Skocz do zawartości

Polowanie na Łosia... (PZL.37)

Woodhaven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Było nie minęło" 15.10 o 15.00

http://www.youtube.com/watch?v=lSi5_Mtpm1M

https://picasaweb.google.com/117852867501679178051/WolkaRadzyminskaOS2424092011?authkey=Gv1sRgCIyQvqrIvre56wE#
  • Odpowiedzi 190
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
http://picasaweb.google.com/117852867501679178051/WolkaRadzyminskaOS2424092011?authkey=Gv1sRgCIyQvqrIvre56wE#

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 12:10 03-10-2011
Napisano
Osobiście gratuluję chłopakom i wszystkim zaangażowanym w odsłanianie już czwartego miejsca upadku Łosia.Dzięki ich uporowi i ciężkiej pracy mamy nowe elementy konstrukcyjne,które niebawem znajdą się na ekspozycji muzealnej.Gratulacje.Pozdrawiam.Hornet
Napisano
A ja powiem w sekrecie Szanownym Kolegom, że wszystko wskazuje na to, że jeszcze w tym roku zrobię i wstawię na forum fotki makiety 1:1 samolotu PZL.37 Łoś b. Narazie tyle szczegółów ale niebawem będzie o tej makiecie głośno w światku lotniczym :) Obecnie prawie codziennie obserwuję jak powstaje krok po kroku dzięki inicjatywie 2 ludzi i pracy dużego grona fachowców.
Napisano
Brawo Wojtek1 - odkryłeś źródło - Koledzy Jakub i Kazimierz są inicjatorami i projektantami makiety samolotu. Makietę wykonują pracownicy PZL Mielec przy życzliwym wsparciu prezesów naszej firmy i jej właściciela - firmy Sikorsky.

Fotkę chętnie bym zamieścił ale po pierwsze nie mogę tego zrobić ze względu na to, że nie ja kieruję projektem tylko w/w osoby (ja miałem swój udział bardzo skromny i merytoryczny) po drugie samolot/makieta jest obecnie w miejscu gdzie żeby go fotografować musiałbym uzyskać zezwolenie. Myślę że jak nabierze kształtów to namówię Kolegó Projektodawców na małą sesję promocyjną tej cennej inicjatywy.

W skrócie powiem że obecnie jest wykonana kratownica kadłuba wraz z centropłatem. Przygotowywane są skrzydła doczepne, usterzenie poziome i pionowe, przygotowywane ramy silników , a takze same makiety silników i makiety szczeniaków"

Makieta łosia będzie posiadała w miarę wiernie odtworzone stanowisko bombardiera i zarazem przedniego strzelca. Docelowo będzie stać na terenie PZL Mielec a oglądać ją będzie można raz do roku swobodnie podczas Dni Otwartych, które odbywają się w sierpniu. Myślę żę w 2012 samolot/makieta będzie już gotowy do oglądnięcia.
Napisano
Kurcze, no spoko, podziwiam twórców projektu i fajnie, że powstanie ten model, ale kicha, że będzie go można oglądać tylko przez kilka dni w ciągu roku. Siłą rzeczy to będzie dopust dla wybranych, którym akurat wtedy szef i żona dadzą wolne.
Napisano
Dni otwarte polegają na tym że można z rodziną zwiedzać poszczególne hale PZL, zapoznać się z produkcją samolotów M28 i śmigłowców S-70I a oprócz tego zobaczyć na ekspozycji naziemniej samoloty M-96 IRYDA, TS-11 Iskra, Lim-5, M-21 Dromader Mini i An-2 - w prsyszłym roku do tej ekipy dołączy makieta Łosia - pierwszego samolotu produkowanego seryjnie w Mielcu.
  • 2 weeks later...
Napisano
Dave, a możesz podać mi namiary na tych ludzi? Albo jeśli ich znasz- zapytać czy robią przyrządy bombardiera? Może coś bym podrzucił (materiały) jeśli nie mają.
Napisano
Zapytam ich jutro o kontakt - i jak podadzą prywatnego maila to dam Ci na priv - ostatnio właśnie szukaliśmy materiałów do celownika. Powienienem jutro się odezwać popołudniu.

Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
http://www.stareskrzydla.pl/projekty_galeria.php?w=p&id=17

Strona człowieka, którego nie znam osobiście, ale bardzo szanuję. Ten pan jest obecnym, czy też byłym pracownikiem, albo współpracownikiem MLP. Polecam galerie zdjęć projektów, w których brał udział, lub był ich autorem. Na dole kilka zdjęć a odbudowy Łosia.
Napisano
PZL P-37C został w 1938r rozbity i pozostawiony w Turcji w terenie bezludnym,chyba była to jakaś pustynia kamienna,bo nie opłacało się go transportować do kraju a i dojazd ze sprzętem był bardzo trudny.Ja osobiście nie znalazłem nigdzie w prasie ani w internecie nic co sugerowało by że ktoś próbował tam pojechać i sprawdzić czy ten wrak tam jest.Może ktoś z was coś na ten temat wie?Sprawa jest warta sprawdzenia i gdyby okazało się ze tam jest choćby kawałek całego skrzydła to warto by było zorganizować jakąś akcję,co wy na to??Pozdrawiam.
Napisano
Witam. Może szanowni koledzy pomogą mi rozszyfrować napis i miejsce, w którym była przyczepiona tabliczka.Zdjęcia nie zamieszczę ponieważ tabliczka jest mała i w dodatku spalona, a więc mało czytelna.Wymiary tabliczki to 68mm x25,5mm,to co udało mi się odczytać podam tak jak jest napisane na tabliczce.Tabliczka oczywiście z Łosia.
LUBRICATIO INSTR.....ONS
FRONT...................
CAM LUBRICA.............
REPEAT AT...............
USE OIL WINTER..........
Mogłem coś pomylić bo litery są mocno zniekształcone,aha tabliczka była mocowana nitami w czterech narożnikach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie