Skocz do zawartości

Ciekawe miejsca Toruń

Nughal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No - nie wiem, miałem wtedy 22 lata, to był rok 1969, być może fort Bema i inne wyglądają dziś zupełnie inaczej. Ale bez latarek i sprzętu j/w rzeczywiście było dość niebezpiecznie. Wewnątrz były różne konstrukcje stalowe na dużych wysokościach, zejścia - wszystko trzymało się na słowo honoru. I było ciemno. A może jestem ( i byłem) tchórzem. To jest możliwe. Dzisiejsza młodzież jest niezwykle silna psychicznie, i odważna. Lekki niepokój wzbudza w niej tylko bomba lotnicza od 500kg żywej wagi wzwyż.
A takie miny ppiechotne - to się załatwia kopnięciem z półobrotu. Ja wtedy jeszcze nie widziałem Chucka - bo nawet nie miałem telewizora. Na TV ( 1 program później 2) chodziłem do sąsiada. A po poligonie Rudak biegały wtedy takie małe dinozaury. Eeech historia...
  • Odpowiedzi 370
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bez kpin. Bomb, min ani innych tego typu rzeczy przecież po fortach od dawna nie ma, przynajmniej na wierzchu. Jak mówiłem, może kilka obiektów jest niebezpiecznych w zwiedzianiu, szczególnie Fort VIII odkąd rozkradziono kraty zabezpieczające wysadzony fragment koszar czołowych. Ale nie jest tam bardziej niebezpiecznie niż na Zamku Dybowskim, gdzie przewijają się też tabuny zwiedzających. A może mając 22 lata i będąc pierwszy raz na fortach faktycznie miałeś pietra, ja też kiedyś miałem, co nie znaczy że mam mieć cały czas, skoro byłem z kilkaset razy.

A od 1969 roku zapewne musiało się faktycznie sporo zmienić, na niekorzyść raczej.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam. Czy koledzy z Torunia zapuszczają się czasem w okolice Gniewkowa? Jeżeli tak, to czy są tam jakieś ciekawe miejsca? Pozdro.
  • 3 weeks later...
Napisano
Zależy czego szukasz, jeśli monet i kolorowej drobnicy to w okolicach Gniewkowa są pewne szanse na takie trafienia. Na militaria bym natomiast nie liczył.
Napisano
Mnie to gila, okolicę o której była mowa znam, więc żadna tajemnica.
Nie kumam tylko po co wstawiać foty, żeby zaraz je usuwać :)
Napisano
ja znam kilkanaście powodów i myślę, że ty Lipek też je znasz.
przynajmniej jako mod na PS powinieneś wiedzieć o niektórych sprawach związanych z publikacją zdjęć - nie wiesz ? to co ty za mod jesteś ?

skoro na tych zdjęciach nie było egzekucji, flaków na wierzchu, roztrzaskanego mózgu lub te hełmy nie posiadały zawartości w środku to powód ich zniknięcia musiałbyć również ważny, skoro jakiś mod je wyautował.

piszesz, że cie gila, a jednocześnie nie potrafisz zrozumiecz czemu ich nie ma.

słabszy dzień, pomroczność jasna, syndrom dnia poprzedniego czy kłopoty z myśleniem ?
a może zwykła przekora ?
Napisano
Oj przepraszam, że smiałem sie upomnieć o coś co mnie zdziwiło.
To już się więcej nie powtórzy.
Oj ludzie. ludzie troche więcej luzu:)
Wystarczyło napisać że bez praw autorskich zostało zamieszczone.
Pzdr. W.
Napisano
Jarząb nie spinaj się tak, więcej luzu :)

W moim przypadku może chodzić tylko o złośliwość i przekorę. Taka menda już ze mnie.
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy kopie ktoś w okolicy Różankowa? Chodzi mi o kolor. Mam tam w okolicy rodzinę i planuję wyjazd na kilka dni - jeśli by mnie ktoś przygarnął chętnie pokopię z moją wykrywką. Do tego można by sprawdzić rodzinny przekaz o bagnie w którym dziadek utopił po wojnie mauzera... Termin - połowa sierpnia.
  • 4 weeks later...
Napisano
dziś przy okazji innej wycieczki odwiedziliśmy na chwilę Różankowo a konkretnie okolice grobowca Wilhelma Kluge

1. grobowiec już jakiś czas temu totalnie rozryty, obok grobowca leżały kości ludzkie, w grobowcu metrowa dziura sprzed lat

2. w okolicy kilka świeżych kretowisk" których komuś zupełnie nie chciało się zakopywać

wcale nie dziwi mnie to, że leśnicy i nie tylko tak nie lubią poszukiwaczy skarbów". ja przy okazji zakopałem kogoś kilka dziur ale czemu ludzie zostawiacie po sobie taki bałagan :(

co do samej okolicy to w tym starodrzewiu ciężko o jakieś specjalne znaleziska, no chyba,że ktoś kolekcjonuje łuski.
las jest też miejscami zaśmiecony przez okolicznych mieszkańców. dalszej okolicy różankowa nie znam więc nie wiem czy jeszcze coś tam jest ciekawego.
  • 1 month later...
Napisano
Witam
jestem z okolic Torunia - niedawno kupiłem wykrywacz i chętnie dołączę do grona poszukiwaczy z Torunia lub okolic , jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt .Na pewno się skontaktuje .pozdrawiam Paweł
  • 2 months later...
Napisano
Teren został uzbrojony w kolektor deszczowy i sanitarkę, to jakich prac się spodziewasz na jesieni? Pierwszy etap tej inwestycji został ukończony, następny jest w trakcie realizacji, tylko że odbywa się na terenie mniej że tak powiem interesującym, między przyszłą ulicą Forteczną a Grudziądzką. Fakt faktem prace są prowadzone na pół gwizdka, bo i większego nakładu sił tam nie potrzeba.

Co do bardziej interesujących zapewne nowin, teren obecnie jest gruntownie mapowany wykrywaczem Lorenz przez firmę saperską Explosive, a na wiosnę podobno ta firma ruszy do kompleksowego rozminowania tego terenu - czytaj wyciągnięcia tego, co tak bardzo wielu interesuje.
Napisano
Tylko że to będzie kompleksowe rozminowanie, a nie nadzór jak w przypadku zbrojenia terenu, więc wątpię żeby coś skapnęło dla osób postronnych - chyba że się załapiesz jako pomocnik sapera do Explosive, w co też wątpię ;) Ale próbować zawsze można.
Napisano
Btw. przy okazji ic nie robienia" parę dni temu wyjęli chłopaki z Melbudu koło 400 kilo rur do Panzerfausta 60 (czyli wychodzi będzie koło 120-130 sztuk). Wszystko bez wyjątku poszło do huty. Brak nadzoru i takie są efekty :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie