kicereb Napisano 5 Listopad 2011 Share Napisano 5 Listopad 2011 Ja rozumiem stracic pojazd w panicznej ucieczce gdy Iwan siedzi na karku.Ale nie w Choszcznie.Tam o ile pamiętam to nawet niemiec atakował.A raczej bez mapy nie atakował.I raczej pomylic jezioro z np łąką jest trudno.A co do map w wojsku powojennym?Wiesz , jozfig ja widziałem mapę na świetlicy.I była to mapa Polski z podziałem administracyjnym na 49 województw.Ale myśmy wtedy (przynajmniej ja nic o tym nie wiem) nikogo nie atakowali a wręcz walczyliśmy o pokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 5 Listopad 2011 Share Napisano 5 Listopad 2011 I tego się trzymajmy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 5 Listopad 2011 Share Napisano 5 Listopad 2011 Pchali się i ciężkimi sprzętami :-)https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/szarbsko.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Faku - jak mogłeś... teraz trzeba szukać nowych argumentów. Moim zdaniem nie ma co teoretyzować. Póki nikt pod wode nie zejdzie możemy sobie tu nasmarować zbiór baśni i legend, ew. z pomocą kolegów poradnik czołgisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Wiadomo, zawsze będzie to wielkie gdybanie. Jesteś przekonany, że tym z pod Szarbska szli po lodzie czy raczej chcieli iść brodem łamiąc lód i się przeliczyli co do swoich możliwości :D ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faku Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Dałem tą fotkę dla przykładu że pchali się czym się dało i co tu się dziwić, a czy pod nim zarwał się lud czy może kierowca usnął jak wjechał kawałek :-) tego się nie dowiemy:-). Zawsze był młyn przy każdej historii, domysły , legendy.. i tak będzie zawsze. Zawsze ktoś dorzuci swoje 3 grosze itp.A jeziorku coś jest a co?? czołg, samochód a może parowóz ;-).Jak to pan Kloki napisał, trzeba zejść pod wodę i tyle. Pozdrawiama tu jak to u ruskich sobie po lodzie śmigali w czasach teraźniejszych:-)http://www.youtube.com/watch?v=FDfO2HY_Gas&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=WvgoHBi6AQI&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=QhstYW2_p3A&feature=feedf_more Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 7 Listopad 2011 Share Napisano 7 Listopad 2011 W instrukcji dla użytkowników czołgu Panther (tzw.Panther-Fibel) jest informacja , że mozna jechać po lodzie , jeżeli jego grubość wynosi 3/4 metra . Więc jeżeli w zimie 1945 było mroźno , to pokrywa mogła mieć i z 1,5 metra , więc nawet załogi Tygrysów mógły świadomie wjeżdżać na lód . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 7 Listopad 2011 Share Napisano 7 Listopad 2011 Raczej wątpię by ktoś przy zdrowych zmysłach pchał dużego Kota na jezioro.Nich się pomylę i to będzie tygrys królewski.Ale po filmikach na Youtube jak wpadają rosyjskie ciężarówki i wyobrażeniu 70 ton.Padł by zaraz przy brzegu!Instrukcja,instrukcją a rozsądek górą.Obstawiam co najwyżej małą ciężarówkę albo nyskę czy żuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 7 Listopad 2011 Share Napisano 7 Listopad 2011 Swoją drogą ciekawe jest skąd wziął się lej na dnie jeziora ?Bomby detonowały od uderzenia w lustro wody, chyba że jest tam relatywnie płytko. ?Ciężki obiekt uderzający w osady denne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 9 Listopad 2011 Share Napisano 9 Listopad 2011 Wystarczy użyć takiej samej echosondy jak na zalewie wiślanym.Potem tylko nurek i koniec legendy.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 9 Listopad 2011 Share Napisano 9 Listopad 2011 Proponuję wytypować nurka i rozwiąże wszelkie wątpliwości :) Ale jak dla mnie jak by był tam Kot to już by o tym było głośno.Albo nawet już był by wydobyty na powierzchnie.Ciekawe czy już ktoś przy nim nurkował. Bo całkiem głośno o tej sprawie?Na Zalewie Wiślanym można przeczytać w artykule o ty że były skrzynie na pace tych pojazdów.Ale jedynie pozostał po nich ślad.Artykuł już trochę jest na forum więc może ktoś już był w Choszcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 10 Listopad 2011 Share Napisano 10 Listopad 2011 . po co weryfikowac jakies bzdety . wystraczy sprawdzic że w Choszcznie NIE PADŁ ZADEN T2. uszkodzone scholowono i wyleczono . a fantasci swoje dalej p....są legendy o isach w jeziorze ale pewnie tez g.. prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 10 Listopad 2011 Share Napisano 10 Listopad 2011 Prawda jest taka, że jeżeli to coś ma rodowód wojenny i jest na gąsienicach, to warto ciągnąć bez względu na język narodowy producenta. Nawet radzieckie sprzęty z tych lat, wyciągane gdzieś z mułu, rzeki, czy jeziorka są wydarzeniem komentowanym w całym eksploratorskim świecie. To tylko w Polsce jest taki olewczy stosunek do sprzętów ze wschodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 11 Listopad 2011 Share Napisano 11 Listopad 2011 dlatego od dawna prosze o IS-2 w ruchu a nie na pomniku. Moje ulubienica SU-100 z Poznania miałaby towarzystwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 11 Listopad 2011 Share Napisano 11 Listopad 2011 od dawna prosze o IS-2 w ruchu a nie na pomniku. Moje ulubienica SU-100 z Poznania miałaby towarzystwo!"db - coś chyba przeoczyłeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 11 Listopad 2011 Share Napisano 11 Listopad 2011 A widziałeś go w ruchu? Chyba że rzeczywiście coś przeoczyłem? Suczka jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 11 Listopad 2011 Share Napisano 11 Listopad 2011 http://www.youtube.com/watch?v=-2g-DhW9FXA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 11 Listopad 2011 Share Napisano 11 Listopad 2011 a jednak coś przeoczyłem, szkoda że nie prezentują go częściej. Pozdr. i dziękuje s_boj za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.