sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 Na spróbowanie.... jakby co roku nie jadła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 A może kawałek szkła z butelki dorzucić? Eeeee nieee... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Jakieś naturalne uciekające proteiny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 @koscisty, trafiłeś w sedno, tnx :)próbujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Sonicsq - niezła z Ciebie pani domu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Teraz do sejmu Anno :) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml_1939 Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 Najlepsze pączki to moja babcia piecze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 To nie chrust, to... jakieś konary ;-)))Moja teściowa, jako jedyna znana mi osoba, potrafi zrobić niesamowite faworki (jak zwykle nazywam chrusty"). Są cienkie, lekkie i delikatne, ma się wrażenie, jakby miały się złamać po drodze z talerza do ust. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Luty 2013 Autor Share Napisano 7 Luty 2013 BO to był właśnie chrust :)A ja mając przed oczyma całe mieszkanie upierdzielone odłamkami" zrobiłem trochę grubszych badyli :DA faworki to jednak inne ciasto więc i inny produkt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 7 Luty 2013 Share Napisano 7 Luty 2013 te chrusty ala'sonicsquad są na bazie ciasta drożdżowego,ja preferuję te na kruchym cienkim cieście a i obowiązkowo cukrem pudrem posypane! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 3 Maj 2013 Share Napisano 3 Maj 2013 A skoro sezon grillowy pewnie się już zaczął, to dzisiaj przyszedł czas na białą kaszankę z kiszoną kapustą.Zdjęcie może mało apetyczne ale zapach i smak super. Kaszanka robiona włanym przepisem, tylko bez krwi, do tego dodana kiszona kapusta, zawinięte w folię aluminiową i na grilla. Efekt super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 3 Maj 2013 Share Napisano 3 Maj 2013 no faktycznie, pierwsze skojarzenie że to efekt grillowania :)ale pomysł warty przetestowaniapzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 4 Maj 2013 Share Napisano 4 Maj 2013 Zapomniałem dodać do kiszonej kapusty dodać trochę przypraw, pieprz, sól, lub samej przyprawy do grillowania ale bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2013 Jako że za oknami wreszcie letnie temperatury, na weekend polecam tartę z kremem i galaretką :)Przepis za chwilkę - skończę krem robić :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2013 SkładnikiKruche ciasto:*100 g masła* 1,5 szklanki mąki* 3 łyżki cukru pudru* 2 żółtka* szczypta soli* olej do wysmarowania tortownicySkladniki na masę budyniową:2 budynie waniliowe bez cukru1 litr mleka6 łyżek cukrukostka miękkiego masłasok z połowy cytrynydodatkowo Galaretka owocowa i truskawki (około pół kilo)Ciasto:Mąke przesiać do miski, włożyć pokrojone masło (zimne), posiekać z mąką nożem. Dodać resztę skladników i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć po godzinie z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem wysmarowaną tłusczem formę to tarty (26 cm) lub tortownicę (niską- 26 cm), docisnąć brzegi, nakłuwać widelcem i piec w temp około 200 st 20-30 minut. Przestudzić.Masa:Z litra mleka odlać 6 łyżek do miseczki. Resztę zagotować. Budynie rozrobić w miseczce z mlekiem i sokiem z cytryny. Do gotującego się mleka dodać cukier i zamieszać. Wlać powoli rozrobione budynie i miksować chwilę by nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i miksować 5 minut na najwyższych obrotach. Schłodzić w lodówce. Galaretkę rozrobić w gorącej wodzie i schłodzić w lodówce. Krem wyłożyć na ciasto. Na górę kremu ułożyć truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Dla łasuchów polecam ubitą śmietanę kremówkę 30% z cukrem nałożoną na talerzyk przed podaniem.Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2013 mniam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 15 Czerwiec 2013 Share Napisano 15 Czerwiec 2013 No to może ja zaproponuję mój smak dzieciństwa.U nas na południowym wschodzie babcia nazywała to pieróg", nie mylić z pierogami :)Przepis na PierógSkładnikiCiasto:- dwa jajka- 500g mąki,ja używam tortowej- 300 ml wody + 100 ml mleka- 50g drożdży- łyżeczka cukru- szczypta lub dwie soli.- troszkę olejuFarsz:- około 1,5 kg ziemniaków- 100-150g kaszy jęczmiennej /lepiej trochę więcej, niż mniej/- 4 duże cebule- sól pieprz do smakuPrzygotowanieNajlepiej zacząć od farszu, gotujemy oddzielnie ziemniaki i kaszę w osolonej wodzie, w tzw między czasie, kroimy drobno cebulę i szklimy ją na patelni z niewielką ilością masła tak by była miękka ale nie sucha.Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa a jeżeli jesteśmy nerwowi i szkoda nam czasu ubijamy w garnku. Ziemniaki muszą być dobrze ubite - zmielone na gładko. Dodajemy ugotowaną kaszę i cebulę oraz szczyptę pieprzu, razem mieszamy aż sie połączy. Farsz im bardziej suchy tym lepszy, dlatego dobrze odcedzać kaszę i ziemniaki. Odstawiamy farsz i przykrywamy garnek ścierką nie pokrywka, aż całkiem wystygnie, ostatecznie dopuszczalne jest wykorzystanie letniego ale nie gorącego. Farsz stygnie więc czas na ciasto:Do letniej wody wymieszanej z mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, jak się rozpuści, dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.Do dużej misy sypiemy mąkę, wlewamy drożdżowy zacier i wbijamy jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko z drugiego jajko zostawiamy do posmarowania po wierzchu.Dodajemy jeszcze szczyptę soli i łyżeczkę oleju, wyrabiamy na jednolitą masę. Cisto nie może się kleić ani być twarde. Odstawiamy pod przykryciem aż trochę podrośnie.Etap końcowy:Rozwałkowujemy ciasto, na wierzch nakładamy przygotowany farsz, zawijamy brzegi ciasta, muszą na siebie zachodzić.Powinniśmy uzyskać kształt prawie bochenka chleba, lekko podłużny i spłaszczony. Obracamy całość górą do dołu i kładziemy na blachę do pieczenia /tak by założone brzegi ciasta znalazły się pod spodem, przyciśnięte do siebie ciężarem całości. Pieróg od góry smarujemy pozostałym białkiem i nakłuwamy wykałaczką tak by para miała ujście. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu pieróg nadaje się do jedzenia na ciepło ale jest też boski po wystygnięciu. Po upieczeniu powinien mieć złoty kolor. Pieróg kroimy sobie na kromki" i jak ktoś nie boi się cholesterolu to smarujemy masłem i solimy wg gustu.UFF mam nadzieję ze czytelnie opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 15 Czerwiec 2013 Share Napisano 15 Czerwiec 2013 Nie wiem czy to było ale dam wam przepis na sałatkę wiosenną - letnią , super podniebienie. Pokroić ser żółty w drobną kostkę (jakaś tam ilość) , młodą cebulkę też pokroić, ogórek kiszony to samo (dowolna ilość w drobną kostkę) pomidor to samo , liście sałatki , kopru , wszystko wymieszać , skropić octem winnym , posolić i popieprzyć , spróbujcie a nie zapomnicie tego smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Czerwiec 2013 Share Napisano 15 Czerwiec 2013 Głodny jestem - szukam dobrego przepisu na eintopf - taki wypasiony, cholestorolowaty, tłusty, owłosiony, żeby zgaga paliła i 4 piwa była za mało do popicia.Czekam na propozycję.A ktoś mi powiedział, że ciasta o miękkie fryty robią a nie faceci :PJa tam ciasta zjeść lubię, upiec już nie teges... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 15 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2013 Ja jeść lubię także, le co robić jak żonce się robić nie chce?A w dodatku cukiernik jestem.... Heh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_Zambrów Napisano 16 Czerwiec 2013 Share Napisano 16 Czerwiec 2013 Shake składniki :śmietana 0.5czekolade mleczna 2 banany2 truskawki3 kostki loduPrzygotowanie :Wrzucić wszystko do miksera zmiksować a jak bd za ciepłe to jeszcze do lodówy a po wykopkach dobre :) takie zimne szczególnie w upale dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 16 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2013 A gdzie alkohol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_Zambrów Napisano 16 Czerwiec 2013 Share Napisano 16 Czerwiec 2013 Ja wale shake bez alkoholu :) lepszy :D ale jak ktoś lubi to se może żubrówki dodać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Wrzesień 2013 Share Napisano 16 Wrzesień 2013 W związku z rekordowymi wynikami krwi (podobno mistrzostwo g.śląska w ilości cholesterolu) chwilowo wstrzymuję jedzenie tłustych golonek, karczków i innego typu świństw (co ja piszę...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.