HIWI Napisano 22 Październik 2011 Autor Napisano 22 Październik 2011 Witam ;)Interesuje się bardzo walkami o Ruski-Bród 1945 ,czytając inne posty i tematy jestem pod wrażeniem co tam się znajdywało po latach, a także co tam się działo w 1945 proszę,jeśli ktoś ma chęć i ochotę niech wstawi ,jakieś zdięcia lub opisy co znalazł ciekawego?????? ;)Przepraszam z tamten błąd(że umieściłem ten temat na forum głównym a tylko dlatego ze jestem nowy na tym forum ,jeszcze raz przepraszam i dziękuje za rade. Chyba trafiłem do właściwego człowieka;) kolego Bjr_1 , ja nic nie znalazłem ,bo nie mam aparatury żeby chodzić po lesie,nie mam jeszcze na tyle lat i funduszy żeby kupić wykrywacz , a poza tym nie należe do żadnego koła ,czy związku,więc nie mogę szukać.Mój koega znalazł tam tromle wraz ze skrynką,3 pojemniki na lufe do mg42 ,hełm m 40 czy m42 ??? nie pamiętam ale był to hełm z kalka ( złotym orłem wojsk lądowych)to chyba marynarski???Ja kolekcjonuje ale bagnety ,zdięcia,hełmy, czapki, mundury, z okresu 2 wojny światowej.A z Ruskiego -Brodu nic nie mam.
rebok24 Napisano 23 Październik 2011 Napisano 23 Październik 2011 Siemka. Uważaj na ruski bród tam jest teraz teren parku narodowego i kopać nie wolno i uważaj na bordową NIVE panowie szybko likwidują poszukiwaczy a co za tym idzie, samo zło. Pozdrawiam a teren jest bardzo fajny godny podziwu.
ktos451 Napisano 23 Październik 2011 Napisano 23 Październik 2011 A orzeł na hełmie Heer był biały, ale pod wpływem czynników zewnętrznych mógł zżółknąć (jak stary papier) - więc nie koniecznie Kriegsmarine.
tyfus Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 HIWI - nie męcz się chłopie :)od tego jest : http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=gielda&dzial=9
HIWI Napisano 30 Listopad 2011 Autor Napisano 30 Listopad 2011 Dzieki,jestem nowy......Mnie też interesuje co kto znalazł na Ruskim-Brodzie ;)
raflen Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 szary golf II też szybko studzi zapał poszukiwaczy w tamtym rejonie :P
Jurek.S Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 szary golf?okolo 25 lat temu to tam jezdziłem,mam sporo kolorowych fantow.Teraz gdy jestem w swoim rodzinnym Radomiu tez pojade.A raczej jezdziłem,bo lipa straszna.I odkad ten teren ma status Rezerwatu,to nawet szkoda ryzykowac.Tyle sie kreci lesnikow,ludzi etc.Zreszta nie ma za czym nawet ryzykowac.Ciekawe jaka jest kara za kopanie w Rezerwacie i dlaczego tam tak ganiają?Chciałem tez napisac ze popieram działania lesnikow i policji.Teren ten wygladaa jak jeden wielki burdel.Tyle dołow etc.A kto jest temu winny?Zgadnijcie.
sebahol Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Ano szary golf 2:)Razem z kolega mielismy przypał w Ruskim.Jezdzi nim lesniczy.Miły człowiek:)Pozdrawiam
karabin Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Dziś to już legenda,tylko i wyłącznie a za kopanie w rezerwacie kryminał.
karabin Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Taka ciekawostka:),,Rzeczpospolita" pisze, żeprzestępstwa przeciw środowiskubędą surowiej karane.Do więzienia pójdzie nawet ten, ktonieumyślnie zniszczył chronione roślinyalbo zwierzęta. Polska rozpoczęławdrażanie nowej unijnej dyrektywyekologicznej, która wprowadza wkodeksie karnym drakońskie kary zaniszczenie przyrody.Rzeczpospolita" pisze, że pomysłbudzi kontrowersje. Przewiduje nie tylkozwiększenie kar za emisjęzanieczyszczeń, ale również wprowadzasankcję karną za ieumyślnenaruszenie nakazu ochrony roślin izwierząt". Eksperci zwracają uwagę, żekary mogą dotknąć na przykładstarszych wiekiem rolników, którzyprowadząc gospodarstwo, niezastanawiają się nad tym, czyprzypadkiem nie krzywdzą jakiegośptaka albo żaby. Na pięć lat więzieniamogą zostać także skazani grzybiarze wrezerwacie niekoniecznie zdający sobiesprawę, że zbierają na chronionymterenie.,,
HIWI Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Napisano 15 Grudzień 2011 Panowie ,nie zaśmiecajcie wątku,ja pytałem czy ktoś coś ma a nie czy wolno kopać, pisałem przecież ze nie kope tylko szukam i kupuje.Ps kolega Jurek.S ,dobrze napisał ze trzeba popierać działania leśników i policji,ponieważ są,tacy co rozkopują lasy nie mając pojęcia co za tym idzie ,ja osobiśie będac rowerem w wakacjie na wycieczce byłem od strony Bokowa to las jest jak po bombardowaniu dół za dołem !!!Jak komuś się przypomniał ze coś ma co mnie interesuje to proszę o kontakt :) pozdrawiam HIWI
HIWI Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Napisano 15 Grudzień 2011 Oto moje fanty.puszka,odznaki,klamra,menażki,manierka,bagnet.Co oznaczaj nr na puszce u góry?i ta menażka zardzewiała (ruska)?Więcej żeczy wrzuce jak bende miał czas.;)pozdrawiam HIWI
HIWI Napisano 17 Grudzień 2011 Autor Napisano 17 Grudzień 2011 Wszystko pozyskane z wiosek ,obok Ruskiego Brodu,od chłopów ;)
Barson1 Napisano 17 Grudzień 2011 Napisano 17 Grudzień 2011 Nr na puszce - mógł być nr żołnierza . Praktykowane w koszarach - w końcu każdy miał w założeniu taką samą .
kloki Napisano 18 Grudzień 2011 Napisano 18 Grudzień 2011 numer na puszce, to numer ewidencyjny/magazynowy. Co do stalowej menażki, to wygląda na polską. Poszukaj bić pod spodem - może być wrześniowa.
Zwierzu Napisano 18 Grudzień 2011 Napisano 18 Grudzień 2011 bjarWysłałem Ci fotkę,po której kopara Ci opadnie. ;)Sprawdz szybciutko @.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.