zancus Napisano 6 Grudzień 2010 Autor Napisano 6 Grudzień 2010 no proszę. po malutku a jednak do celuhttp://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/469749,harcerze_i_stowarzyszenia_strzeleckie_dostana_bron_do_reki.html
Erich Honecker Napisano 6 Grudzień 2010 Napisano 6 Grudzień 2010 Zaraz zacznie się straszenie rozlewem krwi bo Polacy nie dorośli do posiadania broni i tym podobne brednie . Jak chodziłem w poczatkach lat osiemdziesiątych do podstawówki to przynajmniej kilku kolegów robiło sobie broń na naboje Cal.22 i nie znam przypadku aby kogoś zabili czy inaczej skrzywdzili tą bronią . Przynosili za to broń do szkoły gdzie na długiej przerwie szliśmy do pobliskiego parku aby sobie postrzelać . Zwłaszcza efektowne było strzelanie w staw . Wspaniały był efekt uderzenia pocisku w wodę . Znam też przypadek z tamtych lat myśliwego , który posiadał własnej roboty karabinek na naboje Cal.22 .
Nirven Napisano 6 Grudzień 2010 Napisano 6 Grudzień 2010 Jako harcerz i koleckjoner mówię stanowczo TAK!
Cpt.Nemo Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 http://www.forum.blackpowder.pl/viewtopic.php?t=1293Tu tez dyskutuja o Ustawie o Broni i Amunicji
karpik Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Jako harcerz, żołnierz, lubiący postrzelać i znający ych co dorośli i nie dorośli" Nieeee!!!
Cpt.Nemo Napisano 7 Grudzień 2010 Napisano 7 Grudzień 2010 Nie, no... Karpik jak nie bedziesz chcial to podobno nie beda zmuszac, tak ze spoko. Nie bedziesz chcial nie bedziesz mial :)
woytas Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Ze harcerza nie?U mnie ostatnio syn harcerz pociol ojca (tez harcerza) pila spalinowa. Pozabierac pily harcerzom?
ukalek Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 No i ja raczej jestem przeciwny...Niestety, większość ludzi (ogólnie i w naszym kraju również) rozumem nie grzeszy. Fakt, dla niektórych byłoby to zdrowe i wygodne i nawet niegroźne, ale jak sobie pomyśle kto mógłby mieć wtedy legalny dostęp do broni to jednak jestem na NIE :).
stangret Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 araz zacznie się straszenie rozlewem krwi bo Polacy nie dorośli do posiadania broni i tym podobne brednie . Jak chodziłem w poczatkach lat osiemdziesiątych do podstawówki to przynajmniej kilku kolegów robiło sobie broń na naboje Cal.22 i nie znam przypadku aby kogoś zabili czy inaczej skrzywdzili tą bronią . Przynosili za to broń do szkoły gdzie na długiej przerwie szliśmy do pobliskiego parku aby sobie postrzelać . Zwłaszcza efektowne było strzelanie w staw . Wspaniały był efekt uderzenia pocisku w wodę . Znam też przypadek z tamtych lat myśliwego , który posiadał własnej roboty karabinek na naboje Cal.22 ."Jak się czyta podobne posty w wykonaniu dzieci neostrady to faktycznie można mieć wątpliwości choć osobiście za pewnymi zmianami jestem.właszcza efektowne było strzelanie w staw . Wspaniały był efekt uderzenia pocisku w wodę"A czy dzieci zdawały sobie sprawę z efektu zwanego rykoszetem. Z pewnościa nie! Mam nadzieję, że jesteście teraz odrobinę rozsądniejsi.
SZZ Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Jakoś nie słychać, żeby rodacy masowo mordowali się z dostępnej już broni czarnoprochowej albo używali w porachunkach wiatrówek, z których też można poważnie zranić a nawet zabić.Do 1939 r. powszechny dostęp do broni palnej był rzeczą normalną i czas do tego powrócić. Zakaz posiadania broni narzucali Polakom zaborcy i okupanci - po Powstaniu Listopadowym, w czasie okupacji hitlerowskiej i w okresie PRL - czasie okupacji sowieckiej. Jeśli władza boi się obywateli - nie chce, żeby posiadali broń. Dlatego różni agitatorzy wmawiają Polakom, że nie dorośli do posiadania broni.Przestępcy pozwoleń na broń nie potrzebują, a i tak ją mają.PozdrawiamSZZ
SZZ Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Dodam jeszcze, że większość polityków broń posiada, nawet tacy którzy ze względu na stan swojej psychiki stanowią zagrożenie dla bliźnich;)Pozdrawiam
Martian Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 pewnie tak.. ale przecież do potencjalnych wyborców strzelać im nie kazano i pewnie chęci takoż nie mają coby ze stołków spaść... Jednak SZZ nie porównuj ludzi trzy pokolenia temu z dzisiejszymi... Internet, TV, filmy, socjotechnika... Wyobraź sobie te demonstracje, które zamiast wibratorów lub pochodni mają kbks-y;) Masakra.... Kilku już odbiło... a odbijać będzie bardziej i bardziej.Takie małe, ale gdzieś pod opieką dać się każdemu wypstrykać z zakupionej amunicji to jak narazie jak dla mnie rozwiązanie... Nie ta kultura, nie te czasy... Wystarczy popatrzeć na małe gówniaterstwo co czerpie z japońskich kreskówek i tego typu wzorców a później przenosi je w real...........Widzę wielkie zagrożenia... Może i jestem Kubuś Fatalista ale nic optymistycznego w nagłej rewolucji nie widzę...Kibole polityczni, sportowi, osiedlowi a nawet w podstawówkach.Trza po całości i szerzej trochę spojrzeć... Powoli nie od razu Kraków zbudowano..
