Skocz do zawartości

Fisher F2, a Tesoro Cibola

Pit_100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po pierwsze: z moich testow cibola wypada lepiej niz f4.
Po drugie: jedynym mankamentem w konstrukcji sa wyrabiajace sie luzy na zaciskach.
Po trzecie: @Brzenczyszczykiwicz - jestem w szoku widzac Twoje zdjecia, sam otworzylem swoja juz nie mloda cibole i u mnie jest czysciutko (nie uzywam oslon)
Po czwarte: chyba naleze do elity :) Na ucho (w sluchawkach, bo tak tylko chodze) odrozniam podstawowe metale (duza stal przebijajaca sie przez dyskryminacje, alu i miedz).
Po piate: nie widze celowosci uzywania przez dlugi czas trybu statycznego allmetal w jakimkolwiek wykrywaczu.
Jeszcze kiedys stwierdzilem ze dorobie sobie wlacznik pin-pointa na stale (na koncu stelaza) - kompletna katastrofa kazdy gwozdz albo odlamek wielkosci paznokcia lapal.
Po szoste: nie wiem po co wogole pin-point? Ja go wogole nie uzywam (standardowa cewka eliptyczna pajak). Bez problemu a krzyz" wyznaczam kwadrat 5x5cm w ktorym lezy fant.

Nie pisze po to aby podlizac sie dystrybutorowi (bo czasami i mnie irytuje jego sposob eklamowania") ale jeszcze bardziej irytuje mnie jak ktos czegos nie mial w rece i wysnowa tak negatywne opinie. Nie mowie tutaj o @B. Ale reszcie.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Saper dziękuję za konstruktywną wypowiedź. Mam jednak pytanie, napisałeś że ,,Po pierwsze: z moich testow cibola wypada lepiej niz f4.'' Chodzi Ci o zasięg wykrywacza czy może o coś innego? Pzdr
Napisano
Tryb statyczny na duże, żelastwo to raczej podstawa, i dla mnie jego brak całkowicie dyskwalifikuje wykrywacz. Jak ktoś szuka drobnicy, to bez statyka się obejdzie, ale pisanie o braku celowości używania przez dłuższy czas tego trybu to chyba lekka przesada. Ja jadę głównie na statyku, ewentualnie na mikserku.

Ja bym jednak doradzał autorowi zakup czegoś trochę bardziej nowoczesnego. Za każdym razem jak biorę do ręki stary analogowy wykrywacz, nie mający nawet wskaźnika wychyłowego to czuję się jak ślepiec. No i do tego jeden ton dźwięku... Czyli przygłuchy ślepiec :-)))
Napisano
Nigdy nie używam i nie będę używał trybu statycznego w wykrywaczu, uważam to za przeżytek (pewnie zaraz oburzy się Brzęczyszczykiewicz, który poszedł w ślepą uliczkę). Ktoś kto pyta co jest lepsze F2 czy Cibola nie ma na myśli chyba starych czerepów pocisków, destruktów Mausera, fajerek, lemieszy itp. Wiem, że jest grupa poszukiwaczy, którzy się pasjonują żelastwem wojennym i rzeczywiście mogą używać wykrywaczy statycznych bądź z trybem statycznym wtedy wystarczy HS3, C-Scope 1220 a dla bardziej wymagających White's 5900/6000 Pro SL, ale równie dobrze takie rzeczy można znaleźć wykrywaczem dynamicznym.
Cibola daje bardzo dużo informacji o celu, po pierwsze mamy do dyspozycji pokrętło dyskryminacji no i dźwięk może jest jeden ale różni się tonami składowymi i po nabraniu doświadczenia wiele rzeczy rozpoznaje się przed wykopaniem. Może nie wszyscy mogą to wysłyszeć, ale mówię to o ludziach ze zdrowym, dobrym słuchem. Nie da się tego wysłyszeć bez słuchawek, które powinny byś dobrze dobrane.
Napisano
No i znowu nie dane mi było oddalić sie na jakiś czas :)

A o co tu się oburzać? Jeden doceni porządny klucz z dobrego materiału, idealnie pasujący do śruby, a drugiemu wystarczy ruski wyrób śrubokrętopodobny z bazaru pod supermarketem.

To nie jest Denar ślepa uliczka, tylko rozwinięcie znakomitej koncepcji trybu mieszanego znanego z XLT i kolejnych modeli Whitesa. Warto rozwijać udane pomysły. Bardziej warto, niż wprowadzać upierdliwe w obsłudze nowinki zaczerpnięte z telefonii komórkowej. Wykrywacz powinien tak działać, żeby nie trzeba było się miesiącami osłuchiwać". I w razie niepowodzeń ze sprzętem wysłuchiwać argumentów, że wykrywacz świetny tylko operator nie miał słuchu muzycznego :)))

A co to za idiotyczny pomysł, że wykrywacz statyczny służy do poszukiwania żelastwa? To tak jakby ktoś kto potrafi jeść kurczaka wyłącznie rekami stwierdził, że widelec służy do jedzenia kotletów :)
Gdybyś Denar nie poddał się tak szybko i poduczył trochę techniki na V3, to dowiedziałbyś się jakie zalety ma tryb mieszany i ile galaktyk za nim jest to co oferuje Cibola :]

No i kolejny news na temat Tesoro, choć myślałem że już nic nowego nie wyniknie... Wytłumacz mi proszę, z jakich to onów składowych" można się doszukać w dźwięku Ciboli? Bo procesor wytwarza tam JEDEN ton, który dociera do głośnika. Skąd pozostałe?
I jaki jest algorytm dobierania słuchawek" do Ciboli, żeby dobrze działała? :)
Napisano
Brzęczyszczykicz masz wielkie braki w dziale fizyki: Akustyka. Dokładniej nie wiesz co to jest dźwięk i z czego się składa. Zmarnowane pieniądze podatnika.
Napisano
Nie kompromituj się Denar. Mylisz obwiednię z tonem i na dodatek usiłujesz pozować na znawcę. Może dla dobra ogółu warto zmienić branżę? Na przykład na wodę gazowaną albo ściemniacze do żarówek? Widzę naturalne predyspozycje ;)

Czekam na konkrety: jak będzie z tymi słuchawkami do Ciboli, w których słychać fanty? ;P
Napisano
Konkrety w wydaniu Denara - wszystko na ten temat :)))

Profilaktycznie proszę moderatora o wyrozumiałość i pozostawienie dowodów wiedzy technicznej przedmówcy, aby przyszli użytkownicy forum mogli ją podziwiać i mogli wyrobić sobie wstępne zdanie na temat innych jego wypowiedzi w dziale technicznym :)
Napisano
też mam tesoro, od 5 lat, i takiego gnoju u siebie nie widziałem, a sprzęt mam nieźle zajechany...luzy na łączeniach rurek pojawią się na pewno - ale b.łatwo naprawialne, raz wymieniony głośniczek (coś koło 10zł), przy wyciąganiu elektroniki nic mi się nie urwało, sprzęt bardzo lekki, no i przede wszystkim PROSTY w obsłudze
Plastikowe śruby mogą też się wyrobić (przekręcenie gwintu) ale to kosztuje kilka-kilkanaście złotych.
Nieraz sprzęt mi upadł na ziemię, zmoczył deszcz - ale z elektroniką nic się nie stało.
To tyle po pięciu latach chodzenia.
pozdro
Napisano
Myślę,że dialogi pomiędzy kolegami Denarem i Brzęczyszczykiewiczem zasługują na opublikowanie w formie książkowej...:)
Napisano
Moja rada odnośnie luzów w łączeniach: wymienić zaciski na nowe. Unikać rozkładania wykrywacza na drobne części, szczególnie unikać rozkręcania połączenia przy elektronice (gdybym to ja był producentem to nie byłoby tego połączenia). Nie wkładać wysięgnika dolnego do środkowego przy składaniu, przygotowując wykrywacz do pracy wkładać tylko tyle ile trzeba w pozycji stojącej (1 - 3 dziurki), ponieważ plastik ABS się z czasem wyciera i wysięgnik dolny robi się coraz cieńszy.
Napisano
Brzeczyszczykiewicz po pierwsze to masz do Raneda problemy czemu tesoro jest takie a nie inne.Przecież on nie jest producentem.Pisz,żal się do producenta,bo chyba producent produkuje do Twoich wiadomości:)
Po wszystkich Twoich wiadomościach raczej widać,że pracujesz dla konkurencji tesoraków.
Pozdrawiam Camiusss
Napisano
Ja się usiłuję dowiedzieć czegoś więcej na tematy, o których pisał sam Denar. A nie producent. Do producenta nie mam pytań :)
Poszlaki wskazują na to, że Denar może wiedzieć rzeczy, o których się nie śniło producentowi. Stąd ciekawość szczegółów, naturalna u inżyniera.
Jak sugerują obiegowe opinie, prawdziwych technicznych rodzynków można się dowiedzieć nie od osób wypaczonych kierunkową edukacją, tylko od ich przeciwieństw. Takich, którzy nawet nie wiedzą, czego nie powinni wiedzieć, i dzięki temu gładko przekraczają granice współczesnej wiedzy :)
To forum, oprócz alternatywnej polszczyzny, jest prawdziwą skarbnica podobnych informacji a Denar jednym z najżywiej połyskujących brylantów w koronie.
:]
Napisano
Nie doceniacie wydaje mi sie Brzęczyka.Dobrze prawi acz czasami jest denerwujący.Już kilkakrotnie przyłapałem sie na tym,że sie z nim całkowicie zgadzam.Tak jak i teraz.
Napisano
a ja pogrubiłem" Kropelką część zaciskającą rurkę, a z tą wymianą zacisków na nowe to pierwsze słyszę, wg.mnie jest to nierozbieralne, chyba, że się mylę - to tak to Raneda.
Napisano
Przypominam ze chodzi mi o tryb statyczny all-metal (bez dyskryminacji).
Wracajac do porownania: mielismy obydwa wykrywacze. Cibola lepsza byla zarowno w trakcie testow w powietrzu (drobnica) jak i ekfetywnosc w trakcie poszukiwan byla lepsza (wiecej fantow na jednostke czasu). Podejrzewam ze testy z militarka wygral by fisher dzieki temu pseudo statykowi. Ale jeszcze raz powtarzam ze nie mialbym nerwow na szukanie bez dyskryminacji.

Pozdrawiam!
Napisano
Brzęczyszczykiewiczu... mam nadzieję, że nie masz zastrzeżeń do stanu technicznego zakupionego rok temu Vaquero... W przeciwnym razie powinieneś zwrócić się do osoby od której sprzęt kupiłeś. To po pierwsze. Po drugie nie zachowujesz się fair pisząc a public" od kogo odkupiłeś sprzęt i choć posługujesz się tylko (lub aż) nickiem to osoby ze środowiska (wszak piszesz na forum publicznym ale tematycznym) wiedzą o kogo chodzi. Wypadało by się zapytać czy wypada wskazywać sprzedającego. Ale to już kwestia kultury i wychowania... A po trzecie to informuję, że puszka wykrywacza była wyczyszczona szczoteczką zwilżoną w wodzie. Stąd zapewne te zacieki - mogłeś oczywiście zapytać ale wolisz publicznie wskazywać, że Tesoro to jakiś badziew bo w skrzynce elektroniki coś zaciekło i stało się to zapewne nie wiadomo jak (w domyśle z powodu badziewiarskiej jakości co absolutnie nie jest prawdą - jakość jest całkiem niezła). Zapytaj wpierw jeśli nie wiesz dlaczego. Tesoro używałem długo by nie powiedzieć bardzo długo i podkreślam - to DOSKONAŁE WYKRYWACZE! Przypominam, że chodzi o sprzęt z dolnej półki cenowej. Dodam jeszcze, że przez większość czasu gdy go użytkowałem na puszkę z elektroniką założona była dobrej jakości osłonka produkcji twojego kumpla z TH. To tyle gwoli wyjaśnienia. Mam nadzieję że na przyszłość skorzystasz z tego o czym piszę.
Napisano
A jednak... pomimo jednego tonu w Ciboli da się odróżnić kiedy pod cewką jest żelazo a kiedy kolor. I nie chodzi tu tylko o teorię B. ale o praktykę userów tego sprzętu. Jeśłi po roku użytkowania Vaquero tego nie łapiesz to sorki ale nie ma o czym gadać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie