srg.steiner Napisano 25 Listopad 2010 Autor Share Napisano 25 Listopad 2010 witam! czy wie ktoś z was coś na temat broni osobistej oficerów SS?? chodzi mi o typ itp. z tego co wiem dostawali taka na zakończenie szkoły oficerskiej czy coś w tym stylu,charakterystyczne było to iż rękojeść pistoletu była dopasowana do dłoni właściciela,a w związku z tym nie cieszyła się popularnością w naszym podziemiu,bo gdy niemiaszki złapali delikwenta z taka bronią to od razu była kulka w łeb i po kłopocie. słyszał ktoś o czymś takim?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 :-]C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Siwy dym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Oj bardzo siwy :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Dawno już takich bzdur nie czytałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 To bzdura! Za wyjątkiem broni sportowej (głównie małokalibrowej)nie produkowano nigdy broni z indywidualnym chwytem. Wyobrażasz sobie jakie koszty były by takiej broni?A jak gosciu pagib to co? Do kosza bo do innej dloni nie pasuje? Zresztą czym dlonie oficerów SS różniły sie od dłoni np oficerów Luftwaffe? Ten od kogo to slyszałś ma nadpodziw wybujałą wyobraźnię.....I to bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 A co do typó to standartowa broń krótka to walther P38, P08 Parabellum i wiele wiele innych z przejetych fabryk np Vis-y produkowane przez Niemców dla potrzeb armii w Radomiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 gdy niemiaszki złapali delikwenta z taka bronią to od razu była kulka w łeb i po kłopocie"Gdy zas lapali z inna bronia, z normalnych chwytem, to delikwent dostwal obiad, sznapsa i spedzal reszte wojny w obozie jenieckim, haftujac i uczac sie jezykow obcych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Zwłaszcza rosyjskiego.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 I nowy fach jak znalazł- mógł miast białego misia na Krupówkach pracować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 26 Listopad 2010 Share Napisano 26 Listopad 2010 Yeti czy ty o tym coś wiesz ? :):):)(misiu i Krupówkach) ostatnio tam widziałem tam Czesia :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 panta rhei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 27 Listopad 2010 Autor Share Napisano 27 Listopad 2010 noo,wielkie dzięki za rzeczowe wypowiedzi,które rzuciły więcej światła na zadany temat,czyli znawców na forum nie brakuje... ;)pytałem dlatego, bo już dawno gdzieś o tym czytałem,a teraz podobny temat wyszedł w rozmowie o broni i uzbrojeniu w ogóle,partyzantach i ich wspomnieniach etc.(i nic nie piliśmy jeszcze),tylko dziwię się, że nie przyszło wam do głowy, że zawsze można było zamówić limitowaną serię",oprócz masówki... lugerów,mauzerów,itp...to tyle.idę w pole, szukać ukrytego 3 pojemnika zrzutowego :)) [2 wykopała milicja jakiś czas temu]może się pofarci" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Limitowane serie były,porostu zamawiało się rękojeść złotego esesmańskiego lugera z ciastoliny,po czym przystosowywała się do żylastej łapy germańca.A tak poza tym,to nie rozmawiaj już ze swoimi informatorami nawet przed piciem,kup parę książek w temacie - wyjdzie Ci na zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Srg- przez moment serio.Czy nie widzisz, pewnego rozjazdu myślowego w:z tego co wiem dostawali taka na zakończenie szkoły oficerskiej czy coś w tym stylu,charakterystyczne było to iż rękojeść pistoletu była dopasowana do dłoni właściciela"w porównaniu do:zawsze można było zamówić "limitowaną serię,oprócz masówki... lugerów,mauzerów,itp...to tyle."Limitowana seria nie oznacza jednocześnie wykonana pod każdy odcisk palca i długość paznokcia.Co innego, z wersjami prywatnymi, zamawianymi przez użytkownika lub specjalnie dla niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 28 Listopad 2010 Autor Share Napisano 28 Listopad 2010 i koniec dyskusji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.