Skocz do zawartości

Jaruzelski: Klęska, że jeszcze żyję

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
uważam że Pan generał Jaruzelski jest postacią tragiczną mimo wszystko ale nijak nam wieszać na nim oszczerst.Nie przeżylismy tego co on,nie nam było podejmować trudne decyzje gdy na głowie był los całego Narodu i Kraju.
W zamachy majowym było więcej ofiar,a po zamachu też spora część społeczeństwa nie była zachwycona.Ale Marszałka stawia się na wzór,uczy się w szkołach,ale niech ktoś mi pokarze szkołe gdzie mówią że Piłsudski napadał i rabował:)
Nikt nie jest święty

Cel uświęca środki...
Piłsudski napadał i rabował dla swojej Frakcji i dość szybko jego celem stało się wyzwolenie Polski a nie dość mętne wyzwolenie mas robotniczych ( a od tego przecież zaczynał jak każdy socjalista ).
Jakoś się nie dorobił specjalnie ani wtedy , ani jako Marszałek i faktyczny wódz Polski.
I dlatego można mu chyba to wybaczyć...:)
W czasie II wojny też rabowano , żeby mieć środki na walkę z okupantem.
Myślę , że ani bojowiec PPS rabujący carski bank , ani akowiec napadający na hitlerowski pociąg z forsą nie miał żadnych dylematów moralnych.Okradał przecież okupanta.....

A Jaruzelskiemu powinni już chyba dać spokój...
Jakoś nie widać by ci wszyscy kryształowi do obrzydzenia byli tak samo zdeterminowani w odbieraniu gigantycznych emerytur ubekom.A to przecież byli prawdziwi bandyci minionego ustroju.
A najbardziej mnie wkurza , że najwięcej do powiedzenia na temat stanu wojennego mają urodzeni po roku 1980 namaszczeni przez IPN '' naukowcy ''.

Ciszej nad tą trumną.....

Witam !

Jaruzelskiego powinno się zostawić w spokoju pomimo wszelkich kontrowersji co do wprowadzenia stanu wojennego. Teraz to sobie łatwo pyszczyć". Nie wiadomo czy przypadkiem nie była to jednak w miarę racjonalna decyzja.

PS' Żeby nie było - nie cierpię komunistów.
PS 2 ' Mój ojciec był w 1981 żołnierzem zawodowym. Sam wtedy mówił że uscy coś kombinują" bo nagle pojawiło się u nich w jednostce kilku owarzyszy - konsultantów". Pamiętam jeszcze zdanie mojego ojca U Nas nie będzie Czechosłowacji , jak ruscy wejdą to polityczny dostanie w głowę... i będzie wojna"

Nie wiem czy takie nastroje panowały we wszystkich jednostkach. Ale skoro były w jednej to były w innych.

Po podpisaniu porozumień w sierpniu 1980r.we wszystkich jednostkach wojskowych organizowano spotkania z żołnierzami na kórych niewąpliwie byli przedstawiciele konrwywiadu i GZP WP.Kadra jak i żołniere z poboru często na tych spotkaniach stwierdali że nasze wojsko nie przyjmie akiej postawy jak wojsko czechosłowackie w 1968r.
Jesienią 1980r.zorganizowano ćwiczenia aby w niepewnym czasie rejestracji Solidarności wojsko było poza garnizonami,a ludności stworzyć pozór wojska gotowego do interwencji.Na tych ćwiczeniach(sztab SOW)był gen.Jaruzelski,wyraźnie rozeźlony,a wysocy oficerowie po kątach się podśmiewali że przyczyną złego humoru generała jest to że Lońka powiedział jemu że swojej dupy musisz bronić sam"gdy Jaruzelski zwrócił się o pomoc do Moskwy.

Piłsudski to stary dziadek i pomagał Austriakom i Niemcom w bojach z naszymi braćmi Rosjanami , a dzięki walce Jaruzelskiego z komunizmem jesteśmy teraz w Europie. Jestem za tym żeby rozwalić pomniki marszałka ,a na ich miejsce postawić dwa razy większe pomniki naszego bohatera generała. Oczywiście Breżniewowi też należy się pomnik za to ,że z miłości do naszego narodu nie wysłał do Polski swoich czołgów.Nad pozostawieniem pomników Jana Pawła II też się zastanawiam , bo on zbytnio generała nie lubił ,a jak się okazuje to fajny chłopak jest i prawie taki drugi Kukliński.Szkoda tylko ,że był generałem ,ministrem obrony narodowej ,a wojsko nie wykonywało jego rozkazów i wcale się go nie słuchało tylko tak sobie sami z siebie strzelali do robotników i górników i jeździli czołgami po ulicach... a to niesforne łobuziaki.

Właśnie zastosowałem politykę generała bohatera . Moja 80 letnia ciotka chciała wyjść do sklepu . Wziąłem pałę jak jej przejechałem parę razy po łydkach i plecach to przysiadła i teraz robi sobie okłady. Wytłumaczyłem jej ,że uratowałem jej życie , bo na dworze mogłaby na tym lodzie połamać sobie ręce i nogi co w jej wieku jest bardzo niebezpieczne. Ciocia przeżyła okupację niemiecką i sowiecką i lata dobrobytu w PRL i od razu zrozumiała ,że to co zrobiłem to dla jej dobra ... o właśnie prosi żebym przyszedł do niej ,bo chce mnie całować po rękach za to ,że jestem taki kochany i tak o nią dbam .

Kolego jacenty2004,aby oddać klimat tamtych lat, Twoja ciocia przed wyjściem do sklepu powinna najpierw dostać po cichu pieniążki od sklepikarza (na zachęte). Potem powinna zrobić ci w domu awanture, obrzucać kamieniami, śrubami oraz głośno śpiewać pieśni patriotyczne. Dopiero po tym wstępie Ty używasz pały.... Tak bym to widział;-)
POzdrawiam

Tu nie chodzi raczej o to jak nazywa się ustrój tylko o to ,że jak się już jakiś cwaniak dostanie do koryta to wszystkie siły poświęci tylko na to jak się tam utrzymać z rodziną, przyjaciółmi i kumplami z partii.A wiadomo co się dzieje gdy się psu chce zabrać kość. Będzie gryzł. Poczytajcie co się dzieje przez ten film. SLD czyli PZPR (dawniej PPR) - bo to to samo próbuje wykiszkować PIS z TVP ...ciekawe dlaczego ? A bo to kasa , władza i wybory za chwilę.A ja mam pytanie co tam w ogóle robią partyjne XXXXX nie mający pojęcia o niczym oprócz brania partyjnych diet pierdzenia w stołki w różnych zarządach i zatrudnianiu swoich tak samo nie mających pojęcia o niczym kumpli jako doradców za kilkadziesiąt tysięcy zł miesięcznie od pustego łba ?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:39 09-02-2010

W teorii to rzeczywiście ładnie wygląda, ale niestety... życie jest życiem. Zarówno rządy krajów dzikiego wschodu jak i światłego zachodu korzystają z telewizje państwowej jak agitator z tuby. Propaganda zawsze była i będzie niezależnie od ekipy na stołkach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie