Skocz do zawartości

Czas Honoru III

Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dziś był mocarny odcinek m.in. esesman prawie został akuszerką ;) Kolejny też nieźle się zapowiada - naszych czterech wspaniałych chyba rozpieprzy w drobny mak fotoplastikon. Żałuję, że jeden odcinek nie trwa ze trzech godzin - rozrywka przednia :)

Ja bym się tak nie spieszył ze śmiercią Sorokina twardy był bimber pił to pewno ożyje.
Jak tak dalej będą pokazywali ten Pawiak to okarze się że to było sanatorium a personel to bardzo mili ludzie.
I pytanko skąd oni mieli tyle broni ci nasi cichociemni

Ostatnio widziałem kawałek jednego odcinka rzeczonego arcydzieła filmowego i bardzo mi się podobała scena przesłuchania
Zawsze myślałem, ze w torturach chodzi o wymuszenie zeznań przez zadawanie bólu, a nie o próbę zabicia przesłuchiwanego już pierwszym ciosem (kastetem w skroń)

i wyjątkowo długo trzyma się im charakteryzacja, pięknych siniaków, otarc, realizatorzy pamiętają nawet o bliźnie przy oku Michała Chojnickiego z Klanu, której nabawił się w pierwszej serii i oni z takimi ewidentnymi śladami styczności z władzami okupacyjnymi paradują sobie po Warszawie z podniesionym czołem i nawet biorą udział w poważnych akcjach. Ech ci Niemcy jacy oni są naiwni.

Zwróccie uwagę że ani razu na ekranie nie pada nazwaCichociemni". Koleś opowiadał że był program w telewizji i ostatni żyjący Cichociemni oburzeni ukazywaniem poniekad ich działalności w takim świetle jak to zostalo przedstawione w serialu i szerzeniu absurdów pojawiajacych się na ekranie sprzeciwili się umieszczania i poslugiwania sie przez twórców serialu i aktorów ta nazwą

Nie znęcajcie się już tak nad tym serialem, wszystko zostało powiedziane, przypomnijcie sobie niektóre produkcje amerykańskie, komedia nie mniejsza. A generalnie lepsze to niż nic, może będzie to punkt wyjścia do dalszego zgłębienia tematu dla kogoś, a inni będą mieli niezły ubaw. A swoją drogą to skończyłem oglądać Pacyfik" i film o Cichociemnych" mógłby być zrobiony w podobnej konwencji.

Ciekaw jestem czy osoby krytykujący ten sympatyczny serial mają receptę jak tak zwanemu szerokiemu odbiorcy" bez wiedzy historycznej i w ogóle ignorującemu historię pokazać i utrwalić we łbie wiedzę mniej więcej odnoszącą się do ruchu oporu AK w Warszawie? Wszystko tu jest na miejscu. Żołnierze podziemia bohaterscy, piękni i szlachetni, Niemcy prymitywni i brutalni, komuniści obrzydliwi. Są tu renegaci, zdrajcy, bohaterowie dylematy moralne, szary okupacyjny dzień. Powiem więcej - wnikliwy obserwator zauważy w tym serialu wiele rzeczy, które do tej pory nie były pokazywane w żadnym filmie.
Wszystko to jest podane w formie wartkiej i strawnej dla przeciętnego widza i to właśnie jest główny walor tego serialu a nie to, że nie pokazuje on 100% prawdy o okupacji niemieckiej w Polsce.
Od prawdy to są filmy dokumentalne.

Ok fajnie że robią takie filmy dla szerszej publiczności ale nie można naginać tak faktów.
Po zobaczeniu filmu taki widz który nie interesuje się tą tematykom widzi że po pobycie na gestapo można było sobie swobodnie chodzić po mieście.
No są jakieś granice bo potem będą ludzie opowiadać głupoty na temat tamtych czasów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie