Skocz do zawartości

Mazurek Dąbrowskiego jest anachroniczny i nieaktualny.

EMPAI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może najlepiej zmienią hymn na czołówkę Faktów" TVN, bo to chyba wszystko w tym kierunku zmierza.

Za takie pomysły powinno się publicznie dawać po 50 kijów.
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A ja proponuję zamienić te 50 kijów" na 50 karabinowych wyciorów na gołą d... Bo jak wspominał mój już zresztą dawno nie żyjący znajomy [były żołnierz KOP], te to naprawdę robiły wrażenie"...
Napisano
Balans, proszę Cię, byś z łaski swojej nie zamieszczał postów dezinformacyjnych, w stylu Gazety Wybiórczej. Ś.P. Prezydent postulował wysłanie do Gruzji MIĘDZYNARODOWYCH SIŁ POKOJOWYCH, nigdy nie wspominał o wysłaniu polskiego wojska. Teza GW, że ś.p. Prezydent szkodził stosunkom Polski z Rosją jest idiotyczna, bowiem dla Rosji jakiekolwiek poczynania polskich władz nie maja żadnego znaczenia. Z prostej przyczyny- dla Rosji nie istnieje w ogóle coś takiego jak polski rząd i polski Prezydent". Polska to dla nich chwilowo utracona prowincja i jeśli tego ktoś nie rozumie to niech daruje sobie wypowiedzi na temat stosunków polsko-rosyjskich". Pozwolę sobie zauważyć, że to za rządów Tuska Rosja porozumiała się z Niemcami w sprawie rury bałtyckiej, całkowicie olewając Polskę, mimo służalczych gestów naszych władz. Niedawno z kolei pułkownik Putin zmusił nasz rząd do kolejnego uzależnienia od drogiego ruskiego gazu. Czy to Twoim zdaniem świadczy o tym, ze mamy najlepsze stosunki z sąsiadami w historii"? pozostaje jeszcze jedna wstydliwa sprawa, o której dziwnie milczy zarówno GW, jak i sam Premier, chwalący się swymi dokonaniami. Chodzi o nasze stosunki z Litwą, które w ostatnich latach drastycznie się pogorszyły, na czym cierpią Polacy tam mieszkający.
Napisano
Widzę, że strasznie was bawi przejęzyczenie ś.p. Prezydenta (z ziemi wolskiej... etc.). To może teraz pośmiejemy się z Bronisława Gafy Komorowskiego? Sądząc po poziomie wpisów, nie wydaje mi się, by ktoś z was śledził Konkurs Chopinowski, ale mogę wam powiedzieć, czym Prezydent Komorowski rozbawił Europę, Azję, Amerykę jedna i drugą, Afrykę i Australię. Gratulując Awdiejewej wygranej, wybełkotał: Muzyka Szopena to armaty ukryte w krzakach".
Napisano
Ja cos przypomne:
Na forum głównym wprowadzamy absolutny zakaz tematów politycznych i dotyczących aktualnej sytuacji na świecie!!!

Bede egzekwowal zapis z cala surowoscia.
Napisano
Dzięki Woytas za przypomnienie, bo już miałem coś napisać o agitacji politycznej robionej przez zwolenników jedynie prawdziwej prawdy"...
Napisano
Tak na zakończenie chciałem jeszcze raz podkreślić, że o pozycji danego kraju w świecie nie decyduje adymanie się" i groźne" wymachiwanie szabelką, ale POZIOM ŻYCIA OBYWATELI i to coś, co tak ogólnie można określić jako PRZYJAZNE PAŃSTWO.

W obu dziedzinach niestety, ale jesteśmy tak gdzieś 100 lat za hm...Afroamerykanami.
Napisano
kol De Contrabando wypraszam sobie takie teksty o poziomie intelektualnym, to ze ktoś jest zwolennikiem jedynej słusznej opcji nie upoważnia do tego, nie będziemy się licytować IQ bo komuś mogło by się zrobić przykro a nie jest moim zamiarem psuć koledze wieczoru.
Napisano
Coś się z Yetim chyba zderzyliśmy postami i mój nie wszedł.
Balans w twojej koncepcji i postrzeganiu świata Rosja to przyjazne państwo pełne dobrobytu i ludzi żyjących na wysokim poziomie...
Abstrahując już od palikota i afro...
Napisano
Balans w twojej koncepcji i postrzeganiu świata Rosja to przyjazne państwo pełne dobrobytu i ludzi żyjących na wysokim poziomie...
Abstrahując już od palikota i afro..."

Martianie, ja miałem na myśli kraje europejskie, a nie azjatyckie giganty dysponujące do tego bronią nuklearną, bo to zupełnie inna liga jest. No i jeszcze Palikota tu wstawiłeś! Gdzie sens, gdzie logika?

P.S.

Ostatnio zapodano, że w międzynarodowym rankingu krajów przyjaznych inwestorom" zostaliśmy sklasyfikowani na 160 miejscu na świecie, tak gdzieś pomiędzy Kassabubu-Mombassa" a Hutumutu-Malabutu"...
Napisano
Balasie spadliśmy bo ponieważ wszystko już prawie przyjaźnie sprywatyzowaliśmy" kto co i kiedy można bez problemu znaleźć w necie. Poniekąd jednak nie rozumiem, że tak nisko stoimy w rankingu... Przecież wystarczy inwestować w naszą narodową walutę kupić jak jest tania sprzedać kiedy podrożeje. Na jednym Euro w przeciągu 1,5 roku (taki mniej więcej cykl) zarobek +- 1 złotówka. Przecież to istny raj dla inwestorów zagranicznych. Ile miejsc pracy w bankach powstaje ilu analityków i maklerów ma pracę. Jaki ruch na giełdzie... Ale widać w sondażach kapitał spekulacyjny nie ma nic do gadania...
Byle by nie jak w USA pękł balonik ...
A wracając do tematu( coby nas Woytas z foruma nie wysiudał) To nie wiem skąd biorą się tacy idioci co, co rusz coś muszą na siłę zmieniać i odbrązawiać. Widać muszą bo jak czegoś nie wymyślą to se majty zbrązowią ze złości...
Napisano
Panie Korbaczewski, hymn Hiszpanii ma wiele słów, choć żaden z tekstów nie ma umocowania w konstytucji. Najbardziej popularny tekst to ten:
Viva España
mi patria esclarecida
madre sin igual
compendio del honor.

Viva España
solar de noble vida
regio pedestal
de Cristo Redentor.

Fuiste de glorias florido pensil
hoy reverdecen a un impulso juvenil
Veinte naciones
coronan tu sien
¡Arriba España!
raza invicta es tu sostén.
Nie podoba się on jednak socjalistom, może dlatego, że jest w nim wzmianka o Chrystusie Odkupicielu, za to nie ma nic o Europie, prawach dla gejów i lesbijek etc.
Napisano
Niemcy na pewno nie zmienią swojego hymnu. I Polska także nie powinna tego robić. Siła tradycji jest zbyt duża. Amerykanie mają swoje Yankee Doodle. Kto zna słowa tej piosenki - wie,że sa o stokroć bardziej naiwne i anachroniczne" od mazurka. W wojsku przeżyłem parę zmian regulaminów. Które wymyślali generałowie. Co nowsza wersja - to była bardziej opasła" , rozbudowana i coraz mniej zrozumiała. ( Ta z 1970 roku nawet musiała mieć wykładnię" - bo już trudno było zrozumieć przepisy...)Ale to było właśnie poczucie misji generalskiej". Każdemu wydawało się ,że jest mądrzejszy od poprzedników. Najczęściej mylili się bardzo w tym przeświadczeniu.
Napisano
Amerykanie mają swoje The Star-Spangled Banner, która ma swoje korzenie w angielskiej przyspiewce i amerykanskim wierszu napiszanym w 1814 roku. Jezeli sie ktos przyczepi to ich hymn tez jest bardzo anachroniczny i zupelnie nie aktualny.

Yankee Doodle to jeszcze starsza piesn ktora jest hymnem stanu Connecticut.
Napisano
Panie Korbaczewski, Rota wielu by się podobała, ale proszę sobie przypomnieć, co się działo pod Krzyżem. Zapewne zaraz młodzi z fejsbuka" urządziliby zadymę przeciwko takiej ciemnocie", wspieraną przez postępowe elity- Palikota, Kubę Powiatowego, Ędwarda Ąckiego, Korę, Kamila Sipowicza, Kutza, Wajdę, Michnika, Biedronia, Ferdynanda Kiepskiego (nie żartuję, ten cham naprawdę popiera inicjatywę" Palikota) i całą tę europejską śmietankę. Przyjęcie nowego, patriotycznego i nawiązującego do cywilizacji chrześcijańskiej hymnu, jest już w naszym państwie niemożliwe. Lud ma już mózgi wyprane przez GW.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie