woytas Napisano 16 Wrzesień 2013 Napisano 16 Wrzesień 2013 Ja mam dużo ryb i drobiu jeść a ty wronę już skonsumowałeś.
aplyger Napisano 16 Wrzesień 2013 Napisano 16 Wrzesień 2013 Woytas, prosiłeś o przepis na eintopf, przeto podam Ci taki z moich stron rodzinnych, z Pomorza. Nazywa się unklónka" czyli ajntop z runkli, znaczy z brukwi. Prosty do zrobienia- gotujesz rosół z tłustego mięsa, najlepsza jest gęsina, ale dobre są też tłuste żeberka wieprzowe, jeno dodajesz dużo marchwi pokrojonej w kostkę, a jak rosół już będzie gotów, dodajesz żółtą brukiew pokrojoną w kostkę, musi być jej bardzo dużo, żeby całość była gęsta. Gotujesz krótko, żeby jeno brukiew była miękka. Na koniec dajesz dużo majeranku i to wszystko. Można też dodać ziemniaki, trza je wrzucić przed brukwią, bo gotują się dłużej.
woytas Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 W poniedziałek idę na ponowne badanie krwi i przypuszczam, że wypróbuję ponownie specjały z naszej listy :)
tyfus Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 woytas... ty po prostu przestań pić herbatę... będziesz zdrowszy :)
panzerhrabia Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 witamja osobiście też rozpoczynam przygodę z kulinariami :) i mam zamiar prowadzić nawet bloga o tym na jednym z serwisów http://www.neostrawa.pl/#/page/2 czy ktoś z Was obecnych prowadzi takiego bloga? PozdrawiamM.P
Firmanty Napisano 8 Luty 2016 Napisano 8 Luty 2016 Co wy? Herbaty nie lubicie? Tyfus i śnieżny człowiek też nie? Tu macie najlepszą herbatkę na świecie. http://olx.pl/oferta/iwan-czaj-herbata-z-syberii-z-dodatkiem-glogu-i-owocow-dzikiej-rozy-CID628-IDd8t4l.html A tu przepis jak ją zaparzyć. http://oia.koszalin.pl/biuletyn/biuletyn_oia_4-5-6_2014.pdf To herbata z wierzbówki kiprzycy.Tu macie przepis na fajne cukierki.250 g płatków owsianych1 szklanka mleka1/4 kostki margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao3 krople olejku arakowegoW garnku rozpuścić margarynę, dodać mleko, cukier. Chwilę podgrzać i wymieszać, dodać płatki. Jak trochę zgęstnieje dodać kakao i olejek. Dobrze wymieszać. Po ostygnięciu formować rękoma dowolny kształt cukierków.Ten przepis jest znany od dziesięcioleci, jest tak stary że najstarsi ludzie nie pamiętają kiedy powstał. Smacznego!
Firmanty Napisano 8 Luty 2016 Napisano 8 Luty 2016 Znalazłem jeszcze film na smaczną i pożywną potrawę. Dobra na wypady w teren. http://www.youtube.com/watch?v=eIrZ_XpU1SQ
Firmanty Napisano 13 Luty 2016 Napisano 13 Luty 2016 Tu zobaczcie jak Faja gotuje. http://www.youtube.com/playlist?list=PLtUmx8QWSWwZF5fsrAk08vQLVfFH3tVpL Ale pychotka!
Firmanty Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 A tu kuchnia na wesoło. http://www.youtube.com/channel/UCJ7yzQTV9Yw6zwAaEIL5Jtg Jak widać można coś upichcić na luzie.
Czlowieksniegu Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Hebda...W., natomiast, zawsze sobie chwali bigos z futrzatą wkładką...
Hebda Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Kot tylko z mikrofali...Jakiś czas temu pozyskałem Kuchnia Jarska" CzarnotyPchnąłem za niezłą monetę ale że był chętny jarosz na same przepisy to porobiłem skany.Ogólnie za PRLu musiała przyprawiać ludzi o płacz,takie beztroskie przepisy jakweź 3 cytryny..." :)
Firmanty Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Tu jest książka z potrawami tanimi i smacznymi. http://yadi.sk/i/vbjZK_GhopnZ3
IdeL Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 U mojej, nieżyjącej już babci była książka kucharska. Sam nie wiem, ale chyba Ćwiertakiewiczowej. I co najmniej kilka przepisów jak pamiętam z dzieciństwa, rozpoczynało się od - Weź dziewkę kuchenną".Nawet te cytryny z PRL'u wymiękają. :D
Czlowieksniegu Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 IdeL- pewnym jesteś, że to była książka kucharska, a nie Kamasutra?
IdeL Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Napisane było coś jak książka kucharska". Ale wiesz Yeti jak ot jest... W zaborach i sanacji, to rozmaite perwersyje miały miejsce.
sonicsquad Napisano 14 Luty 2016 Autor Napisano 14 Luty 2016 Co wy mi tu w wątku śmiecicie... Ach wy huncwoty....
Firmanty Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Dziewka kuchenna" to pewnie dzieża, taka jak te.http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%BCahttp://etnomuzeum.eu/Obiekty,78_dzieza.htmlhttp://muzeumdns.pl/eksponaty/eksponat/dzieza-drewniana/P18
IdeL Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Sonic, nie narzekaj, bo w dzisiejszych (liberalnych) czasach mogłoby być - weź chłopa kuchennego...".I nie jestem pewien, czy fajnie byłoby się pichceniem zajmować... :D
Dunin185 Napisano 14 Maj 2016 Napisano 14 Maj 2016 Ja też dołożę coś ciekawego.http://www.youtube.com/channel/UCkxE2o_0oYHRtXNAKoV2JoA?nohtml5=Falsehttp://www.youtube.com/channel/UCUBv6IPHJnyrB1e9z2Vj6xAhttp://www.youtube.com/channel/UCLN3oI4ou2uLNBtyQ5Im67wSmacznego łakomczuchy!
Dunin185 Napisano 17 Maj 2016 Napisano 17 Maj 2016 Tu macie ciekawy pomysł na obiad. http://www.youtube.com/watch?v=7voYwhJ5XTg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.