Skocz do zawartości

Teatr TV-Scena Faktu

piotr916

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Jutro o 21:30 spektakl Juliusza Machulskiego Przerwanie działań wojennych".Rzecz będzie o przebiegu negocjacji warunków kapitulacji żołnierzy AK po upadku Powstania,które miały miejsce 2 pazdziernika 1944r.w Ożarowie pod Warszawą.Znakomita obsada.
Napisano
Oglądałem. Wielkie brawa, prawdziwa uczta duchowa i lekcja historii. Sceneria, dramaturgia, jak sądzę wiernie odtworzony przebieg negocjacji, dialogów itd. Nawet takie szczegóły jak przewrócone krzesło od stołu czy treść rozmowy Von dem Bacha z wydziałem propagandy i słowa mam w dupie taką pomoc". Konkluzja: Jak doskonale zorganizowanym tworem była Armia Krajowa, jak świetnie przygotowani negocjatorzy (nawet przygotowana treść umów co kompletnie zaskoczyło Niemców). No i na koniec zdjęcia archiwalne i wymarsz z pełnym ekwipunkiem i flagą - o co było przecież tak trudno. Duży plus dla telewizji publicznej, wyróżnienie dla odtwórcy roli głównodowodzącego armii niemieckiej.
Napisano
Wreszcie coś wartościowego w publicznej zamiast ułomnych seriali, szkoda że tak mało i tak rzadko, następny w kolejce bedzie chyba Kontrym" a potem historia Kazimierza Leskiego.
Napisano
Widziałem bardzo fajny aż człowiek się dumny robi jak ogląda.
Mam jednak pytanko odnoście kwestii wypowiadanych przez von dem Bacha - czy to również brane było z dokumentów wspomnień itp. ? Chwilami miałem wrażenie że chciałby się zapisać do AK ;)
Napisano

Krzysztof Stelmaszczyk jest oczywiście odrobinę podobny do Bacha, ale jest chyba znany z bardziej łagodniejszych ról. Rzadko chyba grywał twardych esesmanów, gestapowców- zakapiorów i butnych oficerów niemieckich. Oczywiście zagrał najlepiej jak mógł.

Notabene był i Marek Kalita, znakomity (jeśli nie perfekcyjny) odtwórca roli Himmlera w Sensacjach" Wołoszańskiego

Napisano
Ja również jak Nomyss odniosłem wrażenie że Żelewski to taki ciepły, dobry człowiek. Brrr... jeśli się sięgnie głębiej w dokonania" tego człowieka na terenach okupowanych ZSRR i potem w Polsce to wydaje mi się że ten kat Powstania Warszawskiego w wykonaniu Stelmaszczyka to nie ta ta sama osoba co w realu a'la 1944.
Dla porównania - przywołany tutaj przez Acera Himmler w wykonaniu Kality - szczyt aktorstwa w kreowaniu Oberkata.
Napisano
Nic nie poradzę, że Pan Krzysztof kojarzy mi się z ciepłym redaktorem z Samego Życia" (do rany przyłóż, chyba połowa Polski chciałaby wtedy takiego męża/ojca/kochanka) albo poczciwego milicjanta z Akwenu Eldorado". Po drodze oczywiście Radio Romans"........
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie