Skocz do zawartości

Pocisk zabił dziecko

Rekomendowane odpowiedzi

http://kontakt24.tvn.pl/temat,pocisk-na-polu-zabil-dziecko,87395.html?token=de455b5eec8c26204eab2f9278143220

To kolejny - smutny - przykład na to, że w szkołach podstawowych brakuje informacji na temat niewypałów, broni i amunicji.

I ten przypadek pokazuje, że za wszelką cenę powinniśmy o każdym takim znalezisku informować policję. Oczywiście nie mówię o rozrywce w środku puszczy białowieskiej. Ta niech lepiej wróci metr pod ziemię. Ale pola, które po każdej orce mogą odsłonić skrywane od lat fanty trzeba czyścić bezwzględnie.
I mam tylko nadzieję, że to nie wina jakiegoś pacana, który pocisk wykopał i zostawił obok dołka bo mu się nie chciało zasypać.

Witam.
Brak odpowiedniej edukacji w szkole to raz,dwa to gdzie byli rodzice? Mi rodzíce tłumaczyli odkąd pamiętam że zardzewíałego żelastwa mam nie tykać .Po trzecie brak zaínteresowanía co robią dzieci,a to obowiązek każdego rodzíca aby wiedzíał co jego pociecha robi,jeśli nie potrafi dopilnować dzíecka to nie nadaje się na rodzica niestety. Inna sprawa,ale jakże nam bliska to zostawianie syfu na wíerzchu ,tydzień temu widziałem garłacza obok dziury nie daleko wíoski,świadczyło to o wybitnej płyciźnie umysłowej kopiącego. Tak pomyślałem że jakbym zastał go przy tym garłaczu nie zakopanym to wsadziłbym mu go w cztery litery i podpalíł. Nie pojmuję jak można być takim kretynem,toż to brakuje słów. Takich typów trzeba lać tak długo aż zaczną śmíerdzieć bo inne argumenty níe trafiają Z połamaniem wykrywki włącznie. Nie dosyć że taki ułom umysłowy sam ryzykuje to jeszcze może na nas śmierć ściągnąć.Ehh
Pozdro

,tydzień temu widziałem garłacza obok dziury nie daleko wíoski,świadczyło to o wybitnej płyciźnie umysłowej kopiącego. Tak pomyślałem że jakbym zastał go przy tym garłaczu nie zakopanym to wsadziłbym mu go w cztery litery i podpalíł."

Karabin - Ty na pewno rozumiesz o czym piszesz ? Bo ja jakos przekonany nie jestem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gar%C5%82acz
Garłacz (gardłacz, szturmak albo tromblon) – odprzodowa broń palna wyposażona w lufę z rozszerzeniem przy wylocie. Garłacze miały wymiary pośrednie pomiędzy pistoletami, a karabinkami i mogły strzelać kulami lub grubym śrutem ołowianym.
Zwykly stary czarnoprochowiec rozdzielnego ladowania, głównie z zapłonem skałkowym :) wykopany z ziemi w zasadzie nie ma prawa wystrzelic.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Granatnik_nasadkowy
Garłacze karabinowe były karabinami wyposażonymi w cylindryczną nasadkę zamocowaną na końcu lufy (garłacz współosiowy) lub równolegle do lufy (garłacz równoległy).
Obecnie garłacze stosowane są głównie jako broń policyjna przeznaczona do miotania granatów z gazami łzawiącymi

Coz moze byc niebezpiecznego w nasadce ?

No jest jeszcze golab Garłacz, ale pewnie to i nie o niego chodzi ?

@Cpt.Nemo,ja dobrze wiem o czym piszę,jak widzisz Sz.kol. panzerkris również i reszta ekípy też,zaś jeśli ty nie jesteś w temacie to polecam się dokształcić choćby za pomocą forumowej szukajki bo o garłaczach też sporo tutaj jest. Jak już pojmiesz co to jest wtedy rób wpis bez przepisywania wiki. Jak to mówią ,,Nie jednemu psu Burek,,

szkoda dzieciaka! ciekawe skąd się tam wziął ten nie-wypał,wybuch mam nadzieje że nie został odkopany przez jakiegoś idiotę i zostawiony obok dołka. Jakby tak wyszło to nasza reputacja się znacznie pogorszy. Każdy zostawiający niewypały w miejscu dostępnym dla ludzi powinien mieć świadomość, że kiedyś może mieć kogoś na sumieniu!

9 letnia dziewczynka zmarła w szpitalu :(

Wielka tragedia, dyżurny policji jak słyszy moje nazwisko to już wie o co chodzi, wielu kumpli moich nie zgłasza ze strachu przed policją :(

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tragedia-w-Lubelskiem-niewybuch-zabil-dwojke-dzieci,wid,13254925,wiadomosc.html

Wielki żal:(
Ze swojej strony mogę tylko kolejny raz zaapelować o zakopywanie bądź zgłaszanie śmiercionośnego żelastwa.
Nie zostawiajcie rozrywek na wierzchu! Wasze dzieci też mogą trafić na zardzewiałą śmierć pozostawioną przez innych,więc lepiej będzie jak każdy po sobie zakopie. Ofiarami padają przeważnie dzieci.
Pozdrawiam.

Dobrze że tutaj się nic nie stało, w końcu były bardzo blisko bloków... ,,Na szczęście dzieci, które dokopały się do groźnego znaleziska, wiedziały jak się zachować,, naprawde można im pogratulować:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie