Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 W dn. 22.02.45 503 SS pojawił się w okolicy- wyładunek 17 czołgów TK na stacji w Tczewie.Bezpośrednie działania w rejonie Gdańska rozpoczeły sie z dniem 10.03.45 potyczkami w okolicy Miszewa.16.03.- działania w rejonie Rębiechowa.21.03.- akcja bojowa w rejonie Bastenhagen(?)21.03.- pozycja blokująca ( walki?) w rejonie KackaPrzegląd i naprawy czołgów w porcie(nabrzeżu) gdańskim.Działania w rejonie Gdańska w towarzystwie wysuniętego obserwatora z krążownika Prinz Eugen".25.03.- 2 TK (Bromann i Koenig) zwiad w kierunku Sopotu, następnie zajęcie pozycji na lini Oliwa - Sopot. 26.03. - odparto liczne ataki Sowietów, zniszczono 6 Stalinów" + zdobyto 1 sztukę.Reszta batalionu podporządkowana 11-SS PanzerGren.Nord" ( 6 czołgów operacyjnych i 7 uszkodzonych). Po zachodzie słońca wycofano się do batalionowego punktu dowodzenia w zamku oliwskim.W nocy ostatnie 4 TK zmieniły pozycję i rozlokowały się w okolicy majątku Weisshof(Przymorze) na południowy- wschód od Oliwy.30.03. - załogi czołgów pod dowództwem Untersturmfuhrera Staedlera częściowo zaangażowane w roli piechoty w lasach, w okolicy Sobieszewa do 01.05.4510.04.45 komunikat Wehrmachtu o działaniach Bromanna w Gdyni - brak szczegółów.09.05.45 Świbno reszta batalionu wzięta do niewoli.-I to by było na tyle i będzie dla kogoś pożyteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Dziękuję, Rupert, za to zestawienie!Co ciekawe, są w nim moim zdaniem mylne daty.O ile kierunki i kolejność działań pasują, to okolice 25-26. marca są pochrzanione. Wydaje mi się, że należy odjąć 1 dzień od dat 25. i 26.25. Rosjanie już atakowali ze zdobytej Oliwy, chcąc przedrzeć się do Wrzeszcza. Nie udało im się to aż do wieczora 26.pozdr,M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Pomyłki dotyczące dat, miejsc i okoliczności są możliwe. Złapałem Schneidera na kilku pomyłkach np. myli Stargardy. Reszta, czyli ustalenie szczegółów(jeżeli to możliwe)należy już do zainteresowanych. Z wyrazami szacunku. Ps:Ktoś powiedział że swiat jest iluzją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 17 Marzec 2004 Autor Share Napisano 17 Marzec 2004 O tej czcionce...Cóż mogę powiedzieć poza tym ,że jestem jak zwykle niewinny...Samo się zrobiło...Pozdr. @ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 @ndrew, zobacz co żeś tym wywołał, najlepiej w wątku JG 54 - suplement". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 18 Marzec 2004 Autor Share Napisano 18 Marzec 2004 :0 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Share Napisano 28 Marzec 2004 sorki , a gdzie leżą takie ładne szpulki do dużego kota pokazane wyżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 28 Marzec 2004 Share Napisano 28 Marzec 2004 u kolekcjonera :) ja mam tylko jakieś ogniwo od t2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 Ja mam pół STUGA w częściach ale takie dwa kółka to bym przyjął , byłaby niezła podstawa pod stolik . To żart oczywiście .Niezły fancior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 Ja mam pół STUGA w częściach ale takie dwa kółka to bym przyjął , byłaby niezła podstawa pod stolik . To żart oczywiście .Niezły fancior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Share Napisano 30 Marzec 2004 Do Pana Marka JaszczołtaDO 502 batalionu czołgów ciężkich(Wehrmacht) pod koniec marca `45 dostarczono Tygrysy II pomalowane wyłącznie farbą antykorozyjną (minia?).Tzw. hinterhalt" został naniesiony już przez zołnierzy jednostki. Tak więc nanoszenie fabryczne tego rodzaju kamuflażu nie zawsze miało miejsce. Fabrycznym bazowym kolorem był zielonooliwkowy lub ciemnożółty. Z wyrazami szacunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 30 Marzec 2004 Share Napisano 30 Marzec 2004 Dzięki za informację. Zawsze znajdzie się coś co nie podlega ogólnym zasadom :-)np jedyny znany (i prawdopodobnie jedyny tak pomalowany) T2 w kamuflarzu ośmiorniczym ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwiecień 2004 Share Napisano 7 Kwiecień 2004 WitamJa z pytaniami:Najbardziej znane zdjęcie Tygrysa Królewskiego z Gdańska to te z ulicyDługie Ogrody. Czy ktoś może mi powiedzieć przed jakimi KONKRETNIE jednostkamiwycofywały się te Tygrysy? Czy polskie T-34 z I. Brygady Pancernej naprawdę walczyły w Gdańsku z TygrysamiKrólewskimi ? Znane są jakieś dokumenty, relacje, wspomnienia... ?PozdrawiamPawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 17 Maj 2004 Share Napisano 17 Maj 2004 kolejne fotki 503 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 17 Maj 2004 Share Napisano 17 Maj 2004 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 17 Maj 2004 Share Napisano 17 Maj 2004 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 23 Maj 2004 Autor Share Napisano 23 Maj 2004 Poyślałem sobie żeby to podesłać ot tak żeby nie było aż tak poważnie :)Pozdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Maj 2004 Share Napisano 23 Maj 2004 :P Ten kamuflaż to już skądś znam... :))))))))pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizio1 Napisano 7 Luty 2006 Share Napisano 7 Luty 2006 Wrócę jeszcze do zdjęcia z Choszczna - TK przed kościołem.Jest to jeden z 11 TK które tu walczyły, zdjęcie to znajduje się również na okładce wspomnień dowódcy obrony Arnswalde /Choszczna/ gen. Voigta, w Choszcznie walczyły tylko TK z 503 SS, i jest to najprawdopodobniej faktycznie czołg Brommana, uszkodzony w trakcie walk w obronie rubieży Koplin - Zamęcin - Gleźno 4.02 pierwszej grupy 4 TK pod dow.Lipperta, po przybyciu pozostałych 7 pod dow.Herziga, sholowano uszkodzony czołg Brommana pod kościół w Choszcznie. Wyszedł z okrążenia 18.02.45 po rozerwaniu okrążenia Choszczna w ramach operacji Sonnenwende. Tą sytuację wspominają kolesie" z 503 SS /Tilby i Herzig/ we swoich wspomnieniach, jak również wspomniany Voigt, i opisujący to niemiecki historyk ziemi choszczeńskiej /autochton"/ Fritz Mo:rke w Der Kampf um den Kreis Arnswalde im Jahre 1945". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 6 Grudzień 2007 Share Napisano 6 Grudzień 2007 No i trochę lepsze zdjęcie z tego samego wątku.Pozdrowienia od dawnego mieszkańca Choszczna :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 6 Grudzień 2007 Share Napisano 6 Grudzień 2007 uuups, pomyliłem wątki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 7 Grudzień 2007 Share Napisano 7 Grudzień 2007 hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.