Sobow99 Napisano 4 Lipiec 2015 Share Napisano 4 Lipiec 2015 Przeciągnięty przejściowo olejem silnikowym, póki co uczę się całego procesu i analizuje jego następstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 4 Lipiec 2015 Share Napisano 4 Lipiec 2015 s14 przed autolizą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 4 Lipiec 2015 Share Napisano 4 Lipiec 2015 s14 po autolizie. Głowica jeszcze do doszorowania, próbuję też ruszyć zatrzask. Bagnet na zdjęciu nie był jeszcze niczym zabezpieczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 7 Lipiec 2015 Share Napisano 7 Lipiec 2015 Cyrograf15 nie znam się na elektrolizie i nie będę mógł się poznac ( za dużo mam małych istotek w domu i mam niemiłe wspomnienia z zabawy z prądem ) , ale wiem jaki jestem dziwny i wiem , że i tak prędzej , czy później wezmę się za te podkowy ( jedyny minus , to brak nawet imadełka , jakiegokolwiek stanowiska ślusarskiego ) i je wyczyszcze , nawet zakamarki ( moim zdaniem kwestia owinięcia , dotarcia do tego miejsca i wywaleniu oczywiście przeszkód - w moim przypadku gwoździ) i na pewno będą fotki . A do Sobow99 , moim zdaniem i s98/5 i s 14 nadają się do ponownego zanurzenia , chocby nawet na parę godzin - metodą cieplejszej trochę wody niż dawałeś , wtedy reakcja jest szybsza i krótsza , musisz jednak przez pierwsze chwile patrzec , czy bąbelkuje tylko , tak jak powinno ( nawet widac do słońca jak unosi się z tego bąbelkowania taka mgiełka , czy się gotuje , jak gotuje , to dolej wody , za mocne i pamiętaj o bezpieczeństwie ( ług 3 procentowy delikatnie parzy i zaczerwienia skórę , nie chciałbyś wiedziec , jakie jest uczucie miec 15 procentowy w oku i ja też nie ) . pozdrawiam i przepraszam jeżeli byłem źle zrozumieny . i nie umiem Ci odpowiedziec , jakie znaleśc źródło prądu do elektrolizy , le mogę coś podpowiedziec ( oczywiście , jeżeli można wkleic te linki ? ) : http://www.zbieraniemonet.za.pl/elektroliza.php , http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.html , https://www.youtube.com/watch?v=z9TBnP6D8eE&spfreload=10 , i podstawa , wujek google : https://www.google.pl/search?q=jak+zrobic+domow%C4%85+elektroliz%C4%99+monet&cad=h , pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 7 Lipiec 2015 Share Napisano 7 Lipiec 2015 Do elektro przy prostowniku jest za małe napięcie, żeby się mogło coś stać ale i tak odradzam tego typu testowania. Co do otworów takich jak przy podkowie i tak pozostanę przy swoim, że należy czyścić mechanicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Lipiec 2015 Share Napisano 7 Lipiec 2015 Jeżeli tylko się uda to należy przepleść drut przez otwory i ponownie do autolizy przystąpić. Przy szkodnikach (małymi istotkami zwanymi) większe zagrożenie stanowi sam elektrolit jak prostownik.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman9 Napisano 8 Lipiec 2015 Share Napisano 8 Lipiec 2015 dzięki panowie , tak właśnie kombinowałem , że drut przez otwory , nawet dwa razy , ale na razie za gorąco , na poddaszu , to już skwar wręcz , dach z blachy , odpuszczę sobie na razie , poczekam na chłodniejsze dni , a najlepiej deszczowe , fotki na pewno dołączę i na pewno przepraszam za wczoraj , nie chciałem byc nie miły , ani źle zrozumiany i nie wiem co jest lepsze , z tych dwóch sposobów , ale ważne , że działają , a o to przecież chodzi . pozdrawiam i obfitości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Lipiec 2015 Share Napisano 8 Lipiec 2015 Do elektro przy prostowniku jest za małe napięcie, żeby się mogło coś stać"Zdarzyło mi się zamknąć obwód ręką i efekt był nie zgorszy niż ten przy grzebaniu w gniazdku:)Co do szkodliwości elektrolitu to przecież można go zrobić z soli lub sody.W autolizie nie ma takiego komfortu i popalenie łap NaOH jest znacznie groźniejsze niż cokolwiek w elektrolizie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 29 Sierpień 2015 Share Napisano 29 Sierpień 2015 mam pytanie - czy można owinąć przedmiot taśmą aluminiową uzyskaną z puszki po piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dygac Napisano 29 Sierpień 2015 Share Napisano 29 Sierpień 2015 musiałbyś przetrzeć blachę papierem ściernym, gdyż jest obustronnie lakierowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 30 Sierpień 2015 Share Napisano 30 Sierpień 2015 po cięciu na brzegu jest dostęp do czystego aluminium. To nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Sierpień 2015 Share Napisano 31 Sierpień 2015 Nie wystarczy. To tak jak owinąć jednym drutem grubości włosa.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek102 Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 Jeszcze pytanie : czy po 1 procesie autolizy , roztwór można użyć powtórnie , czy tez trzeba sporządzić nowy. Na ile razy starcza taki roztwór ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 można używać wielokrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 2 Luty 2016 Share Napisano 2 Luty 2016 Ja tam zawsze robię nowy, w starym pełno szlamu :)Skąd wziąć teraz po taniości jakiegos kreta?Zwykle używam takiego tescowego, ale nie bardzo mam możliwość tam podjechać aktualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 2 Luty 2016 Share Napisano 2 Luty 2016 Kup w sklepie albo przez internet sodę kaustyczną. Te krety są coraz gorsze. Ja kupiłem przez net 5kg 99% sody za jakieś grosze. Na tym zawsze autoliza wyjdzie jak trzeba. Na krecie z tesco czy czegoś podobnego niby gotowało się, ale rdza nie schodziła prawie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 2 Luty 2016 Share Napisano 2 Luty 2016 bsam20Ciekawe, u mnie jakoś na najtańszym krecie z biedry wszytko wychodziło jak trzeba. A druga sprawa, że gotowanie" zależy od stężenia roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Ja tam też różnicy nie widzę między różnymi markami - a jak nie widać, to po co przepłacać :PTen tescowy bodaj 4 zł za 0,5 kg.Jakaś lepsza opcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Ja wiem jak robić autolizę. Robiłem setki razy i wiem, co piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 28 Lipiec 2016 Share Napisano 28 Lipiec 2016 jakie jeszcze metale oprócz aluminium i cynku nadają się do autolizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsam20 Napisano 28 Lipiec 2016 Share Napisano 28 Lipiec 2016 Nich ktoś pokaże, jak mu autoliza na cynku wyszła. Ciekawy jestem. Jakby co to mam z tonę cynku na odsprzedaż:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.