sonicsquad Napisano 27 Listopad 2011 Autor Share Napisano 27 Listopad 2011 Zbliżają się święta, więc mam pytanie - kto zna przepis na igos najlepszy na świecie"? Generalnie ma być dużo mięsa a kapusta ma kwasem gębę wykręcać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 25 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2011 Jak u Was z potrawami? Dwanaście czy więcej? Moja kochana żona stwierdziła, że i tak mi już kilogramów przybyło, więc z ciast rezygnuje... Tylko serniczek zrobiła :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 26 Grudzień 2011 Share Napisano 26 Grudzień 2011 Podstawa na święta to dobrze wypasiony kot.Nie wyobrażam sobie wigilii bez bigosu z takowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzacik Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 Witam. Wiem że ten temat to niekoniecznie koncern życzeń ale gdyby ktoś podrzucił przepis na paszteciki. Takie smażone nie pieczone. Myślę że głównie Szczecinianie powinni je pamiętać. Znalazłem jeden w internecie ale albo ja źle coś zrobiłem albo nie do końca o to chodziło autorowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2012 Może taki?ciasto:50dkg mąki3 dkg drożdży1 szklanka mlekałyżeczka cukru2 żółtka1 jajkoszczypta soli6 dkg stopionego tłuszczu (najlepiej smalec)Ciasto robimy zaczynając od rozczynu z mleka, drożdży i cukru. Potem dodajemy resztę składników. Niech sobie rośnie, a my w tym czasie robimy robimy farsz, np. mieszając mięso mielone z przysmażoną cebulka i przyprawami. Formujemy paszteciki (w zasadzie podobnie jak pączki, tylko podłużne mają być) nadziewając mięsem i znów pozostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikael68 Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 Chciałbym podziękować koledze Lindenhof za przepis na paprykarz. Pierwszy raz zrobiłem dokładnie wg. przepisu kolegi. Drugi raz jak robiłem, zmodyfikowałem składniki, zamiast oleju dodałem trochę masła, dodałem cubrzycy zielonej nie pieprzu. Wyszło przepyszne i znikło szybko. Wielkie dzięki!!Pozdrawiam. Grzegorz. Ps. Wybaczcie ewentualne błędy, jestem po zabiegu korekty laserowej wzroku. Grzegorz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 Jako że z zawodu jestem kucharzem to i ja coś polecę. MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO-POMIDOROWYM Z SEREM I SZYNKĄ - 500g. makaronu najlepiej typu 'piórka' - 500ml. śmietany 18%- 500ml. zimnego piwa - 200g. wędzonej szynki- 150g. startego żółtego sera gouda - 1 średnia cebula- łyżka koncentratu pomidorowego - łyżka masła - trochę świeżej natki pietruszki- sól,pieprz,czosnek granulowany Na roztopionym maśle na małym ogniu podsmażamy do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki,popijamy piwo,następnie dodajemy pokrojoną w paseczki(1cm) szynkę i dosłownie minutkę to razem dusimy.Następnie dodajemy całość śmietany oraz koncentrat i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu,doprawiamy,popijamy piwko.Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy,popijamy browar,następnie dodajemy ser i posiekaną natkę pietruszki cały czas mieszając od momentu roztopienia się sera. Dopijamy piwo i podajemy z kolejnym piwem :) SMACZNEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 SOCZYSTY KURCZAK PO MOJEMU - jedna pierś z kurczaka- 200g. tartego żółtego sera najlepiej emmentaler - dwie łyżki oleju roślinnego - przyprawa do kurczaka - 50g. masła- zioła i przeprawy według gustu - 3 piwa Cycki z kurczaka kroimy w słupki około 2x2cm wzdłuż włókien polewamy olejem posypujemy przyprawą do kurczaka mieszamy i odstawiamy na 2h. do lodówki.Idziemy na browar i tv. Po dwóch godzinach i dwóch piwach wyjmujemy mięso z lodówki i otwieramy trzecie piwo.Na rozgrzanym maśle obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron (ALE NIE ZA DŁUGO BO MIĘSO ZROBI SIĘ SUCHE)około 1-1,5 min. z każdej strony,następnie całość przykrywamy i tak smażymy jeszcze ze 3 min. w międzyczasie popijamy to trzecie piwo.Teraz zasypujemy to serem przykrywamy i czekamy aż ser się roztopi. Podajemy z frytkami oraz majonezem i piwem. SMACZNEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 JOGURT Z KOTAOto przepis:Trzeba wziąć kota, najlepiej najpierwszej świeżości i zakopać go w ziemi, ale tak żeby wystawał ogon. Po jakiś 2-3 miesiącach idziemy na miejsce gdzie zakopaliśmy kota, energicznym ruchem wyciągamy z ziemi ogon, w to miejsce wkładamy słomkę i pijemy.Polecam, nie może się nie udać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 1 Marzec 2012 Autor Share Napisano 1 Marzec 2012 Witam. Sqr czy mógłbyś podrzucić parę ciekawych przepisów na kolację z deserem? W końcu niedługo mamy dzień kobiet, a moja szanowna małżonka już przeczuwa że coś się wydarzy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Defekt Napisano 10 Maj 2012 Share Napisano 10 Maj 2012 Przepis na czasie Młoda kapucha"Składniki:Główka lub dwie (tyle co wlezie do gara i będzie lekko wystawać) młodej kapustykoncentrat pomidorowykoperektłuszczówka lub konserwa trochę pocięta(2?)Przygotowanie:Kroimy kapustę na drobno (wielkość baterii do wykrywacza) i gotujemy do miękośći. Jak ugotowana to rzucamy mięcho tak żeby było ładnie rozciapane, później koncentrat i pokrojony koper. Przyprawy do smaku, głównie pieprz i sól.Jeszcze się taki nie urodził, któremu by nie smakowało.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 16 Maj 2012 Share Napisano 16 Maj 2012 Serduszka drobiowe z grillaskładniki serduszka drobiowe, olej, miód, przyprawy ( bazylia, oregano, kolendra, cząber, gałka muszkatołowa, imbir suszony, świeżo mielony pieprz, chili, sól, czosnek świeży polski, curry)przygotowanie- odkrajmy od serduszek zbędne tętnice i żyły, wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy. Po czubatej łyżce stołowej oregano, bazylii, kolendry, curry, miodu, po łyżeczce cząber, chili, dwie szczypty pieprzu czarnego, świeżo utartej gałki muszkatołowej, imbiru suszonego, pięć dużych ząbków czosnku wyciśniętych przez wyciskarkę i na koniec 3/4 szklanki oleju i sól do smaku. Dobrze wszystko wymieszać i dostawić na 24H. Nadziać na patyczki i piec do rumienienia na grillu. Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 16 Maj 2012 Share Napisano 16 Maj 2012 Cynadry w miodzie:skład:2 średniej wielkości cynaderki/najlepiej końskie/3 szklanki miodu spadziowego-gryczany też może być1 główka kapusty bruxelskiej3 szklanki kwaśnego czerwonego wina/cierpkie też będzie/1 kieliszek rodzynekCynadry pokroić w okręgi,kapustę grubo poszatkować włożyć do brytwanny zalać winem koniecznie kwaśnym,dodać rodzynki wstawić do piekarnika.Piec do miękkości.Podawać schłodzone polane miodem,ozdobione liśćmi klonu koniecznie z 1410.Lepiej już być nietrzezwym przed spożyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 16 Maj 2012 Autor Share Napisano 16 Maj 2012 Przepraszam, ale podrobów prócz wątróbki nie ruszam :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 18 Maj 2012 Autor Share Napisano 18 Maj 2012 Spagetti" po mojemu. Litr wody2 kostki rosołoweczosnek - 3 ząbki3 przeciery pomidorowe w słoikach0.5 kg łopatkicebulaoreganomajeranekpieprzśmietanaSer żółty w kostceDo gotującej się wody wrzucamy kostki rosołowe.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w paski cebulę.Po zeszkleniu cebuli wrzucamy wszystko do osołu".Czosnek miażdżymy i dodajemy do garnka.Przeciery pomidorowe rozrabiamy ze śmietana i mieszamy ze wszystkim. Doprawiamy do smaku.Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem na górze robiąc mały kopczyk z żółtego sera. wkładamy wszystko na minutę do mikrofali by ser rozpuścił się.Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 18 Maj 2012 Share Napisano 18 Maj 2012 A makaron?Nawet nie wspomniałeś.Ma być czy nie?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 18 Maj 2012 Share Napisano 18 Maj 2012 Sorry za szybki jestem,jest o makaronie,ale chodzi o muszelki czy ten długi?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 To i ja opisze smaczne danie :) możliwe, że znane przez każdego ale na wszelki wypadek opiszę.Mianowicie...Do glinianego gara dajemy obrane, surowe ziemniaczki (mogą być młode i stare), które najlepiej pokroić jeszcze w większe kawałki, kiełbaskę, cebulkę i przykrywamy to liściem kapuchy (daje fajny posmak)i folią. Gar dajemy do ogniska bądź jak w moim przypadku do murowanego grilla, kominka. Staramy się utrzymywać ogień wokół garnka - na końcu wystarczy żar aby była temperatura, w taki sposób ziemniaki pieczemy przez prawie godzinkę. Sprawdzać aż będą miękkie, zresztą jak są już gotowe to dają ładny zapach :).Na koniec nałożyć na talerz, polać tłuszczykiem ze skwareczkami i wziąć kubek maślanki lub kefiru do popicia - Panowie! Niebo w gębie :)================Tak z góry powiem - tak, garnek jest przykryty 'denkiem' od łuski (patent mego dziadka) :).================Polecam to dla tych, którzy jeszcze nie jedli :) Niby zwykłe kartofle z kiełbasą ale na prawdę smakują ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 u nas mówią na to pieczonki :) ale co region to nazwy różne ,boczek ląduje u nas w garnku a garnek żeliwny z żeliwną pokrywą skręcany śrubą ,a cały garnek wykładany jest kapustąpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2012 dieci3: Sorry za szybki jestem,jest o makaronie,ale chodzi o muszelki czy ten długi? Zwykły spagetti długie :dmichal1514 W mojej rodzinie (Wrocław) zamiast kapusty dawało się buraki, ziemniaki i boczek :) i tak warstwami. Babcia miała taki wielki żeliwny cholernie ciężki garnek z pokrywą, i w nim to piekła :)Kolega z Tychów mówił, że u nich to się zwie pieczone"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 spotkałem sie z nazwą prażonki a z burakami jadałem w beskidzie niskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz_w Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 U nas się po prostu kociołek mówi. O w takim jak z boku. Tylko nieużywany od tamtego sezonu to go kurz obrósł. I z kapustą jest, do tego ziemniaki, boczek, kawałek marchewki, jakiś rozszarpany kurczak. No i dobry bimberek ku temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grz_w Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Aha. U nas to znaczy Gorlice i szerokie okolice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Ja od jesieni ruszam z programem wędzimy w beczce" - dlatego proszę o poradę fachowców - od czego zacząć przygodę z beczką?Coś na szybko i łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 5 Czerwiec 2012 Share Napisano 5 Czerwiec 2012 sonicsquad ja niedaleko Ciebie mieszkam - Lubin :)Ale ta potrawka co opisałem przyrządzana jest od dziada pradziada w Krzeszowicach (małopolskie) gdzie jeżdżę na wypoczynek : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.