Skocz do zawartości

Skandal w Wilnie: Piłsudski niczym Hitler i Stalin

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
widzisz nie probuje zaistniec i nie sa to zadne mumery. Przeczytaj co jest w linku i dopiero ocen czlowieka.

pozdrawiam
  • Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nikt mądry nie przyrówna Piłsudskiego do Stalina czy Hitlera bo to jest całkowicie debilne porównanie,ale nie w tym rzecz tylko w tym że My Polacy wiecznie mamy o coś pretensje a swoich win nie widzimy.
Napisano
Stalin faktycznie im nadojadł szczególnie po 2 wkroczeniu Sowietów na Litwę po 44 roku dziesiątki tyś. Litwinów zostało zamordowanych a jeszcze więcej zesłanych,walka ich narodowych partyzantów z Sowietami trwała prawie do połowy lat50tych.Rozumiem że do Marszałka nie pałają sympatią,chociaż w jego wypadku mowa o ludobójstwie to jakaś pier..olenie.Ale akurat do Hitlera nie powinni mieć specjalnej pretensji,po wkroczeniu na Litwę Niemców mieli sporą autonomię (jak na warunki okupacyjne), mnóstwo Litwinów służyło dobrowolnie w niemieckich formacjach pomocniczych,schutzmannschaften itp.Nie słyszałem też o Niemieckich masowych mordach na Litwinach.
Napisano
No! koledzy, kijów, magius28 starają się jak mogą legitymizować historię pisaną dziś przez Ukraińców i Litwinów. Brawo panowie, brawo! Rzeź (tak się to słowo pisze, to do kijów)wołyńska była usprawiedliwiona, a AK stawiana na równi z bandytami z UPA. Jeszcze raz brawo!!! Kufa czemu kartek tu nie mogą dawać za brak elementarnej wiedzy historycznej i wypisywanie bzdur. Idźcie ich przepraszać ich na kolanach. Nie zapomnijcie jeszcze przeprosić Niemców i Żydów.
Tak jak napisał abcd jakoś coś pomieszało się Litwinom z tymi tyranami, że hitlera też dołączyli do tej trójki, bo jak by byli obiektywni to przecież nic złego im nie wyrządził. Może takie zamówienie polityczne..
Po pierwsze jeśli ktoś czytał o I wś i polityce w latach międzywojennych to może by znał postawę i zachowanie Litwinów i Ukraińców i ich udział po stronie armii czerwonej w wojnie z Polską. Oprócz Petlury oczywiście który to ie wiedzieć czemu" nie zyskał poparcia w narodzie Ukraińskim. Nie zająkną się nawet przez moment o tych faktach... Irracjonalne sterowane przez podszepty niemieckie działania antypolskie i zbrojne i na arenie międzynarodowej... Cyrki urządzane przez Litwę w dwudziestoleciu takie jak odrzucanie polskich ofert normalizacji stosunków i wymianę przedstawicieli dyplomatycznych.
Za to pewnie w.w koledzy kijów i magius z niecierpliwością czekają na litewską wersję Grunwaldu. Bo nasza wersja to wg nich zakłamana i jednostronna.
Napisano
Proponuję porozmawiać ze starszymi mieszkańcami litwy to sprawa się troche naświetli tym którzy uważają ich zachowanie za naturalne..
Kiedyś podczas rekonstrukcji walk z 1812 w Kownie, spotkałem pewną starszą panią pochodzenia polskiego (około 75 lat), jak zobaczyła czako z polskim orłem zaczęła mi się wypłakiwać w rękaw skarżąc się iż Litwini Polaków nie szanują ani trochę, że nie ma tam żadnego wsparcia, a sami nie wiedzą z kogo czerpać autorytet...

Moim zdaniem raczej powojenna propaganda zrobiła tam sporo niedobrego.
pozdro.
Napisano
Najpierw walczą ramie w ramie u boku stalina przeciwko Polsce, następnie popierają hitlera a teraz ukazują ich jako zbrodniarzy. Albo kijowy tok myślenia albo oportunistyczna wyimaginowana historia pisana na polityczne zamówieni...
Napisano
Oj kol. Martian Żydów to niestety akurat mamy za co przepraszać żeby wspomnieć tylko szmlacowników, Jedwabne, Pogrom Kielecki, czy rok 1968.
Nie zmienia to jednocześnie w żadnym stopniu faktu, że mamy prawo oczekiwać od narodu żydowskiego wdzięczności za Żegotę, Irenę Sendlerową, czy pozostałych Sprawiedliwych wśród Narodów Świata.
Każdy absolutnie każdy naród, zwłaszcza Europejski ma w swojej historii ciemne karty, dotyczy to również Polski i Polaków, czy nam się to podoba czy nie.
Napisano
Panowie, porównanie Piłsudskiego do Stalina czy Hitlera to jest po prostu skandal i zwykła propaganda, padły tutaj słowa że Polska nie była święta, że tylko żalimy się nad sobą a swoich win nie widzimy, zgadza się trzeba dostrzegać swoje winy i Polska święta nie była, ale SKALA cierpień, zniszczeń, mordów i można wiele jeszcze wymienić jakich Polacy doznali od UPA, Niemców czy Ruskich jest po prostu niewspółmierna do tego co my uczyniliśmy, jest to przepaść. Nie mówię tutaj o tuszowaniu historii, zgadza się że trzeba mówić i pamiętać o ciemnych kartach naszej historii, jako pasjonatom chyba wszystkim nam zależy na prawdzie jaka by ona nie była, ale sorry porównywanie Piłsudskiego do Adolfa po prostu przekroczyło granice wszelkiej przyzwoitości i dobrego smaku
Napisano
Co do Żydów mówisz magius że mamy ich za co przepraszać? Może i mamy, ale oni święci nie są, przykład? Chociażby czynna kolaboracja z Sowietami we wrześniu, ciekawe czy oni nas przeproszą za to że z ruskimi siedzieli na czołgach kiedy ci zajmowali Polskę, sorry yeti za off topa
Napisano
kol. zabi przecież tu nikt nie popiera stawiania w jednej linii Piłsudskiego i Stalina czy Hitlera, ja również uważam że jest to nadużycie, ale cóż każdy naród ocenia własną historię z własnego punktu widzenia, a ten z kolei jak wiadomo zależy od punktu siedzenia. Dla nas Marszałek jest postacią wybitną, choć kontrowersyjną to jednak zasłużoną dla Polski, dla Litwinów czy Ukraińców jest postacią negatywną i tyle.
Jestem daleki od przepraszania wszystkich za wszystko, jednakże zawsze i wszędzie będę wytykał i potępiał wszelakie objawy relatywizmu historycznego(takie zboczenie zawodowe) nie zależnie czy w wykonaniu Niemców, Polaków, Rosjan, Łotyszy, czy Eskimosów.

Ps. nigdzie w poprzednim poście nie napisałem, że Żydzi są święci i bez winy do przytoczonych przez ciebie faktów, dorzuciłbym chociażby wasze ulice, nasze kamienice" z czasów międzywojennych.
Jednakże zanim zaczniemy wymagać od innych, rozliczmy się z własną przyjmując jej i złe i dobre strony!!!
Napisano
Zgadzam się magius z Tobą, że nie należy głosić subiektywnej historii, która często prowadzi do zakłamań a nie o to tutaj chodzi przecież, ja też pisząc wcześniej byłem obiektywny i przyznaję że mamy czarne karty w naszej historii i należy o tym pisać i mówić, ale Litwini lekko przegięli nawet jeżeli uważają Piłsudskiego za oprawcę i kata to jego występki nie stanowią nawet wierzchołka góry lodowej tego czego doświadczyli od Rosjan przede wszystkim i Niemców i jestem tutaj zupełnie obiektywny pisząc to

Ps. Do Żydów nic nie mam, żeby nie było że jakiś antysemi ze mnie, piszę po prostu tak jak było
Napisano
Nie spalić tylko zmienić szefostwo bo oni zamiast dochodzić prawdy to wyszukują haków na polityków przed każdą kampanią wyborczą.
Dlatego jestem za tym żeby tam pracowali ludzie obiektywni a nie post pisowcy sterowani przez L i J Kaczyńskich.
Napisano
Są na pewno ale do wglądu publicznego są tylko te które go nie kompromitują,a te kompromitujące trzyma się pod kluczem.
Napisano
Kijow, czy Ty w ogóle czytałeś jakąś publikację IPN? To przejrzyj chociaż biuletyny i zobacz, ile cennych prac powstało dzięki IPNowi! Abstrahując już od śledztw prowadzonych przez IPN, ta instytucja była do tej pory jedyną ostoją prawdy, gdyby nie IPN, do tej pory lewacy i różowi wespół z Michnikiem dworowaliby sobie z mitu żydokomuny", stereotypu Żyda- ubeka", a z Bolka robiliby bohatera, co zresztą nadal czynią, lecz, jak mniemam żaden normalny człowiek w to nie wierzy. Tylko dzięki IPNowi przywrócono honor żołnierzom wyklętym, gdyby nie to, nadal byliby nazywani andytami" przez epigonów Kuronia. Świetne prace na temat UB w latach 50, Żydów w aparacie bezpieczeństwa, Bolka, skazanych na karę śmierci w czasach stalinowskich, grudnia '70, przestępstw sędziów i prokuratorów w latach 44-56, ale też i różnych zagadnień wcześniejszych, dotyczących okupacji hitlerowskiej. IPN to nasz skarb narodowy i powinniśmy się przeciwstawiać wszelkim zamachom na tę instytucję, które ostatnio się nasiliły, być może w związku ze śledztwem prowadzonym w sprawie Michnika Stefana- stalinowskiego zbrodniarza.
Napisano
Nie obrażaj Wałęsy bo nie masz prawa nazywać go bolkiem!
Dzięki jego odwadze mamy dziś wolną Polskę a ci co go nazywają bolkiem to siedzieli u mamusi pod kołdrą a teraz mają coś do powiedzenia.
Dla tego dla mnie IPN jest instytucją kierowaną przez PIS działający na zlecenie polityczne jednej partii.
Pozdrawiam!
Napisano
magius napisałeś, że mamy za co przepraszać Żydów (może i tak) ale nie napisałeś, że i oni mają nas za co przepraszać... A jakoś jeszcze do tej pory nie słyszałem z ich strony... Piłsudski był im bardzo przychylny a mimo to wsparli sowietów i to dwa razy... Raz w wojnie polsko- bolszewickiej 20 roku drugi raz w 1939 roku. O wykrojeniu z terenów polskich niemal połowy terytorium na budowę ich państwa pod protektoratem Niemiec nie wspominając... Żeby nie I wś istniało by duże prawdopodobieństwo, że Izrael leżał by w Europie na terenach Polski. Czemu znowu pomoc sowietom w wojnie 20 roku i po 17 września nie nazwać masowym szmalcownictwem i donosicielstwem na Polaków? Czemu rozbrajanie żołnierzy i prześladowanie ludności polskiej na terenach zajętych przez sowietów nie wymaga przeproszenia... Tym bardziej, że u nas szmalcownictwo było karane przez podziemie karą śmierci i nie miało masowego charakteru w przeciwieństwie do sytuacji na kresach. Piszesz o Kielcach. Poczytaj o podobnych akcjach stalinowskich na Węgrzech w Czechosłowacji które wydarzyły się niemalże równocześnie i były inspirowane przez stalina na potrzeby polityki zagranicznej... Akcje te miały na celu zdyskredytowanie w opinii państw zachodnich krajów włączonych siłą do bloku wschodniego i ukazanie ich jako słusznie wziętych pod but wujaszka stalina a rzekomy antysemityzm działał wtedy na wyobraźnie i odbiór w państwach zachodnich jak płachta na byka... Tym sposobem stalin legitymizował swoje wpływy w Europie wschodniej. Zamiast współczuć narodom zniewolonym przez sowietów mówiono, że dobrze Polakom tak bo antysemici jesteśmy . Jeśli poznał byś postaci dramatu w Kielcach to pewnie byś się zdziwił, gdyż Żydzi byli po obu stronach barykady"...
To k woli wyjaśnienia.
Piłsudski wiele razy wyciągał rękę i do Litwinów i Ukraińców jakoś z ich strony odzewu nie było... Zawsze przyświecała mu idea przyjaznych państw buforowych na wschodzie... Niestety poniósł fiasko. Niestety dla całej Europy. To moje zdanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie