rafciux Napisano 24 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2011 Witam, mam zamiar złożyć mosina wz44 do kupy. I mam takie trochę może śmieszne dla was pytanie. Czy w mosinie lufa z komorą zamkową jest stała czy skręca się te części do kupy. Przeglądam sobie właśnie książkę Wojciechowskiego i nie zauważyłem wzmianki o tym łączeniu a na obrazku(przekroju) jest zaznaczony gwint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 Lufa jest wkręcana w komorę zamkową .Taka lufa z działu identyfikacji :http://odkrywca.pl/czesc-lufy-ale-jaka,698938.html#698938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 18 Styczeń 2012 Share Napisano 18 Styczeń 2012 http://members.multimania.co.uk/battlemasters/karabiny/Mosin/schemat.htmlTo Ci kolego pomoże z pewnością.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Tak i jednocześnie wysyłasz zaproszenie dla smutnych panów. Pozdr:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 A jeżeli ma się pozwolenie na broń ostrą to można robić tego typu składaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Wymagane jest chyba świadectwo pochodzenia,przynajmniej kiedyś tak było.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Poczytaj art. 6 ustawy. Zależy co masz na myśli mówiąc składaki... Można zmienić lufę na inną o tym samym kalibrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Mieszacie pojęcia. Do produkcji broni czy istotnych jej elementów wymagana jest koncesja. To samo tyczy wymiany owych. Do wykonania składaka w rozumieniu repliki nie działającej nic z wyjątkiem własnych umiejętności nie jest wymagane. Np. znalowe odlewy do reko można sobie samemu odlewać, obrabiać zkręcać albo i rozkręcac i co się komu podoba o ile potrafi. Natomiast montowanie broni > produkcja bez koncesji to do lat 12 odpoczynku na zastanowienie.WojtekPS Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową,zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Owszem zgodzę się. Aczkolwiek słowo odlew/replika nie padło ani razu w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 Ze strony autora też nie padła prośba o amatorską opinie prawną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 30 Sierpień 2012 Share Napisano 30 Sierpień 2012 Panowie, poszukuję repliki komory zamkowej do Mosina 38 (czyli może być i okrągła i kanciasta). Zależy mi tylko na tym aby zamek ruszał się jak w oryginale - bez suchego strzału itp.Wszystkie części mam zlokalizowane, z wyjątkiem owej komory. Przeglądałem fora typu jedendojednego" ale obawiam się iż nie mam odpowiedniego sprzętu i umiejętności do wykonania komory choć przypominającej oryginał. Proszę o namiary gdzie takie coś mogę zdobyć lub o jakieś gotowe plany które mógłbym dać komuś kto by to wykonał np. jakiś ślusarz. Powtarzam ma być to REPLIKA przypominająca oryginał, która nie podpada pod ustawę tak jak np. komory ASG.Jeszcze raz proszę o pomocpozdrawiamKamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.