Skocz do zawartości

Skład amunicji w domu 62-latka z okolic Narola

Rekomendowane odpowiedzi

Dla nich jest prościej złapać takiego poszukiwacz, te same premie, odznaczenia i spokój a z prawdziwymi przestępcami jest gorzej, niebezpieczniej oni są pamiętliwi kto ich złapał.

Ktoś go zakapował i teraz ma syf bo raczej policja z własnej inicjatywy by mu na chatę nie wpadła. Ogólnie moim zdaniem to kompromitacja policji i tyle, lepiej by się wzieli za stadionowych chuliganów albo jakieś grupy przestępcze, których w Polsce pełno...

A tak w ogóle jak można kogoś zamknąć za nielegalne posiadanie amunicji? Ten przepis jest chory. Jak można w ogóle stawiać zarzuty kolekcjonerom, którzy posiadają jakiś karabin tzw wykopek" przecież zazwyczaj to jest kupa złomu, po oczyszczeniu może służyć tylko jako eksponat a policja traktuje to jak sprawną broń? No ludzie myślcie to nie boli!

Nie nam prawo wprowadzać i modernizować, ale do tego które jest musimy się przystosować - oczywiście przystosować się z pewnym dystansem, wg. prawa łuska z niezbitą spłonką to amunicja, a w praktyce kawałek złomu, i ten kawałek złomu wg. prawa traktowany jest na równi z np. grantem.

Pisałem tylko ja by się trzymać ściśle prawa, wiadomo, że żadna ekspertyza nie postawiła by tych rzeczy w jednym szeregu.

Myślę że pretensje kierowane do policji są nieporozumieniem.Takie jest w polsce prawo a że nikt z wyborców,zbieraczy niebezpiecznych łusek,nie jest zainteresowany jego zmianą więc jest jak jest.

W latach 45-90 też mieliśmy prawo, milicja egzekwowała chore przepisy chorego ustroju i co wg. Was było dobrze bo ktoś takie prawo uchwalił? Nie! Nie było dobrze - ludzie się burzyli i protestowali jak my teraz na tym forum. Walczyli, strajkowali no i udało się :) I przyszły nowe czasu i nowe standardy, prawo się zmieniło mamy prawie Amerykę - prawie :P ale może czas na kolejny krok ku normalności?

Broń i amunicja to ciekawy temat, weźmy na ten przykład broń CP którą można mieć legalnie i bez zezwoleń jest to normalna broń, z której mozna dzika położyć 1 strzałem - dlaczego więc państwo nie chce dać obywatelom prawo do posiadania broni? np tak jak w USA Przecież przestępcy i tak już mają więc czemu zwykły obywatel nie może posiadać by się bronić?

Jeszcze inna sprawa to posiadanie broni kolekcjonerskiej (sprawnej lub nie) też sprawa nie wygląda za ciekawie - wszędzie są schody i schódki biurokracji od cholery, wykopiesz zardzewniałego grata z 2 wojny św. i co? Problemów sto! Przecież to już nie jest broń tylko kupa złomu - eksponat. Normalnie rzygać się chce. Naprawdę tu cięzko będzie coś zmienić no chyba, że zrobimy strajk pod sejmem tak jak górnicy czy pielęgniarki albo zablokujemy drogi jak leppery :) W tym kraju tak się robi żeby coś osiągnać

Pozdrawiam

Co do posiadania broni to wg. mnie nasz naród jeszcze do tego nie dorósł, jak są elementy" które do przechodniów strzelają z wiatrówek (nawet w moim małym mieście się to zdarzyło) to gdyby każdy miał broń to bałbym się wyjść na ulicę, ostatnio się lekko zląkłem widzą w nocy grupę mężczyzn (5-6 osób) która goniła się z paralizatorami.

Naród nie dorósł? Bez przesady kolego ktoś :) byliśmy jako naród pionierami reform w europie i liczę na to, że teraz też tak będzie, niech tu przykładem będzie Konstytucja 3 Maja. Bardzo proszę nie robić z narodu polskiego jakiś zacofanych buraków. Szanujmy swoją historię i tradycję oraz wprowadzajmy demokrację :) Zresztą jak już wspomniałem przykładowo można legalnie posiadać rewolwer CP 6 strzałowy i jakoś nikt nikogo jeszcze nie zastrzelił :)

Dam głowę i nie tylko obciąć że aní jedna spłonka w tej amunicji nie odpali-to po prostu nie jest możliwe przy amunicji w tym stanie. Bardziej obawiałbym síę korka z odpustu lub petardy. Oczyma wyobraźni widzę jak dziadek ładuje tą amunicją broń :D ,toż to śmiecie a nie amunicja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie