Maćko Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2011 Właśnie na TV-Warszawa powiedzieli że w zachodnio-pomorskim znaleziono kompletne pzkpfw 4 ...wie ktoś co i jak? .Jeśli było już to prosze skasowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 http://www.tvn24.pl/-1,1700171,0,1,polacy-ratuja-niemiecki-czolg-perelka,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 Wow super może się wreszcie da coś złożyc z kawałków. Trochę zniszczony ale zawsze to coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 Piękna sprawa:) Może da się go odrestaurować. Tylko czy to muzeum rzeczywiście posiada warunki do ekspozycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 ja tam kompletu nie widzę - więcej na złomie znalazłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banginghunter Napisano 19 Kwiecień 2011 Share Napisano 19 Kwiecień 2011 Szkoda, że nie trafił w ręce ekipy kpt. Ogrodniczuka z Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Ich robota ze Stugiem i innymi maszynami to bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Na pewno pomogą.Przy takim znalezisku każdy z odpowiednim doświadczeniem jest potrzebny.Oby udało się w nim wszystko doprowadzić do ładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Oby nie skończył jak Pantera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khaki Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Najprawdopodobniej jest to niemiecki czołg PzKpfw IV ausf. G lub J, bez osłon bocznych, z armatą 75mm KwK 40 L/43 lub 75mm KwK 40 L/48."Autor zapomniał jeszcze o Ausf. H.Ja bym się tak nie śpieszył z identyfikacją. Chociaż armatę można po prostu zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Niezłe panzer-puzzle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Poskładają.Nie takich lacharzy" już widziałem:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron66 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Szybkość działania robi wrazenie.Najważniejsze że nie na złom.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Niech chociaż wydmuszka, aby ukompletowana. Nie jestem jakimś fanatykiem, entuzjastą niemieckiego sprzętu, ale to swoiste kuriozum, że kraj, który położył tak dużą ofiarę w walce z nazizmem, ma muzea tak ubogie w sprzęt wroga, który rozwalał na wszystkich frontach tej wojny. Jest odrestaurowany Stug IV, teraz może złożą tę IV... i może jeszcze dożyję czasów, że w Skarżysku dorosną do świadomości jakie skarby niszczeją im na trawnikach. Ech... rozmarzyłem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Na tvn24 pokazują wrak po wstępnym oczyszczeniu z błota i ziemi, zaczyna to wyglądać dość obiecująco, wydmuszkę" zapewne z wraku będzie można zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myvimu Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Najnowsze fotografie zabytku w myvimu.com :http://myvimu.com/exhibit/6143917-wrak-czolgu-sd-kfz-161-panzer-4-c-d#commentsSerwis prowadzi relację z postępów w dalszych pracach nad zabytkiem. Użytkownik serwisu, który dokonał odkrycia, udostępni kolejne fotografie już niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 http://www.onet.tv/przypadkowe-znalezisko-z-czasow-ii-wojny,9140789,1,klip.html# Jest szansa że wewnątrz będą się znajdowały szczątki członków załogi "O czym ten pan mówi????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUMI Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Koło Stargardu a nie jakiegoś Nowogardu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 cyt. : O czym ten pan mówi?????"bo to pan doktor z Zakładu Med. Sądowej - konfabuluje i jego tok myślenia przypomina konstrukcję cepa lub młotka :)czołg w rozsypce, bo pewnie czerwonoarmiści go trochę wysadzili, a miejscowi pewnie, zepchnęli wrak do leju po bombie, bo zabierał im pole rolne.Przeleżał sobie tak trochę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Swoją drogą jak mówił że na terenie Polski jest mało tak rzadkich perełek do odkrycia.To nasuwa się mi pytanie czy może gdzieś jeszcze zalegać jakiś Tygrys albo Pantera.Ciekawy jestem jak go złomiarze namierzyli jeśli zalegał kilka metrów pod ziemią a części pancerza ktoś na złomie znalazł? Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_83 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Kolejne zdjęciahttp://miastokolobrzeg.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2235:muzeum-ratuje-niemiecki-czog-foto&catid=29:informacje&Itemid=46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 To plus ten wrak z MOB i mamy komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Obawiam się ze największym problemem będzie wieża, która jak widać najprawdopodobniej nie istnieje (oprócz działa). Mam nadzieję ze się mylę. MOP to dobre miejsce na taka perełkę, jest duża szansa na godne odrestaurowanie bo to solidne muzeum w popularnym turystycznie mieście, a nie na wypizdowie w Kieleckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Przepraszam, jeśli będzie nie na temat: moim zdaniem MOB powinno przekazać wraki czołgów niemieckich komuś, kto je wyremontuje,albo lepiej się nimi zaopiekuje.Ostatnio oglądałem zdjęcia z MOB.Te niemieckie czołgi wołają" o pomoc.Jeśli jedynym celem wydobycia tych czołgów było ustawienie ich i pozostawienie aż skorodują, to chyba lepiej było trzeba je było zostawić i nie ruszać.Całe szczęście, że ta IV została wydobyta w zachodniopomorskim, a nie w okolicach MOB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 20 Kwiecień 2011 Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Oby tylko MOB nie wystąpił o przekazanie wraku.W końcu MOB uważa obszar całego kraju za swój teren łowiecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.