glupstwo/przestepstwo... Sam zreszta juz wszystkiemu zaprzecza zaslaniajac sie pisaniem ksiazek o fikcyjnej tematyce...Ale szkody jakie wyrzadzil srodowisku jeszcze dlugo beda sie nam odbijac czkawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Łoj... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 No i nie zakopał dołka po sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Kindżał- poczytaj, co napisałem 2012-01-15 20:39:31.Mleko się rozlało... i obryzgało popłuczynami nie tylko Bojkę ( jak się obawiam ).A co nim kierowało i dlaczego- to wie (?) tylko on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.