kicereb Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Mam zaświadczenie o skończeniu kursu drużynowych ZHP z 1985 r .Mogę iść po kbks?
Cpt.Nemo Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 A nie, to w porzadku :)Ciebie nie interesuje Ustawa tylko wymuszenie jej przestrzegania i wogole przestrzegania prawa w Polsce. To chyba z reklamacja do policji a nie Ustawy. Bo jakby nie wiatrowkami to rownie dobrze moga nawalac z procy czy po prostu kamieniami, jak orly ktorzy z mostkow zrzucali rozne przedmioty na jadace dolem autka ?
Martian Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Więc będą wiatrówki, proce, kamienie, różne przedmioty z mostów i wiaduktów i jeszcze kbks-y ... a te ostatnie to już serio groźne...
Martian Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Kolego nemo masz jakiś pomysł żeby ci o których piszesz przestrzegali prawa, obyczaju i rozumu... Czy na każdego prewencyjnie jednego policjanta jako cienia postawisz... jak dodasz kbks to trzeba będzie nowych zatrudnić...
fred72 Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 ci co są na nie na pewno mają zakopanego"nie tylko kbks-a
toska Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 Nie no koledzy koło się zamyka za bezprawne użycie broni odstrzał kawałka dupska a nie sądy i procesy które ciągną się latami i powoływaniem biegłych którzy gdybają czy normalny i posadzić czy fiś i pozwolić mu biegać ja zielonemu szynszylowi .
jacho Napisano 8 Grudzień 2010 Napisano 8 Grudzień 2010 No dobra, to teraz powiedzta jak zapisać sie do harcerstwa i jakie się z tym wiążą obowiązki.
seeker Napisano 9 Grudzień 2010 Napisano 9 Grudzień 2010 Co niektórych tu ponosi fantazja. Czytajcie ze zrozumieniem. Chodzi o broń sportową bocznego zapłonu o kalibrze do 6mm, która to ma być dostępna tylko dla osób związanych z ww. organizacjami. Nikt nie będzie sobie z kbks-em za paskiem robił zakupów w hipermarkecie. Prawdopodobnie będzie jej można używać tylko i wyłącznie na odpowiednich strzelnicach, a nie na działce. Poza tym, związki sportowe już zacierają ręce i wymyślają jakie by tu opłaty członkowskie wprowadzić.
Erich Honecker Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 Dzieci zdawały sobie sprawę z efektu zwanym rykoszetem . Po prostu nie napisałem o tym ale faktycznie pocisk trafiając w taflę stawu wzbijał fontannę z taką fajną mgiełką rozpylonej wody a potem wpadał kilka czy kilkanaście metrów dalej w staw . Jako ponad czterdziestoletni facet nie znam się na młodzieżowym slangu i nie wiem co to są dzieci neostrady . Kolego stangret bez obaw to o czym piszę działo się prawie trzydzieści lat temu . Koledzy bawili się tak kilka lat a milicja nigdy ich nie złapała .Cieszę , że miałem takich kolegów bo dzięki temu też mogłem sobie parę razy postrzelać . Dlatego moje poglądy na tą akurat sprawę są takie jakie są .
acer Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 Kłusownicy już się ucieszą i zacierają rączki.Kbks z dobrze dorobionym tłumikiem to odgłos wiatrówki.
stg1971 Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 najczęściej trafia się coś o większym kalibrze,to co nadal w glebę,raczej mało ciekawa propozycja,
JohnLJA Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 Z resztą co tam by kłusownicy nie mieli to oni i tak nie przejmują się pozwoleniami oraz ustawą o broni i amunicji
acer Napisano 11 Grudzień 2010 Napisano 11 Grudzień 2010 ajczęściej trafia się coś o większym kalibrze,to co nadal w glebę,raczej mało ciekawa propozycja,"Jak nie masz pojęcia co piszesz to nie pisz nic. resztą co tam by kłusownicy nie mieli to oni i tak nie przejmują się pozwoleniami oraz ustawą o broni i amunicji"Teraz za to będą mieli jeszcze łatwiej i będą mieli możliwość legalizacji" swojego hobby".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.