Skocz do zawartości

pamiatki Ruski-Bród 1945

HIWI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ;)Interesuje się bardzo walkami o Ruski-Bród 1945 ,czytając inne posty i tematy jestem pod wrażeniem co tam się znajdywało po latach, a także co tam się działo w 1945 proszę,jeśli ktoś ma chęć i ochotę niech wstawi ,jakieś zdięcia lub opisy co znalazł ciekawego?????? ;)Przepraszam z tamten błąd(że umieściłem ten temat na forum głównym a tylko dlatego ze jestem nowy na tym forum ,jeszcze raz przepraszam i dziękuje za rade.

Chyba trafiłem do właściwego człowieka;) kolego Bjr_1 , ja nic nie znalazłem ,bo nie mam aparatury żeby chodzić po lesie,nie mam jeszcze na tyle lat i funduszy żeby kupić wykrywacz , a poza tym nie należe do żadnego koła ,czy związku,więc nie mogę szukać.Mój koega znalazł tam tromle wraz ze skrynką,3 pojemniki na lufe do mg42 ,hełm m 40 czy m42 ??? nie pamiętam ale był to hełm z kalka ( złotym orłem wojsk lądowych)to chyba marynarski???Ja kolekcjonuje ale bagnety ,zdięcia,hełmy, czapki, mundury, z okresu 2 wojny światowej.A z Ruskiego -Brodu nic nie mam.
Napisano
Siemka. Uważaj na ruski bród tam jest teraz teren parku narodowego i kopać nie wolno i uważaj na bordową NIVE panowie szybko likwidują poszukiwaczy a co za tym idzie, samo zło. Pozdrawiam a teren jest bardzo fajny godny podziwu.
Napisano
A orzeł na hełmie Heer był biały, ale pod wpływem czynników zewnętrznych mógł zżółknąć (jak stary papier) - więc nie koniecznie Kriegsmarine.
  • 1 month later...
Napisano
szary golf?
okolo 25 lat temu to tam jezdziłem,mam sporo kolorowych fantow.Teraz gdy jestem w swoim rodzinnym Radomiu tez pojade.A raczej jezdziłem,bo lipa straszna.I odkad ten teren ma status Rezerwatu,to nawet szkoda ryzykowac.Tyle sie kreci lesnikow,ludzi etc.Zreszta nie ma za czym nawet ryzykowac.
Ciekawe jaka jest kara za kopanie w Rezerwacie i dlaczego tam tak ganiają?
Chciałem tez napisac ze popieram działania lesnikow i policji.Teren ten wygladaa jak jeden wielki burdel.Tyle dołow etc.A kto jest temu winny?Zgadnijcie.
Napisano
Taka ciekawostka:)
,,Rzeczpospolita" pisze, że
przestępstwa przeciw środowisku
będą surowiej karane.
Do więzienia pójdzie nawet ten, kto
nieumyślnie zniszczył chronione rośliny
albo zwierzęta. Polska rozpoczęła
wdrażanie nowej unijnej dyrektywy
ekologicznej, która wprowadza w
kodeksie karnym drakońskie kary za
niszczenie przyrody.
Rzeczpospolita" pisze, że pomysł
budzi kontrowersje. Przewiduje nie tylko
zwiększenie kar za emisję
zanieczyszczeń, ale również wprowadza
sankcję karną za ieumyślne
naruszenie nakazu ochrony roślin i
zwierząt". Eksperci zwracają uwagę, że
kary mogą dotknąć na przykład
starszych wiekiem rolników, którzy
prowadząc gospodarstwo, nie
zastanawiają się nad tym, czy
przypadkiem nie krzywdzą jakiegoś
ptaka albo żaby. Na pięć lat więzienia
mogą zostać także skazani grzybiarze w
rezerwacie niekoniecznie zdający sobie
sprawę, że zbierają na chronionym
terenie.,,
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie ,nie zaśmiecajcie wątku,ja pytałem czy ktoś coś ma a nie czy wolno kopać, pisałem przecież ze nie kope tylko szukam i kupuje.Ps kolega Jurek.S ,dobrze napisał ze trzeba popierać działania leśników i policji,ponieważ są,tacy co rozkopują lasy nie mając pojęcia co za tym idzie ,ja osobiśie będac rowerem w wakacjie na wycieczce byłem od strony Bokowa to las jest jak po bombardowaniu dół za dołem !!!
Jak komuś się przypomniał ze coś ma co mnie interesuje to proszę o kontakt :) pozdrawiam HIWI
Napisano
Oto moje fanty.puszka,odznaki,klamra,menażki,manierka,bagnet.Co oznaczaj nr na puszce u góry?i ta menażka zardzewiała (ruska)?
Więcej żeczy wrzuce jak bende miał czas.;)
pozdrawiam HIWI
Napisano
numer na puszce, to numer ewidencyjny/magazynowy. Co do stalowej menażki, to wygląda na polską. Poszukaj bić pod spodem - może być wrześniowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie