bogdan76 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Share Napisano 22 Marzec 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Share Napisano 22 Marzec 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 22 Marzec 2012 Autor Share Napisano 22 Marzec 2012 Tak więc, najstarszy banknot jest z 1898r.W sumie niezły mix. Są tu min:carskie, polskie marki,międzywojenne, okupacyjne, powojenne.Na miejsce przeznaczenia trafi po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Trafił mi się album Warszawy. Troszeczkę zniszczony.Sadząc po zdjęciach sprzed 1924r.Jutro ląduje w szkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Zdjęć jest 48.Większość budynków już nieistniejących.Wybrałem ciekawsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krychus Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 No proszę. Pogratulować! Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Dziękuję:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Ostatnie zdjęcie.Tak jak pisałem, wszystkie pomoce trafiajądo szkoły.Chcę też powiedzieć, że takie przedmioty, bardzo nam pomagają w uczeniu historii.Myślę, że bardziej niż ciągłe narzekanie na system edukacyjny i rząd ( jakikolwiek by on nie był).Może warto więc czasami, przekazać coś co się znalazło do najbliższej szkoły? :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Ja nikomu nic nie przekazuje bo później będą się dopytywać a od kogo to, a czy to nie jest aby niebezpieczne itd. Poza tym nie mam nic wartościowego, a w pobliskich szkołach nie mają miejsca na nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Miejsce zawsze się znajdzie...A kto będzie dopytywał. Ja zaniosłem przyrdzewiałego 6 nitowca i nikt o nic nie pytał. Trochę zrzućmy stereotypy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 bogdan, ramki z banknotami nie narażaj na światło słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Michale, ze światłem nie będzie problemu, bo sala jest osłonięta przed słońcem.Ale z ciekawości spytam o powód.Zgadzam się z Barsonem.Myślę, że każdy z łatwością znajdzie szkołę, gdzie z przyjemnością przygarną takie ekspnaty.Wystarczy tylko chcieć.Myślę, że warto się nad tym zastanowić :)Dzięki takim eksponatom historia zdecydowanie staje się atrakcyjniejsza.Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xen Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 To zależy też od osób.Są tacy, których nie zachęcisz do jej poznania (czyt. historii) nawet pieniędzmi, bo źle im się kojarzy (daty, królowie). Ja jednak jestem zdania, że w naszych szkołach za mało jest historii, która może zainteresować młodzież...Jeżeli gdzieś na strychu znajde resztki pocisku czołgowego, to odezwę się na privie :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Kwiecień 2012 Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Powód jest taki, że banknoty od światła słonecznego mogą wyblaknąć :). Sam chciałem kiedyś powiesić swoje papierki na ścianie ale odradzono mi właśnie z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2012 hmmm. No to mnie zmartwiłeś Michale:(Jest jakiś sposób aby nie uszkodzić banknotów?Ktoś ma pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
horzak Napisano 12 Kwiecień 2012 Share Napisano 12 Kwiecień 2012 Po prostu włożyć w klasery i oglądać właśnie z nich:)Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 12 Kwiecień 2012 Share Napisano 12 Kwiecień 2012 Najlepsze są klasery - ale na ścianie by to ładniej wyglądało, najlepiej w tych miejscach co zaznaczyłem (zielony) - tam nie powinny szybko wyblaknąć.Załączam schematyczny rysunek klasy, bo nie wiem jak twoja wygląda (mam nadzieję, że do rozszyfrowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 13 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2012 Faktycznie,klasery zapewniłyby ochronę.Ale szybko pokryłyby się kurzem :/Sala wyglada podobnie jak narysowałeś, jest jedynie dłuższa i węższa niż na rysunku .Tylko okna zajmują praktycznie jedną ścianę.Światło wpada do sali praktycznie w takim samym stopniuw każde miejsce.Powinienem sobie darować?Bo nie chcę zniszczyć tych banknotów.A z drugiej strony fajnie by wyglądały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 13 Kwiecień 2012 Share Napisano 13 Kwiecień 2012 Czy pokryły by się kurzem - no nie wiem, chyba raczej nie bardzo (a książki od wewnątrz pokrywają się kurzem?) W tych miejscach promienie by nie padały bezpośrednio, więc jak pisałem NIE POWINNY szybko wyblaknąć ale zrobisz jak uważasz za słuszne. Powiedz jakiej mniej więcej szerokości jest przerwa między oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 13 Kwiecień 2012 Share Napisano 13 Kwiecień 2012 Bogdan, istnieją antyrefleksyjne folie UV, które można nakleić np. na antyrame lecz nie wiem czy się sprawdzają w 100%, czy ryzykować czy nie to już musisz zadecydować sam :).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2012 Chyba źle się wysłowiłem.Miałem na myśli klasery, które leżałyby i pokrywały kurzem.Jest jeszcze możliość umieszczenia tablicybespośrednio przy oknie(kolor zielony- szkic).Widać to miejsce(pod kołowrotkim) na zdjęciach sali.Zdjęcia wstawione 2011-09-12, 2011-09-30Jaka rada?Wieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi