Gruby Rycho Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Nie Balans niczego Ci nie zalecam i niczego nie sugeruję - pozwoliłem sobie jedynie na ogólnofilozoficzne stwierdzenie. Po prostu takie mamy czasy -a z postępem się nie walczy a można go jedynie unikać - dlatego między innymi tak lubiłem jeździć na Suwalszczyznę.Ja też chyba już tu zostanę choć na wiele rzeczy i na wielu ludzi nie chce mi się nawet patrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Irhabi, jesteś żywym przykładem na filozofię państwa, która polega na wiecznej wojnie Polaków z Polakami. Państwa, które żyje tylko przeszłością, państwa opartego na spiskowej teorii dziejów, państwa które dla swojego istnienia potrzebuje wrogów...A tym czasem można wyczytać, że 50% absolwentów wyższych uczelni w Polsce nie ma pracy, a bardzo wielu z tych młodych ludzi, którzy ją znaleźli pracuje za minimalną, która nijak nie pozwoli im wejść w dorosłe życie. Bardzo wielu wyemigruje za chlebem gdzieś na zmywak, wielu z nich już nigdy nie powróci do kraju. Czy to nie jest prawdziwy problem?!Albo z innej beczki, niedługo nadchodzą przedterminowe wybory prezydenckie - no i żywcem nie ma na kogo głosować! Czy to nie jest prawdziwy problem dla kraju, który leży w sercu Europy?!Mam dalej kontynuować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Rychu, napewno nie mialem Ciebie na mysli w kwestii zamykania watkow.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Nie wszyscy mieszkają w lesie i nie są otoczeni kamerami monitoringu, które śledzą każdy nasz krok , nie wszyscy używają telefonów komórkowych, które są na bieżąco monitorowane przez operatorów ,nie wszyscy w imię własnego bezpieczeństwa zezwalają na monitorowanie swoich samochodów, ale nawet p. Acer pisze na forum internetowym , które podlega ciągłemu monitoringowi ( o czym z resztą administrator strony lojalnie uprzedza)Kto ma dzioby na pysku temn ma wróble na myśli jak mawiał p. Zagłoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 ...na forum internetowym , które podlega ciągłemu monitoringowi ( o czym z resztą administrator strony lojalnie uprzedza)"A ja mam nadzieję że to forum i moje konto tu monitoruje tylko administrator tego forum, bez udziału osób trzecich" lub inszych instytucji.Jak to mawiał John Emerich Acton : Władza demoralizuje, a władza absolutna demoralizuje absolutnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 A niech mi kto przypomni jaki jest tytuł wątku i może jeszcze kto zauważy od kiedy dyskusja zeszła na manowce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Wątek poszedł w .... jak niemal każdy wątek o IPN, teczkach, agentach SB i t p.Nie pisz tylko, że jesteś zdziwionym :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Niestety, chyba każda dyskusja o IPN zejdzie a manowce" właśnie z powodu teczek, haków, rozliczeń, kto kogo wreszcie zdemaskował jako zdrajcę, etc., i konfrontacji tych problemów z bezrobociem, biedą etc. Pozdrowieniai powodzenia w dyskusji o rozwoju IPN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Się nie znasz... Jak napisał pewien piewca ( choć o innej sytuacji ) Bez łopotu sztandarów, nie jest tak łatwo zbudować autostrady".Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Wystarczy przecież tylko napisać : na tym forum nie dyskutujemy o IPN, agenturze , bezpiece i innych służbach ,podziemiu niepodległościowym, bo to tematy niewygodne, nieciekawe, nie związane z historią , poszukiwaniami, zapatrywaniami twórców forum lub co tam się jeszcze da wypisać i spokój będzie i miłość ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Przesadzacie. Dyskutować można o wszystkim , byle zachować pewne elementarne wymogi lub jak kto woli pewien poziom.Przecież nie musimy się zgadzać , żeby się szanować.A osoby które tego nie akceptują są jak od wielu lat obserwuję skutecznie z forum eliminowane(nikomu nie kadzę a stwierdzam fakt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Pewien intelektualista" porównał ostatnio IPN do KGB... Może ktoś zgadnie który to...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Cos ostatnio namnorzylo nam sie tych intelektualistow", profesorow", magistrow" - a wszyscy gaworza jak u nas zule od tych patykiem pisanych".Tak wiec ciezko bedzie zgadywac ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 A może popełnijmy na tym osobniku publiczny lincz : zbiorowo zapomnijmy jak się on nazywał ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Ciężko będzie zapomnieć Kmicica, Azję;) Ale, żeby w wywiadzie dla braci Moskali takie brednie wygadywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Motto: Badajmy czasem lochy twierdz broniących ideałów.[Motto z pewnej cyklicznej audycji RWE, na której to Rozgłośni wychowałem się od małego, bo mój ojciec słuchał tego radia pasjami, pomimo że komuniści niemiłosiernie go zakłócali].A teraz wracając do tematu, mam pytanie do kol. Gruby Rycho: skoro IV RP ma być w prostej linii kontynuatorką II RP, to czy Twoim zdaniem IPN nie powinien się też zająć prześwietleniem" tej ostatniej? No bo obecnie lansuje się, w ramach czarno-białej" wizji historii, mocno wyidealizowany obraz II RP, a tak cacy" to niestety nie było...O Berezie już tu na forum było - na mocy czyjegoś widzi mi się" trafiali tam [bez wyroku sądu] przeciwnicy ówczesnej władzy, a tortur i szykan jakich im zadawano nie powstydzili by się nawet najwięksi zwyrodnialcy z UB.Ale jest też inny kwiatek" do wyjaśnienia - Dekret o postępowaniu doraźnym z 19 marca 1928 roku. Parę ładnych lat przecież obowiązywał [na terenie całego kraju do października 1934 roku]. W trybie doraźnym wydano w latach 1931-1934 270 wyroków śmierci, średnio rocznie" to grubo więcej niż na ten przykład w 1950 roku, gdy to orzeczono 34 wyroki śmierci...Należy w tym miejscu dodać, że w trybie doraźnym oskarżony nie miał prawa do odwołania się od wyroku. No i to, że w tym trybie kara śmierci była obligatoryjna przy każdym przestępstwie, za które w trybie zwyczajnym obowiązywała kara więzienia powyżej 5-lat. No i jeszcze to, że za udział w zbiegowisku ulicznym" obowiązywała w tym trybie kara co najmniej 10-lat więzienia...Jak się bawić, to się bawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Kol. Balans !Nie wiem czy interesuje Cię moja opinia, czy faktyczne możliwości IPN ? ( bo to dwie różne sprawy - póki co Ustawa o IPN nie daje mu możliwości do realnych działań jeżeli chodzi o ten okres)Po drugie czy mógłbyś podać mi linki do materiałów z których korzystałeś, bo ja niewiele znalazłem na ten temat w internecie, a literatury też nie mam, a nie chcę się wypowiadać w temacie, którego nie znam.Po trzecie skąd masz informacje o 34 orzeczonych ks w 1950 roku ? Bo moje informacje ( a dotyczą jedynie wyroków WSR ), mówią co innego : http://ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=import&id=1&szukaj[1]=&szukaj[2]=&szukaj[3]=&szukaj[4]=1950 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Hmmm....Ciekawe dlaczego, skoro już wiemy iż zarówno Ulrich von J. jak i Adi H. nie żyją, to IPN nie ogłasza/nie zajmuje się np Berezą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Bardzo ciekawy wątek;Ku pamięci, pozwolę sobie zacytować, gen. broni Leona Berbeckiego, o hierarchi w carskim państwie:...pierwszy to d-ca roty /kompanii/, potem riadowyje /szeregowcy/, potem szef kompanii, następnie pies kompanijny, długo, długo nic i cywil i bardzo długo nic - dopiero prawnicy.Serdecznie Pozdrawiam.gmv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 41 pp : A nie było tam jeszcze czegoś o złośliwych tetrykach ? Nie wiem po co mnie zaczepiasz ( bo tak odbieram twój wpis) i jaki to ma związek z wątkiem ? I czy Acer ma brata bliźniaka, któremu Pan Bóg przydzielił inteligencję przeznaczona na obu braci ?Yeti : Jak przeczytasz ustawę to będziesz wiedział, że ramy czasowe i podmiotowe działalności IPN są ściśle określone i nie będziesz zadawał takich ( noo .. lekko kompromitujących Cię pytań) . Sprawę prac IPN nad II RP możemy póki co pozostawić w sferze gdybanologii - co z resztą napisałem w poście do Balansa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Ej, ja nikogo nie miałem zamiaru, obrazić , zacytowałem tylko fragment Wspomnień gen. broni L. Berbeckiego" Wyd Śląsk 1958.Też daleki jestem od tego Abyś, postulował, utylizację" wszystkich po 60-tym roku życia.Może się mylę! obym się mylił!!A to Bakutil" znów uruchomiony!To kiedy mam się zgłosić na utylizację", oczywiście, trzeźwy, ogolony, wykąpany i z ręcznikiem.gmv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Rychu:Do zadań Instytutu należy gromadzenie i zarządzanie dokumentami organów bezpieczeństwa państwa, sporządzonymi od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r., prowadzenie śledztw w sprawie zbrodni nazistowskich i komunistycznych oraz prowadzenie działalności edukacyjnej. Instytut przejmie dokumenty z archiwów m. in. MSWiA, UOP, MON, MS, Archiwum Akt Nowych."co nie zmienia faktu, że część zarówno pracowników" jak i ofiar Berezy ma mocne zamocowanie w wojennej i powojennej histerii PRL. Dowodzi tego choćby Kostka-Biernacki, który robi za ofiarę reżimu komunistycznego...PS Z racji różnicy wieku między Acerem a 41pp genetyka może wykluczyć ciążę bliźniaczą. A to, że obaj piszą w zbliżonej treści nie oznacza więzów krwi. Choć wpis GW faktycznie delikatny nie był, a aluzyjny i owszem...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 11:22 19-06-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Odpowiem raz jeszcze - badania, takie jak chce tego Balans można przeprowadzić dopiero po zmianie Ustawy. I to zmianie rozszerzającej, a co za tym idzie wymagającej większych uprawnień i nakładów finansowych a do tego Sejm obecny raczej nie dopuści. Zresztą, jak myślę badaniem II RP i niegodziwości wówczas popełnianych mogą się śmiało zająć historycy niekoniecznie związani z IPN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 41 pp :Rzecz nie w wieku ( bo mam całkiem sporą grupkę jeszcze koleżków ze średnią grubo ponad 80, z którymi popijam czasem troszku wyrobów ankoholowych [ nie koniecznie produkcji monopolowej] i dobrze się z nimi bawię i czuję), a w złośliwości niezawinionej , bezinteresownej i nie związanej z tematem głównym. Cytat twój ma się nijak do tematu wątku i miał na celu raczej tylko dokuczenie mi.I żeby nie było : uważam złośliwość ,a właściwie złośliwą kpinę za przejaw inteligencji ( sam jestem złośliwcem, więc jakbym miał sądzić inaczej)i dlatego zapytałem Cię o pokrewieństwo z moim tutejszym ,,ulubieńcem z tym, ze jak chyba zauważyłeś dokonałem rozróżnienia twierdząc , że Tobie Pan Bóg dał dawkę inteligencji przeznaczoną i dla Ciebie i dla niego.I na koniec, żeby nie było że jestem fanatycznym obrońcą jurystów : Co to jest 100 prawników w ,,betonowych skarpetkach " na dnie morza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 19 Czerwiec 2010 Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Rycho, dyskusja zbliża ludzi!!Wszystko OK, ale cóż byłby wart świat, bez szczypty pieprzu".Jeszcze Modowie Nas tolerują!Jednak założę temat; Nasze wspomnienia, doświadczenia, zasłyszane opowieści, starszych, o okresie 1944 - 1956". Może być pouczające i ku pamięci, pożyteczne.PS. 8total4 i adam, gwałcą" mnie, abym spisał, swoje wspomnienia, gwarantują redakcje i korektę, tylko ja jestem inżynierem i z pisaniem u mnie nie za bardzo, ale coś tam wiem????gmv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.