silko Napisano 24 Listopad 2013 Share Napisano 24 Listopad 2013 Skoro się już chwalimy to i ja pokażę kawałek rodzimego złotka wytłuczone z kaczawskiego kwarcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 silko- piękny okaz często trafiasz na takie? a co do chwalenia się to nie tak wstawiłem zdj w celu zachęcenia poszukiwaczy którym nie udało się do tej pory znaleźć złota w mojej krótkiej przygodzie ze złotem nie było mi jeszcze dane trafić takiego okazu ale wiem że to kwestia czasu. Wiosną mam zamiar pełna parą szukać i pozyskiwać złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 wow wreszcie moje tematy :-) jestem chętny na wiosenne płukanko", również poważnie podchodzę do pozyskiwania złota i chętnie się spotkam w celu wymiany doświadczeń, piszcie na priva jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romo Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 jest jakaś stronka poszukiwaczy złota w Polsce ? (nie myślę o Goldencentrum czy o PBKZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 25 Listopad 2013 Share Napisano 25 Listopad 2013 niewiele o tym w internecie bynajmniej jeśli chodzi o Polskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silko Napisano 27 Listopad 2013 Share Napisano 27 Listopad 2013 Często takich nie trafiam ale wszystko przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 W żwirowni Rakowickiej stała linia do odzyskiwania złota z wydobywanego piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 5 Grudzień 2013 Share Napisano 5 Grudzień 2013 czy ktoś z was płukał w Bobrze w okolicach Rakowic bądź Lwówka? jeśli tak to jak to wygląda? czy warto tam targać sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jendrula1w Napisano 9 Grudzień 2013 Share Napisano 9 Grudzień 2013 witam wszystkich nareszcie coś drgneło w złotym interesie, moim skromnym nic nie liczącym się zdaniem warto zainwestować w dobry sprzęt do płukania bo raczej się to zwróci. Ale dobra miejscówa i ekipa to podstawa. Ja osobiście bardzo chętnie piszę się na taki eksperyment.Do sprzętu też chętnie dołożę tylko do wiosny daleko. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 co tu taka cisza nikt nic nie pisze w sen zimowy wszyscy zapadli czy co? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silko Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 Śnieg już spadł więc nic nie pozostało tylko obczajać ciekawe miejsca w necie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel86 Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 Witam,Panowie jakie sito najlepiej założyć: 0-2 mm czy 2-8 mm? Mi sie wydaje ze 0-2 ale prosiłbym o porade. A jeszcze mam pytanie odnosnie mat. Z tego co widziłem to czescto sa uzywane gumowe-korytkowe. I teraz rodzi sie pytanie z czego to zrobić? Może dywaniki samochodowe odpowiednio docięte do rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 2mm to za drobne bo co jak trafi się drobina 3mm albo większa? a co do maty potrzebna jest gruba guma przynajmniej 15 mm grubości żeby powycinać w niej rowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel86 Napisano 23 Grudzień 2013 Share Napisano 23 Grudzień 2013 Ok, dzieki za info. W takim razie zaloze to 2-8 mm czyli drobiny do 8 mm beda spadać. A maty to z taśm przenośnikowych porobie. Tak się sklada ze pracuje na żwirowni gdzie sit i taśm pod dostatkiem:) A jeszcze czy mate z korytami zastosować na calej dlugosci rynny? Czy może od pewnego momentu zalozyc dywan żeby wychwytywał lzejsze drobiny Au? No i zostaje jeszcze sprawa pompy. Najlepsza wydaje mi sie mała pompa żwirowa ale pewnie jej koszt jest nie mały. Co sądzisz o takim sposobie zasysania:http://www.ebay.com/itm/Gold-Mining-Highbanker-Dredge-Electric-Portable-2-inch-with-60W-solar-panel-/271080716524Z góry dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekAu Napisano 25 Grudzień 2013 Share Napisano 25 Grudzień 2013 To jest niewiadomo jak działający sprzęt, za sporą ilość $, każdy teren i surowiec jest inny, pomyśl, przemyśl, oceń zanim kupisz :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 27 Grudzień 2013 Share Napisano 27 Grudzień 2013 pompa szlamowa raczej, tylko pompa nie może pompować wody ze żwirem bo wirnik tego długo nie wytrzyma żeby zrobić pogłębiarkę ssącą to trzeba zrobić power jet albo sukction nozzle to systemy ssące które pozwalają zasysać żwir wężem ssącym omijającym wirnik pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex_2013 Napisano 27 Grudzień 2013 Share Napisano 27 Grudzień 2013 Panowie, zima za pasem wiosna-jesien za nami, widze watek żyje, moze takie małe podsumowanie sezonu kto co znalazł w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 27 Grudzień 2013 Share Napisano 27 Grudzień 2013 Ja znalazłem super ludzi na Śląsku, torba5, VanWorden i wielu wspaniałych poszukiwaczy, grupa Silesia Exploration, twórców miesięcznika Poszukiwacze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 27 Grudzień 2013 Share Napisano 27 Grudzień 2013 sezon nadal trwa pogoda jest bardzo łaskawa w tym roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 W temacie polecam Gold Rush na Discovery o grupie amatorów, którzy zaczynają poszukiwać złota. Wiadomo - jak to w takich programach - dużo naciąganych historii i dramatów, niemniej jednak ciekawe i wyjaśnia w jaki sposób można wydobywać złoto.Jak się poszuka, to można znaleźć odcinki do ściągnięcia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 25 Styczeń 2014 Share Napisano 25 Styczeń 2014 Tutaj link do oficjalnej strony:http://dsc.discovery.com/tv-shows/gold-rush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny333 Napisano 26 Styczeń 2014 Share Napisano 26 Styczeń 2014 witam poszukiwaczy , ogladam wszystkie te programy o zlocie sposobach wydobycia itd. chcialbym zaproponowac -Morze złota pod lodem- akcja poszukiwawcza na morzu Beringa ,Alaska chlopaki daja rade!!! nieukrywam ze sam przylaczylbym sie do jakiejs ciekawej ekipy - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otrong Napisano 27 Styczeń 2014 Share Napisano 27 Styczeń 2014 Witam, właściwie przez przypadek znalazłem ten temat. Gratuluję pasji i zaparcia. Przeczytałem cały wątek i nasuwa mi się pytanie, które już padło w pewnym sensie i nie doczekało się odpowiedzi.Pytam jako absolutny laik, jak to jest z tym złotem w Polsce. Pomorze, Warmia, Mazury? czy Polska Północna to też tereny zasobne w złoto? Czy obecność złota rodzimego na powierzchni wiąże się wyłącznie z górami i górskimi rzekami czy też potokami? Czy na terenach nizinnych też można trafić mikro drobinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny333 Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Watek cos nam zanika!..ale my mu na to oczywiscie niepowolimy! Co sadzicie o tych matach na ktore natknąłem się w jednym ze sklepow :)-maty wystepuja w rolkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny333 Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 ...albo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi