marcelbloch Napisano 30 Maj 2011 Share Napisano 30 Maj 2011 Kilka lat temu widziałem w innym angielskim muzeum taką Iskrę. Czekała na lepsze czasy. Może już ją złożyli do kupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 hehehe czyli też im się nie przelewa:) Ale pewnie doczeka się zmontowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 Tak wyglądała w locie dostawczym do Anglii w 1996 roku. Zdjęcie zrobione z towarzyszącego An-26. Autor - Mariusz Kozioł. Przygotowaliśmy wtedy dwa samoloty: 1014 i 1018. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 1014 został w Koksijde w Belgii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelbloch Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Bardzo ciekawe zdjęcia. Dzięki Szarburek. Czy mógłyś podać troszkę więcej informacji odnośnie Iskry 1018? Gdzie służyła w Polsce, czy faktycznie Dęblin, jak trafiła do Anglii itp.? I coś więcej o 1014?Może zbierzemy w tym miejscu trochę informacji o poszczególnych zachowanych Iskrach? Jeśli oczywiście założyciel wątku, kolega S_boj nie ma nic przeciw?Do Fuks_ag: To zdjęcie zrobiłem w małym, kameralnym muzeum koło lotniska w Coventry. Nie wiem kto je finansuje ale w tym hangarze za Iskrą stał wtedy Mig-21 w enerdowskich barwach. Był w jednym kawałku, więc jest nadzieja, że i z Iskrą nie będzie najgorzej. Byłem w kilku muzeach sponsorowanych przez państwo, to full wypas. Mają kasę, a przede wszystkim są świadomi potrzeby pielęgnacji własnej historii, także tej technicznej.I co mi się najbardziej podoba to fakt, że ludzie te muzea odwiedzają. I to dużo ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Oba samoloty służyły w 61lpszb w Białej Podlaskiej. Przez Białą w okresie eksploatacji Iskier (1990-2001) przewinęły się 104 samoloty.Mam nadzieję, że nie będzie mi to policzone za kryptoreklamę, ale monografia Aeromaxu jest chyba najbardziej rzetelną publikacją, dotyczącą Iskry. Autorzy pokusili się o próbę odtworzenia losów wszystkich egzemplarzy do roku 2001. nie chwaląc się, nieco im pomogłem.Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelbloch Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Czyli ktoś to już zrobił, to bardzo dobrze. Rozejrzę się za tą pozycją. Ciekawe, czy znajdę tą Iskrę z Coventry?Dzięki jeszcze raz Szarubek i przepraszam, że w poprzednim poście umieściłem Twój nick z błędem. Nie mogę niestety tego poprawić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 W podstawówkach mają zielone szkoły tylko mało tam trafia takich wycieczek, myślę ze młodzież juz w gimnazjum technikum bardziej chętnie tam by sie wybrała tylko że trrzba zaporponowac to ich nauczycielom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 1 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2011 marcelbloch - bardzo fajny pomysł! :) w pełni popieramTutaj, na dole strony jest Iskra z Zamościa z fikcyjnym numerem bocznym 1995. Zmieniła stojący tu wcześniej Lim-2.http://arekjakubowski.prv.pl/tswl.htmlhttp://lotnictwo.net/foto.php?id=107791Tutaj jest Iskra nr 611 z zamojskiego arsenału. Wkrótce trafi pod dach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcelbloch Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Ze szkolnymi wycieczkami do muzeów to na pewno dobry pomysł ale ja przeważnie zwiedzam w weekendy i inne dni wolne od pracy i właśnie wtedy widzę dużo ludzi, często rodziny z dziećmi. Nie są to grupy zorganizowane" typu wycieczka szkolna, lecz po prostu ludzie, którzy wybrali się tam z własnej woli, żeby coś zobaczyć, spędzić dzień ciekawiej niż siedząc przed telewizorem. I to mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Zdecydowanie książka Aeromaxa jest godna polecenia, choć ma jedną wadę - jest niedostępna w sprzedaż, bo wyszła 10 lat temu. Jednak naprawdę warto jej poszukać.W temacie zagranicy: N315JB (1H0704)http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6353188&nseq=2A tu trochę latania na Iskrach:http://www.youtube.com/watch?v=eL8asCmKAP8http://www.youtube.com/watch?v=mnIdYkgVVoU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samgnus Napisano 14 Czerwiec 2011 Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Zainspirowany tematem szukam numerów Iskier,na których latałem...Jak znajdę dam znać.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 15 Czerwiec 2011 Share Napisano 15 Czerwiec 2011 Przypadkiem znalazłem coś takiego: http://cgi.ebay.de/ISKRA-TS-11-Kanzel-Flugzeug-/270761687102?pt=Flugzeuge_Teile&hash=item3f0aa7783eWg opisu z rozwiązywanej kolekcji.Pozdr.,MJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skorodowany Napisano 20 Czerwiec 2011 Share Napisano 20 Czerwiec 2011 Fragmenty Iskry w mojej kolekcji,pochodzą z płatowca 3H 1210. Zupełnie przypadkowo uratowałem ową Iskrę przed złomowaniem. Po latach dowiedziałem się, że to jedna z tych które padły ofiarą masowej zagłady - 26 Iskier w jednej pamiętnej katastrofie hangaru w Radomiu - zima stulecia" 1978. A może ktoś z kolegów latał na 1210 ? Nie mam zdjęcia z okresu służby.Dobrze, że naszę piękne Iskry" juz nie trafiają na złom i pozostaną w muzeach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syndia Napisano 23 Czerwiec 2011 Share Napisano 23 Czerwiec 2011 Iskry z Krosna na Podkarpaciu:pierwsza jako pomoc dydaktyczna w szkole Mechanik"http://www.zsp3.krosno.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=302%3Asamolot-bojowy-ts-11-iskra-jest-w-kronie&catid=71%3A20092010&Itemid=200092Druga,jako pomnik":miejscowość Turaszówka,dzielnica Krosna(na załączonym zdjęciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 23 Czerwiec 2011 Share Napisano 23 Czerwiec 2011 Oba samoloty latały w Dęblinie. 3H1111 z uwagi na numer boczny nazywany był plutonowym".Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 25 Czerwiec 2011 Share Napisano 25 Czerwiec 2011 Kaloryfer-czy jakoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Iskry iskrami ale coś drgnęło/znów/ w temacie następcy tegoż samolotu.Dziś podczas spaceru zajrzałem do najnowszego miesięcznika,,Air Force,,i tam znalazłem dwie notatki poświęcone Naszemu Lotnictwu.Pierwsza że w Afganistanie nasz Mi-24 się poobijał,a druga...sensacja nasz minister wojny szuka lotnictwa szturmowego.Bo to ma być tak najpierw coś kupimy,musi być fly by wire,nie musi być naddżwiękowy więc Talon chyba odpada.Ma mieć nowoczesny radar no i musi być zdolny do przenoszenia jakiejś specjalnej bomby która jest wymieniona z imienia.Więc z tego wynika że mamy lub mamy zaklepane bomby tylko teraz trzeba kupić samolot który te bomby będzie przenosił.Tłoku nie ma kwota 450 mln funtów zawrotną nie jest na nowego F-35 to chyba mało.Jest coś Włoskiego,Czesi chcą upchać swojego Albatrosa,jest coś ruskie,no i to badziewie koreańskie latające obecnie w barwach Islamskiej Republiki Indonezji.I chyba tyle,w sumie nic nowego niż to co pisałem wcześniej oprócz tej bomby.Gdyby ktoś z Kolegów coś więcej wiedział to może napisze.A propo tej bomby.Może by tak Iła-2 zabrać z trawnika tego niepotrzebnego muzeum i będzie jak znalazł nosiciel tej bomby.Wiadomość jest z czerwca jeśli już była to ciąć.I jedna uwaga,kolega mój powiedział że nowy samolot powinien nazywać się ,,śmigły,,Nazwa jak nazwa ale Śmigły z bombą to jest to.Byle nie koreańczyk bo Ksiądz kapelan nie poświęci.To chyba nie Indonezja/jeszcze?/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal O Napisano 9 Lipiec 2011 Share Napisano 9 Lipiec 2011 Koledzy wiedzą więcej, a o sprawie wie każdy kto czyta choćby odpowiednie strony internetowe, nie mówiąc o prasie. Procedura przetargowa została uruchomiona na początku zeszłego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 24 Lipiec 2011 Share Napisano 24 Lipiec 2011 Ha,prasa pisze,dziś spędziłem z gazetami resortowymi prawie dwie godziny na lotnisku we Wrocławiu,no i strach.Ja nie wiem kto stoi za tym przetargiem ale ja tego nie rozumiem.Po co naszemu lotnictwu te 16 samolotów?Czy my tak zawsze będziemy szczurami eksperymentalnymi?Jeden autor nawet tak fajnie napisał.Jeden Rząd zostawi to dla następnego./rządu a ten to uwali/Nikt nie ma pieniędzy,jeden płacz,wojska lądowe,marynarka wojenna nie mają pieniędzy a my tak wywalimy masę pieniędzy na 16 nie wpełni potrzebnych samolotów.Po co szkolić pilotów na tak łatwych maszynach/FBW/Panowie ja się na tym nie znamale mam pytanie ;Dlaczego armia uwaliła Irydę? aby kupić coś co jest do niczego?Bo jeśli to jest szkolne to czemu ma być szturmowe?Ja się na tym nie znam,dlatego pytam.Panie ministrze wojny kto za tym stoi?Pss Minister Radek ze swoją gazetą?Panowie ja jako podatnik jestem przeciw,mogę zmienić zdanie jak ktoś mnie przekona że cały świat robi żle.A my i Islamska Republika Indonezji robimy dobrze/no dla USA oczywiście/Tylko dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 25 Lipiec 2011 Share Napisano 25 Lipiec 2011 Wejdź sobie na Niezależne Forum o Wojsku, jest tam temat na chwilę obecną liczący 112 stron dyskusji o nowym samolocie szkolnym, może coś ci to przybliży.http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=102 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Odpowiadając na pytanie tytułowe :) Otóż zapewne iskry zostaną sprzedane za przysłowiową złotówkę lub po cenie złomu firmą, które zajmują się demilitaryzacją sprzętu wojskowego... następnie po zdemilitaryzowaniu" zostaną sprzedane na allegro lub na innych portalach kolekcjonerom i pasjonatom za GRUBE PIENIĄDZE :) tak się zresztą dzieje z całym sprzętem wojskowym w naszym pięknym kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2012 Jechałem parę dni temu na trasie Lublin-Warszawa. Trochę przed Warszawą, na jakimś kempingu dosłownie przy samej trasie leży w rowie i niszczeje Iskierka. Zwróciłem na nią uwagę już jadąc tą trasą parę lat temu, ale widzę, że nic nie zmieniło się na lepsze. Czy ktoś ma może zdjęcia tej maszyny i wie kto jest jej obecnym właścicielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 8 Maj 2012 Autor Share Napisano 8 Maj 2012 1231 trafiła do Zamościahttp://zamosc.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1257301,zamosc-przed-pwsz-stanela-iskra-zdjecia,2067729,id,t,zid.html#galeria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.