Skocz do zawartości

Kultura wypowiedzi na forum

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem rozpoczac dyskusje na temat poprawy kultury wypowiedzi na naszym forum. Wiem, ze to co sie dzieje u nas oraz na wszystkich pozostalych forach, jest obrazem osob udzielajacych sie. Jak powiedzial swietej pamieci Lem Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" Niestety czesc z tych idiotow" dotarla na nasze forum i stara sie nim zawladnac. Moze wypracujmy razem jakies standardy, ktore beda obowiazywaly Nas odkrywcow? Wiem, ze jest regulamin i netykieta ale moze cos extra od nas?

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
tak - właśnie po raz kolejny podpadłem...
http://odkrywca.pl/guzik-z-herbem,666801.html#666801

Ustalmy razem zasady współżycia... na forum :)

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=413681#808790

ciekawe....

kiedy wątek poleci do dołka (albo kiedy trzeba go będzie zablokować)

i ciekawe kiedy jakiś użyszkodnik zbierze wszystkie możliwe żółte kartki przy okazji tego tematu....

ciekawe...

jak dla mnie obecne zasady są jasne i zrozumiałe i uważam że to wystarczy...

Pomijam merytorykę wypowiedzi i ortografię. Pomijam też kasztanienie w niektórych wątkach, ale co nie którzy swoimi pytaniami, bądź odpowiedziami aż się proszą o to.

Boli mnie co innego. Przeglądam fora zagraniczne i tam aż jest na co oko zawiesić, i nie mówię o rzeczach które są u nas prawnie zabronione, a gdzie indziej nie. Żenujące jest to że do ID wystawia się kawałki pieca kaflowego, pogięte gwoździe z kopyt końskich, kawałki blaszek, drutów itp. itd.

Ja rozumiem że większość to młodzi i początkujący poszukiwacze i miłośnicy histrii, ale to ich od niczego nie zwalnia. Ja też i wielu z nas zaczynało tę przygodę, ale wtedy nie było internetu, a koputery były w zakładach jako ciekawostki. I nikt z nas nie latał z kawałkiem złomu (śmiecia)po muzeach i zawracał 4 litery kustoszowi. Nikt z nas w kawalku złomu się nie dopatrywał nie wiadomo jak unikatowego skarbu.

Dotarły do mnie już takie informacje że za granicą jak chcą się pośmiać to wchodzą na naszą stronę do działu ID.

Pamiętajcie że Nas czytają też za granicą i sami o sobie tworzymy zdanie i opinie. Jeżeli będziemy się tego trzymać, to nie raz i nie dwa rozhuśtamy gula mądralom z zagranicy.

Tak krawiec kraje... albo może jakie przepisy takie identyfikacje .Było tu już paru odważnych.. z akcentem na było .O czym mamy pisać ,co pokazywać,jeśli wszystko ,lub prawie wszystko co robimy ,jest nielegalne .Ilu na przestrzeni chociażby ostatnich trzech lat opuściło to forum ,bo strach i lepiej nie kusić złego .Zostało paru odważnych którzy swoje zbiory trzymają u znajomych ,albo tacy którzy nie mają nic konkretnego do powiedzenia ,oraz bagnety ss i inne zjawy .Jaki mamy wpływ na to kto to forum odwiedza i jaką kulturę sobą reprezentuje ? Potrzebujemy autorytetów ,ale jaki autorytet zgodzi się na taki nielegalny proceder .Ci którzy byli dla mnie autorytetami opuścili już to forum w ciszy lub też ostentacyjnie mówiąc ,,żegnam '',Do puki nic się nie zmieni w przepisach i prawie ,będziemy niestety przyciągać różne męty ,prostaków , chamów i cwaniaczków - handlarzy grzebiących po stanowiskach .A nam będzie bardzo ciężko zmienić ten wizerunek .Pozdro...

Witam,
Pozwolę sobie napisać kilka słów. Jestem miłośnikiem historii,choć nie zajmuję się odnajdywaniem tzw.fantów(to określenie nie brzmi ładnie). Na forum trafiłem kiedyś zupełnym przypadkiem od tamtego dnia jestem tu niemal codziennie.Naprawdę pogłębiłem swoja wiedzę historyczną, dowiedziałem się wielu interesujących faktów.Zdumiała mnie szczegółowa wiedza niektórych użytkowników forum.
Zauważyłem jednak, że niektórych tematów lepiej nie poruszać, bo wątek zakończy się kłótnią.Rzeczywiście wypowiadają się czasem osoby delikatnie mówiąc trochę awiedzone".A niektórych wpisów zwyczajnie nie rozumiem.

Jeśli już wypominamy" :) to podepnę się i zapytam, skąd się biorą ludzie którzy wszędzie widzą podstępy i prowokacje?

Mam na myśli jeden z ostatnich wątków http://www.odkrywca.pl/stary-poniemiecki-dom,666555.html#666555 , nim zostały powiedziane ciekawe zdania musiałem poukrywać durne i idiotyczne komentarze co niektórych użytkowników. Taka mała rada-jak nie mają nic ciekawego do powiedzenia-niech udzielają się w Towarzyskich... nie wszystko to prowokacja. A Latającą Trumnę" pamiętacie? Ile tam się śmialiście? Autor jak widać na dobre zniknął z forum, a nie był to wcale żart z jego strony.

I popieram Martiana-polityka do dołka...

To forum naprawdę zaczyna zaniżać poziom przez co niektórych... bo albo się ma wiedzę i pisze z sensem, albo kasztani byle co aby postów nabić... bo chyba w tym sens istnienia na forum pewnych postaci.

Witam
W sumie nie zaglądałem na forum blisko dwa lata poza sporadycznymi odwiedzinami. Ostatnio więcej bo ponownie zakupiłem sprzęt. Z tego co widzę ubyło trochę osób , które wnosiły dużo informacji na forum, z ciekawością się ich czytało. Ciekawych fantów tez jakby mniej, ale chyba nie ma co się dziwić, kto pokaże coś wartościowego w tych czasach ;). Pojawiło się sporo nowych osób w tym takie kwiatki jak pewien mój ulubieniec , którego 99% postów to proxima jest super na wszystko" ... Admini tak jakby mieli większe uprawnienia, może i ma to zalety ale też i duże wady, czasem za dużo wycinają z wymiany zdań, jedni mogą uważać że coś jest niepotrzebne inni mogą wyrabiać sobie opinię, ale jak skoro coś zostaje usunięte. Reasumując forum trochę straciło swój klimat takie moje odczucie po dłuższej przerwie.
pozdrawiam

Kuuur... zapiał;)

a co do niekulturalnych wypowiedzi, to najpierw ostrzeżenie i medal żółty 1 stopnia na wejściu, potem 2,3 jak to do tej pory i ban, blokada IP co by jakiś bagnet ss, drugi raz nie mógł się zalogować itd, i może jakaś czarna lista?:)

PZDR

Dla mnie nie do konca jest zrozumiale to - osoby ktore dzien predzej dostaly bana, wracaja na forum pod innym nickiem (pod ktorym pisaly juz wczesniej)i za wszelka cene staraja sie uwiarygodnic np w watku w ktorym dzien wczesniej pisaly cos innego - taki Jackyl i Mr. Hyde.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 21:01 23-02-2010

Nie jest źle !
Z racji tematyki tu poruszanej Forum nie jest na szczęście przekrojem społeczeństwa".
Wiekowo i zawodowo , pewnie tak (pochwała różnorodności) jednak większość Kolegów łączy zamiłowanie do historii - cecha tak rzadka we współczesnym świecie , że w przegłosowanym logo winien paradować dinozaur z wykrywaczem... ;)
Wymiana zdań jest naturalna - co prawda wielu z nas zdarza się przekroczyć niewidzialną , magiczną granice poza którą króluje chaos...
Nie zazdroszcze Modom pilnowania tego całego ałaganu"... :)
Pozdrawiam

Ktoś tu napisał, że śmieją się z naszego ID. A ja uważam że nasze ID może nie jest zbyt praktyczne, ale za to SKUTECZNE. Na zagranicznych forach z tego co widzę, identyfikowane są rarytasy i hełmy, bagnety itp, a u nas jest wszystko! Użytkownicy są pomocni, zawsze służą pomocą, i rzadko kiedy widzi się niezidentyfikowaną rzecz.

Pozdrówka.

i w tym momencie Generale - strzeliłeś sobie w kolano"...
as jest wszystko" - u nas było wszystko

i cały czas" o o samo wszystko" się pyta...

dając coraz mniej informacji wejściowych - lub coraz gorszej jakości
bez odrobienia lekcji"...

albo złe fotki - przepraszam bo komórką robiłem" - ale Identyfikujcie...
albo Legendy nie przeczyta - nie sprawdzi sam
itd.
nie mówiąc o wymiarowaniu - nazewnictwie - korzystaniu z szukajki...

na dzień dzisiejszy mam dosyć urażonych" - więc sam wytworzę ANTYKULTURALNY post...

POMOCY

wczoraj znalazłem - pod kszakiem jest okrągłe ma jakby uszko ale jest grube tam cos napisane jest nadmieniam że było w lesie na 30 cm 150 metrow od drogi fachowcy bedom wiedzieli od razu pilnie tylko bez dowcipów fotki dam jutro

+ ile jest warte...

zapomniałeś dodać.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:43 23-02-2010

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie