Skocz do zawartości

Hełm wz. 31 Ludwików Salamandra

popek

Rekomendowane odpowiedzi

Te plamy rdzy na dzwonie co zostały po szczawiu usuń punktowo pędzelkiem i fosolem
Jeśli chodzi o reko,także mam dzwon salamandry",rant cały,trochę popękany z wielką dziurą na czerepie-ten nadaję się do renowacji całkowitej
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/p1020761.jpg

W przypadku hełmu jak Twój naprawdę szkoda pozbawiać go śladu historii"
Oczyścić i zabezpieczyć,szpachla go zeszpeci
Jeśli wiesz jak go zrobić-powodzenia.
wrzuć fotki jak zrobisz.
zdrów

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 10:47 28-07-2011

Konserwacja zabytków

(1) nazwa dziedziny zajmującej się badaniem, inwentaryzacją i utrzymaniem obiektu zabytkowego w dobrym stanie technicznym przez jak najdłuższy czas. Konserwacja zabytków kieruje się dwoma fundamentalnymi zasadami - (a) zasada minimalnej interwencji polegająca na zastosowaniu jak najskromniejszych środków, które mają wpływ na istniejącą tkankę zabytkową, (b) odwracalność interwencji polegająca na tym, że zawsze winna istnieć możliwość zlikwidowania skutków zabiegu konserwatorskiego gdyby zaistniała potrzeba powrotu do stanu sprzed interwencji.

(2) jeden z wielu zabiegów konserwatorskich polegający na działaniu, którego celem jest zapewnienie zabytkowej tkance dzieł sztuki (obrazów, rzeźb, wyrobów rzemiosła a także obiektów architektonicznych, całych zespołów urbanistycznych, zabytkowych parków, stanowisk archeologicznych itp.) możliwości jak najdłuższego istnienia w niezmienionym stanie."

Wiec masz do wyboru,albo zachować go w stanie jakim jest,czyli przedstawiającym największą wartość,czy przerobić na tandetne nic nie warte gówno do rekoko.

Napawanie? Szpachla?-to profanacja takiego hełmu.Nawet pleban by ci rozgrzeszenia níe dał:) W stanie w jakim był wykopany + niezbędne zabiegi przedstawia wartość nieocenioną,tym bardziej że polskich artefaktów jest níezmiernie mało.
Pzdr.

• 1 year later...

odświerzam temat ..... zastanawiam się czy można zrobić więcej dla niego ?

próbuję walczyć co jakiś czas , obecnie jest zakonserwowany oliwą sporzywczą .....

Oliwa spożywcza się nie nadaje bo dziadostwo jełczeje.Natłuszczaj olejem do broni lub czymś podobnym i przecieraj purchle rdzy co jakiś czas szczotką plastikową o twardym włosiu.
Ogólnie to masz niezdrowe parcie na spierniczenie tego hełmu,może lepiej sprzedaj nim wpadniesz na kolejny łyskotliwy" pomysł.

Dobrze go zakonserwuj. Tak jak mówi kolega vis1939,dobry bedzie olejek do broni.Ja osobiscie uzywam olejku do czarnoprochowców ( nie wiem jaka jest róznica ;)
Jak zakonserwujesz to odstaw na półke i niech cieszy oko.
Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witam tez posiadam hełm wz 31 czerep jest w dobrym stanie farba sie zachowała dobrze itp tylko mam problem jak wyczyścić środek nalot rdzy nie jest gruby, a próbowałem fosolem i szczotka to słabo coś pomagało. Prosze o pomoc dzięki z góry :)

Sam ocenisz to najlepiej,zdjęcie nigdy idealnie nie odda stanu przedmiotu. Jeśli masz jakieś wątpliwości,wrzuć to najpierw do szczawiu , możesz też użyć fosolu . Jeśli okaże się,że nie ma farby - zawsze możesz zrobić zabieg wiertareczką :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie