fanatyk Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 powrósła słomiane? możesz coś więcej? interesujące.
kopijnik2 Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 doszczelnienia między tłokiem a gładzią cylindra - w dużych średnicach - m.in. były tak realizowane...
Czlowieksniegu Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Które to paprochy dodatkowo smarowano np łojem, aby i uszczelnić/zbić całość i utrzymać je, jednocześnie, w całości.
banderas Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Brawo,szybkie i konkretne ID.-nie było generowania zbędnych postów [regulamin]-było dzielenie się wiedzą [kodeks]podwiesić jako wzór ;]pzdr.
ro-jan Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 I hipolit-O4 już wie wszystko. Ba, nawet więcej niż przypuszczał.Dzięki i z mojej strony. Zawory bezpieczeństwa mam w paluchu. Szczególnie te topikowe i łamliwe sprężynowe jednorazowe. Teraz wiem jak chronią przed zagotowaniem.Ale jazda. Kółko i dwa krzyżyki. Kto teraz?
karpik Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Zawór PSV. Nic dziwnego w tym, że klapka" została użyta ponownie(jeżeli nadal była sprawna)
fanatyk Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 Jeżeli faktycznie jest to element zaworu o jakim mowa, to z racji jego funkcji, któryś z jego elementów musiał by ulec zniszczeniu. W związku z brakiem śladów zrywania / wyrywania pierścieni czy czegoś podobnego na krawędziach tego krążka należało by przyjąć, że elementem ulegającym zniszczeniu był bezpośrednio współpracujący z nim element uszczelniający. Z racji, że miałby się rozpaść, musiał by być ze słabszego" materiału niż krążek. Nie widzę w takiej sytuacji sensu stosowania miedzi jako materiału mocniejszego" tak więc ten wariant bym odrzucił, i założył, że to właśnie ten krążek miałby być elementem ulegającym zniszczeniu przy zadziałaniu zaworu. Wobec tego [krążek jest nadal krążkiem] omawiana płytka funkcjonowała w zaworze, który nigdy nie zadziałał. Drugi odcisk statyczny" musiałby wynikać z ponownego montażu np po przeglądzie itp. Nie przekonuje mnie jedynie fakt zastosowania miedzi. Miedź jako materiał miękki i ciągliwy" mógłby zachowywać się w sposób nieprzewidywalny w sytuacji zadziałania zaworu. O wiele lepszym materiałem na takie grzybki są materiały twarde i kruche. I nie przemawia do mnie teoria o odciskach statycznych trzpienia podczas gdy brak jakichkolwiek śladów z drugiej strony.Zasadniczo w tym całym bałaganie nikt nie zapytał o kontekst znaleziska. A to mogło by coś wyjaśnić.
fanatyk Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 hipolit-O4 - ile ten krążek waży? masz wagę elektroniczną?
stock84 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Podstawowy przykład kasztanienia wymijającego konkretną odpowiedź przedstawił nam kolega kopi.Nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni mamy przyjemność zasmakować sudoku wersja dla zaawansowanych ID.Na miejscu od razu uprzedze wszystkich, którzy napiszą jak to bardzo jego odpowiedzi zmuszają do myślenia...otuż nie - to pospolite kasztanienie(Jak często mody nadużywają tego słowa w stosunku do szarych zjadaczy chleba).Pasowałoby aby nie brał swojego toku myślenia jako uniwersalnej drogi dojścia do odpowiedzi gdyż nieto że sfinksowana to często jest błędna.Rzeczowa odpowiedź może i jest mu obca ale takiej właśnie oczekują ludzie których zżera ciekawość i którzy pragną po prostu wiedzieć jaki przedmiot posiadają.Sytuacje taką jak w tym wątku zarejestrować można w wielu innych tematach.I tutaj apel, o którym wspomniał już kolega wyżej :Czapka z głowy nie spadnie jak się udzieli prostej i konkretnej odpowiedzi.Pzdr
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 okiej - widzisz analogie?jak tak to zerknij http://pl.wiktionary.org/wiki/zaw%C3%B3r_bezpiecze%C5%84stwajak nie to wróć do początkuwymiarymateriałkształtśladyi szukaj...
stock84 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 A nie można było na samym początku napisać np:Może to być hydrauliczny zawór bezpieczeństwai podać link lub racjonalne wytłumaczenie?Przecież to nie trudne a zaznaczyć trzeba, że nie tylko twórca wątku chciałby wiedzieć jaki to przedmiot.Ja jestem ciekaw i kompletnie nie znam się na hydraulice więc rzeczowa odpowiedź na podstawie której mógłbym zwizualizować sobie zastosowanie przedmiotu byłaby na miejscu.Pzdr
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 ...A nie można było na samym początku napisać np:Może to być hydrauliczny zawór bezpieczeństwa...a to popatrz na początek - i przeczytaj...a co robią ci których zżera ciekawość?...siedzom i czekajom"?do roboty... myślenie boli?jedyna kontrpropozycja to odważnik - co nijak ma się do analogii tematu
kapuchy Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Jest tylko jedno drobne ale...gdyby taki zawór miał zadziałać prawidłowo (zareagować na ciśnienie po przekroczeniu określonej wartości) to dekielek powinien być oparty o trzpień OSIOWO. Przy podparciu bocznym nie da rady określić w miarę precyzyjnie ciśnienia, przy jakim zawór zadziała. Poza tym - taki odcisk trzpienia...??? z takim krzyżowym nacięciem? Bez sensu. To nie są odciski robocze, tylko świadomie w jakimś celu nabite ślady.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 szukaj...szukaj...osiowość - masz rację - tak powinno byćale jest jak widaćkoła samochodu też powinny być wyważone
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 odnośnie:Przy podparciu bocznym nie da rady określić w miarę precyzyjnie ciśnienia, przy jakim zawór zadziała. reżimy technologiczne radziły sobie z takimi rozrzutami pojęciem zapasu bezpieczeństwa"czyli stosowano konstrukcje o obciążeniach nadmiarowych względem roboczych
stock84 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Sentencji zawór bezpieczeństwa" użyłeś pierwszy raz w swoim 16 poście w tym wątku 4 dni od jego założenia więc nie było to na początku.a co robią ci których zżera ciekawość?...Tak, siedzą i czekają bo jak wspomniałem na hydraulice kompletnie się nie znają, nie wiedzą gdzie szukać odpowiedzi.Dlatego liczą na odpowiedź szpeca w tym temacie i bez znajomości starych schematów systemów hydraulicznych choćby byli asami matematyki nic nie wskurają niestety.Taka jest właściwość niektórych profesji...myślenie nawet intensywne nie boli i niestety nie pomaga w niektórych przypadkach.Dlatego - dla prostych ludzi prosta odpowiedź.
kapuchy Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 eżimy technologiczne radziły sobie z takimi rozrzutami pojęciem "zapasu bezpieczeństwaczyli stosowano konstrukcje o obciążeniach nadmiarowych względem roboczych"Po co? kiedy wystarczy - a w zaworach bezpieczeństwa to nie stanowi żadnego problemu - zachować osiowość i uzyskuje się dużą precyzję ustawień.Naciągana ta Twoja teoria. Kolejna sprawa - przylga w tego typu zaworach - sfazowanie brzegu - jest jednostronna. Dwustronność nie ma żadnego uzasadnienia.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 ...stosowano konstrukcje o obciążeniach nadmiarowych względem roboczychPo co? kiedy wystarczy - a w zaworach bezpieczeństwa to nie stanowi żadnego problemu - zachować osiowość i uzyskuje się dużą precyzję ustawień.Naciągana ta Twoja teoria...Niestety - to nie moja teoria - to praktyka obliczeń...i nie - praktyka - bo ktoś tak założył...tylko zasady obliczeń - np. zbiorników ciśnieniowych w technologii połączeń nitowanych"......Dwustronność nie ma żadnego uzasadnienia...może tak - może nie...na ostatnim rysunku - ma
fanatyk Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Kopijnik, to co znowu wkleiłeś do wątku nazywasz ysunkiem" i sugerujesz się kształtami jakie to coś reprezentuje ? stock84 : to dlaczego to ja dostałem kartonik?
fanatyk Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 Dodam jeszcze, że taką metodą rozumowania, manipulacją, uogólnianiem i naciąganiem to kopijnik mógłbyś równie dobrze udowadniać, że jest to element dowolnego urządzenia ...hm no właśnie - bo jest okrągłe - spójrz na ysunek".Widać akurat miałeś kaprys na ciuchcie.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2011 Napisano 5 Luty 2011 ja Ci nie przeciwny...daj alternatywę z analogiami do:wymiarówkształtumateriałuśladów...Widać akurat miałeś kaprys na ciuchcie.Widać akurat miałeś kaprys na ciuchcie...hm...2011-02-05 10:41:172011-02-04 12:23:11ciuchcię (ę) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.