ukalek Napisano 28 Lipiec 2011 Napisano 28 Lipiec 2011 Kolego Duńczyk, słuszna uwaga, ale topic był o dobrych książkach o froncie wschodnim. Pozdrawiam i również czekam na coś czego jeszcze nie było w tym wątku. Kolego Duńczyk? :)
dimmu66 Napisano 29 Lipiec 2011 Napisano 29 Lipiec 2011 Zapomnieliście o Czaie wojny" Hansa Urlicha Rudla - fajnie napisana ksążka. Powiem szczerze, po przeczytaniu zacząłem podziwiać Rudla za skromność - nie puszy sie jak paw a w zasadzie podkreśla rolę innych pilotów. prawdziwy as i do tego skromny...
Dunczyk Napisano 29 Lipiec 2011 Napisano 29 Lipiec 2011 Bardzo proszę ukalku : Hans Schaufler Pantery nad Wisłą. Żołnierze ostatniej godziny".Gerd Helmut Komossa Mazur nad Ren". Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 15:16 29-07-2011
jacek1962 Napisano 29 Lipiec 2011 Napisano 29 Lipiec 2011 Dimmu66 i po przeczytaniu wierzysz że on to zrobił co mu się przypisuje?.Te 500 ruskich czołgów plus pancernik Marat?Na kaczce Stukasie?
Shluka Napisano 30 Lipiec 2011 Napisano 30 Lipiec 2011 Polecam tytuł dradzeni grenadierzy" - Helmut WelzLodowate piekło Stalingradu ...Pozdrawiam W
por.pil.020 Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Jeżeli chodzi o front wschodni to jest jeszcze pozycja, co prawda autorem nie jest Niemiec, ale też warto ją przeczytać. Czytałem to z 4-5 lat temu, autora nie pamietam, ale tytuł +/- taki: Marzyciel w hełmie. Francuz w waffen SS". Z tego co pamiętam jego jednostka została rozbita na wale pomorskim, a sam autor został wzięty do niewoli przez Polskich żołnierzy w 1945 na pomorzu :)
Dunczyk Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Marzyciel w hełmie. Francuz w Waffen SS" Christian De La Maziere
jacek1962 Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Dimmu66 wstydzisz się ?Nie ma czego.Przeczytałeś i co?Z mojej stronu cdn nie będzie ja tylko pytam z ciekawości.Bo ja jej na pewno nie przeczytam.
zabi Napisano 31 Lipiec 2011 Napisano 31 Lipiec 2011 Ja jestem po lekturze książki Brunnegera kto sieje wiatr" i widać że gościu nie pisze całej prawdy, wybiela żołnierzy dywizji, opisuje egzekucję pod Le Paradis i to wszystko w zasadzie, oczywiście z cywilami żyli dobrze, sznowali własność prywatną, przestrzegali prawa wojennego a gościu jak ostrzelał z ckm sanitarke to miał wyrzuty sumienia, no wg mnie bzdety trochę ale opisy walk, opisy codziennego życia żołnierskiego na froncie jak najbardziej wartościowe. Jako luźną lekturę można poczytać
dimmu66 Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Kolego jacek1962-nie wstydzę sie bo nie mam czego-po prostu nie było mnie na forum. A czy wierzę ? Może nie było ich 500 a tylko 300? Też za dużo? No to może 250? Mało jak na 1-go pilota? A zatopienie Marata? Cóż w tym niezwykłego ze trafiny bombą okręt wylatywał w powietrze? Podważać można każde zwyciestwa - Pokryszkina, Simmo Hayi, Cariusa, Wittmana, Priena , Zajcewa i cholera wie jeszcze kogo. Wiadomo że zarówno ludzie jak i propaganda wojenna twożyła mity ale uważam że Rudel pomimo być może zawyżonej liczby zniszczonych pojazdów był i tak asem. Ale to moje zdanie i nie każdy musi sie z nim zgadzać i w żaden sposób nie jest powodem do tego abym czegokolwiek się wstydził
woytas Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Rudel po wojnie udowodnił swoje faszystowskie przekonania - osobiście nie mam do tego Pana żadnego szacunku.Też jestem świeżo po przeczytaniu kto sieje..." - i zgadzam się z tezą, że autor baaardzo wybiórczo opisuje wydarzenia w których brał udział.
jacek1962 Napisano 1 Sierpień 2011 Napisano 1 Sierpień 2011 Kolego Dimmu ja zapytałem Ty odpowiedziałeś tak naprawdę w tym temacie to jest tyle odemnie.Mnie tylko chodziło o Twoje wrażenia i nic więcej.I miałbym taką propozycję abyście przy podobnych tytułach /absolutnie nie tylko o froncie wschodnim napisali swoje wrażenia po przeczytaniu/Jest to oczywiście propozycja.Pozdrawiam wszystkich
Irke Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 A ja dodałbym książki autorstwa Paula Carella Operacja Barbarossa" i Spalona ziemia" (wyd. Bellona). Front wschodni widziany od strony niemieckiej. Świetnie się czyta!Polecam również książki Janusza Piekałkiewicza m.in. Bitwa o Moskwę", Operacja Citadela" czy Stalingrad". Mnóstwo zdjęć (!!!) i niemal paradokumentalny opis.
Midas Napisano 11 Listopad 2013 Autor Napisano 11 Listopad 2013 Witam kolegów. Czy orientuje się ktoś gdzie można dostać jeszcze książki : Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS Totenkopf - Brunnegger H, Snajper na froncie wschodnim. Wspomnienia Seppa Allerbergera ( chodzi o to 2-gie wydanie rozwinięte ) nie ma w żadnej znanej mi księgarni wszędzie nakłady wyczerpane. Jeżeli ktoś wie gdzie jeszcze można to zakupić proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników literatury.
Hebda Napisano 11 Listopad 2013 Napisano 11 Listopad 2013 Choćby na allegro albo w empiku(osobiście lub zamówić)Też problemy..
Midas Napisano 11 Listopad 2013 Autor Napisano 11 Listopad 2013 Hmm gdybym nie sprawdził w allegro to bym nie pytał kolego Hebda. W empikach nie ma takich klasyków. W Pdf mnie nie interesują jestem miłośnikiem literatury bardziej niż kompa:D kolego Boer ale dzieki za pomysł.
Boer Napisano 11 Listopad 2013 Napisano 11 Listopad 2013 Nie ma problemu, ale jakbyś stał się posiadaczem e-book reader,to i możliwości przeczytania interesujących pozycji byłyby większe,chyba że chodzi o przyozdobienie ściany ciekawymi pozycjami,a to już inna bajka.
JAZON75 Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Na allegro jest dostępna,ale używana za 79,80.Jeszcze wczoraj były też nowe.
JAZON75 Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Sprawdż ofertę Matras księgarnie ,kiedyś była po 44zł z groszami.
krzkam Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 ,,Pole walki Prusy autor Prit Buttar oraz ,, Czerwony Blitzkrieg - Władymir Beshanov. Według mnie obydwie książki są godne polecenia każdemu kto sam chce wyrobić sobie opinie o działaniach wojennych na wschodzie. Na pewno nie ma w nich przechwałek typu - ,, wyjechałem z lasu i sam zniszczyłem 20 sowieckich czołgów" ;)Pzdr.
Midas Napisano 12 Listopad 2013 Autor Napisano 12 Listopad 2013 Dzięki koledzy tą na allegro widziałem ale cena mi sie nie zgadza, a w Matrasie nie mają już dostępnych. Zastanawiam się czy mi nie sprowadzą jak zadzwonie, jutro tak spróbuję.Pozz.
Midas Napisano 21 Listopad 2013 Autor Napisano 21 Listopad 2013 Dzwoniłem po księgarniach za tą książką ale niestety nic nie zrobią źródło wyschło. Pozostaje aledrogo i czekanie na okazję ;) Kolego Boer myślałem trochę ostatnio o tym e-book reader czy mógłbyś coś szerzej o tym opisać? Zielony jestem w tych dzisiejszych technologiach. Trochę czytałem na ten temat ale nie ma to jak wypowiedź kogoś kto organoleptycznie się tym posługuje. Jeżeli znajdziesz czas i ochotę to przybliż proszę mi ten temat jak to wygląda u Ciebie.
Boer Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Ok, no więc na początek o przedmiocie, wiadomości ogólne znajdziesz tu http://swiatczytnikow.pl/, a jaki wybierzesz to już od Ciebie zależy.
michal1514 Napisano 23 Listopad 2013 Napisano 23 Listopad 2013 A ja polecam Krwawy śnieg". Są to wspomnienia żołnierza WH z frontu wsch. Przeczytałęm i moge polecić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.