Skocz do zawartości

Film: Wojetk, niedźwiedź, który poszedł na wojnę"

Irke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W najbliższy wtorek o godz. 22.50 w TVP 2 zostanie wyświetlony film dokumentalny poświęcony słynnemu niedźwiedziowi :-) Jak donosi prasa" zapowowiada się bardzo intersująco.
Napisano
Mam nadzieję, że do tego filmu scenariusza nie pisała p. Wencel ;) Poważnie zaś to interesująca historia i na pewno warto byc w tym czasie przed domową plazmą.
Napisano

Dobry film, fajne wstawki fabularyzowane. Szkoda zwierzaka w sumie, ale jego losy są podobne do losu polskich żołnierzy dla których zabrakło miejsca w Ojczyźnie. Warto obejrzeć, jak kiedyś TVP zdecyduje się na powtórzenie tego niszowego filmu.

Z zupełnie innej, ale związanej z tematem, beczki można dodać, że w Wielkiej Brytanii produkowane jest piwo typu ale o nazwie 'Voytek', w którego logo jest znak 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii (browar Beartown). Więc Anglicy ciągle pamiętają tego niezwykłego przedstawiciela rodu niedźwiedzi.

Napisano
Tylko historia Baśki kończy się jednak smutniej niż Wojtka. Została zabita widłami przez chłopa podczas kąpieli w Wiśle w okolicach Cytadeli. Wojtek dożył swojego wieku cały i zdrowy, chociaż w niewoli niestety.
  • 2 weeks later...
Napisano
Film bardzo ciekawy i wzruszający.Tak swoją drogą szkoda że w drodze wyjątku nie pochowano Wojtka na cmentarzu wśród żolnierzy II korpusu z którymi kiedyś służył", albo przynajmniej postawić jakiś skromny pomnik na pamiątke.
Napisano
Tak wiem,liczy się przekaż i doceniam inicjatywę.Ale ja upierdliwy jestem i lubię jak coś jest sklecone na wysokim poziomie.
Mimo ciekawej historii konstrukcja" mnie lekko przy nudziła...
Napisano
W nawiązaniu do smutnej historii Baśki Murmańskiej wspomnę tylko, że jej wypchane zwłoki były eksponatem w MWP przed wojną. Oglądał ją mój Tato.
Przepraszam za OT.
Napisano

A tu odznaka z moim immiennikiem na aukcji:)

http://www.ebay.com/itm/Polish-soldier-badge-Bear-2-WW-Italian-Front-/220910737302?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item336f4e5796

• 4 years later...
Napisano

Witam !
Jestem wielkim fanem tego misia, to mój idol. Załączam fotografię, która mnie zainspirowała i efekt inspiracji. Więcej nie mogę pisać, bo regulamin forum nie pozwala.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie