michal1514 Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Napisano 19 Styczeń 2010 Mapka ponoć z 1757, chodzi mi o te zaznaczone w kółku.Temat przenoszę do IDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:57 16-02-2010
Swiety82 Napisano 21 Maj 2010 Napisano 21 Maj 2010 # michał tak mnie naszło... ;) a może ta czarcia góra" to miejsce gdzie palono czarownice? Coś w stylu wzgórza szubienicznego" ... ?
michal1514 Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 Hm może i głupie ale to miejsce nie jest tak blisko mojego miejsca zamieszkania ;). Dlatego wole się upewnić czy jest sens kopania w takich miejscach żeby nie jechać na darmo. Jak wiadomo są miejsca, które są odradzane do przeszukania bo zwykle nic nie wychodzi a ja chciałem się dowiedzieć jak jest z gospodą ;).
michal1514 Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Napisano 19 Styczeń 2010 Mapka ponoć z 1757, chodzi mi o te zaznaczone w kółku.Temat przenoszę do IDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:57 16-02-2010
sudajew Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 właśnie też sobie tak skojarzyłem tą kopertę, tylko mi jedno nie pasi, znam te miejsce bdb i z tego co wiem, to zawsze były tam pola uprawne, wiec troszkę to dziwne
michal1514 Napisano 19 Maj 2010 Autor Napisano 19 Maj 2010 Ambona ? hmm możliwe ale wydaje mi się, że zaznaczano by wszystkie ambony. Na całej mapie mam tylko jeden taki napis.Swiety, dzieki za linka : )
michal1514 Napisano 16 Luty 2010 Autor Napisano 16 Luty 2010 Witam ! Co może oznaczać Weinbergshauer ? na mapie są też budynki a niedaleko stodoła, teraz jest tam las, zabudowań nie ma, słowo Wein znaczy wino ale reszty nie wiem. Po drugiej stronie jest las i pisze Wein-B. Co to może być ?
otrong Napisano 6 Listopad 2010 Napisano 6 Listopad 2010 co oznacza słowo holzabl." z tłumacza wiem że holz to drewno ale jeszcze abl.? Jest tego pełno, niemal nad każdym jeziorem.
michal1514 Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 Hmm...Możliwe i bardzo ciekawe :).Chciałem zrobić wywiad w terenie, zamieścić kilka fotek ale narazie brak czasu.Z jednej strony są zaznaczone na mapie drzewa posadzone w rzędzie. Tak jak by wyznaczały droge na góre. Ciekawe co tam mogło być...
angel-55 Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 ktc - wzgórki 2" są pochodzenia naturalnego natomiast cztery 1" oraz sąsiednie dwa a godzinie czwartej" i nieregularne wzniesienie obok są śladami działalności górniczej, pozostałościami po licznych w okolicach Dalejowa kopalniach rud żelaza, wysypiskami nadkładu i tzw. dołami rudnymi". Zresztą a godzinie pierwszej" masz dawny kanał odprowadzający wodę tzw.Stolnię". Uwagę zwracają też liczne i w miarę regularnie rozmieszczone na południu te właśnie doły rudne". A znależć tam możesz oprócz kawałków rudy również ozrywki", więc lepiej uważaj z ryciem...
kopijnik2 Napisano 21 Maj 2010 Napisano 21 Maj 2010 ludzie...nie ambony a stanowiska strzeleckie - myśliwskie...- jak było - tego się nie dowiemy - czyli gdybiemy...stanowiska strzeleckie a strzelnica - to nie to samo...są różne formy polowań, a zespołowe są z ustawianiem strzelców w linii...ale tutaj są myśliwi - więc nie będę dywagował...
michal1514 Napisano 18 Maj 2010 Autor Napisano 18 Maj 2010 Ponawiam pytanie co do tej strzelnicy.Może droga była tak nazywana ? nie wiem zresztą czemu,bo dziwi mnie, że tak w środku lasu byłaby strzelnica i nie wiem czy wojskowa czy co.
Swiety82 Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 Wein-B(wein-berg) oznacza prawdopodobnie wzgórze winne(winniczne), u mnie jest miejsce tak nazwane-na wzgórzu widać resztki kaskad", kiedyś było właśnie porośnięte winoroślami.Aha-dziwne oznaczenie na mapie WIG? To nie jest raczej Messblatt?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:53 16-02-2010
Swiety82 Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 Hexen-B = Hexen-Berg = Czarcia Góra"? Coś w ten deseń. Zresztą widać że to pagórek-poszukaj w jakimś opracowaniu lokalnej historii terenu-czasem się trafiają jakieś wzmianki. To taka odmiana Wzgórza szubienicznego" jakie jest w mojej miejscowości-ot kawałek ziemi z jakąś historią czy legendą :)
Swiety82 Napisano 16 Luty 2010 Napisano 16 Luty 2010 Tak jeszcze btw tego miejsca zaznaczonego na mapie jako miejsce do wykopywania piasku". Z doświadczenia powiem że takie miejsca są bardzo ciekawe jako... śmietniki. Pod warunkiem właśnie ze znajduje się przy polu. Chłop mógł mieć tam swoje miejsce na odpoczynek, ja w takich miejscach trafiałem łopaty, wiadra, rozmaite żelastwa, ale były też kompletne niemieckie butelki z kapslami, jakieś lampy, sztućce etc...
otrong Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 Czy zaznaczone miejsce to jakiś szwedzki okop czy co? Mam do tego miejsca z 10km ale nigdy tam nie byłem i nie wiem co tam jest. (Mapa z 1911r)
tyfus Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 tłumacząc : szwedzki szaniec.jak się ma nazwa do tego miejsca - wyjaśnić to może przekaz historyczny - czy w okolicy były jakieś bitwy, potyczki itd. itp., ze Szwedami.z samej nazwy nic zasadniczo nie wynika, ale daje powód do myślenia i sprawdzenia.
michal1514 Napisano 15 Marzec 2010 Autor Napisano 15 Marzec 2010 Mam jedno pytanko...Dlaczego jedne grodziska na mapach Messblatt zaznaczano a inne nie ? Dokładniej chodzi mi oto, że czytałem spis grodzisk w moim powiecie, i z tych wszystkich zaznaczone na mapie jest tylko jedno ( skan mapki dawałem kilka postów wcześniej K.D Burgwall ). Co ma wpływ na zaznaczenie miejsca grodziska na mapie ?
Swiety82 Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 A nie wydaje Ci się to dziwne że strzelnica zaznaczona jest w środku leśnego skrzyżowania? Myślę że nie odnosi się to bezpośrednio do strzelnicy... może to szerszy kontekst?
tyfus Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 może po prostu, kolejność odkryć ? następne zostały odkryte i zlokalizowane w latach późniejszych i dlatego może ich nie ma na mapis ?przecież masz współczesny, w miarę świeży" wykaz :)tak samo jest z tymi których jeszcze nie odkryto - nie ma ich na mapach.
michal1514 Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 kopijnik ok ...Ale jak byś zauważył to my nie piszemy o tej strzelnicy ;]
michal1514 Napisano 16 Luty 2010 Autor Napisano 16 Luty 2010 Ok, moja pomyłka to Messblatt.Mam zamiar odnaleźć to miejsce, jest ono przy drodze, dość starej drodze obecnie asfaltowej, jak już pisałem budynków nie ma, na mapce widać to miejsce
Pytanie
michal1514
Mapka ponoć z 1757, chodzi mi o te zaznaczone w kółku.
Temat przenoszę do ID
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:57 16-02-2010
114 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.