Skocz do zawartości
  • 0

Oznaczenia na mapie

michal1514

Pytanie

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hm może i głupie ale to miejsce nie jest tak blisko mojego miejsca zamieszkania ;). Dlatego wole się upewnić czy jest sens kopania w takich miejscach żeby nie jechać na darmo. Jak wiadomo są miejsca, które są odradzane do przeszukania bo zwykle nic nie wychodzi a ja chciałem się dowiedzieć jak jest z gospodą ;).
Napisano
właśnie też sobie tak skojarzyłem tą kopertę, tylko mi jedno nie pasi, znam te miejsce bdb i z tego co wiem, to zawsze były tam pola uprawne, wiec troszkę to dziwne
Napisano
Ambona ? hmm możliwe ale wydaje mi się, że zaznaczano by wszystkie ambony. Na całej mapie mam tylko jeden taki napis.
Swiety, dzieki za linka : )
Napisano
Witam ! Co może oznaczać Weinbergshauer ? na mapie są też budynki a niedaleko stodoła, teraz jest tam las, zabudowań nie ma, słowo Wein znaczy wino ale reszty nie wiem. Po drugiej stronie jest las i pisze Wein-B. Co to może być ?
Napisano

co oznacza słowo holzabl." z tłumacza wiem że holz to drewno ale jeszcze abl.? Jest tego pełno, niemal nad każdym jeziorem.

Napisano
Hmm...
Możliwe i bardzo ciekawe :).
Chciałem zrobić wywiad w terenie, zamieścić kilka fotek ale narazie brak czasu.
Z jednej strony są zaznaczone na mapie drzewa posadzone w rzędzie. Tak jak by wyznaczały droge na góre. Ciekawe co tam mogło być...
Napisano
ktc - wzgórki 2" są pochodzenia naturalnego natomiast cztery 1" oraz sąsiednie dwa a godzinie czwartej" i nieregularne wzniesienie obok są śladami działalności górniczej, pozostałościami po licznych w okolicach Dalejowa kopalniach rud żelaza, wysypiskami nadkładu i tzw. dołami rudnymi". Zresztą a godzinie pierwszej" masz dawny kanał odprowadzający wodę tzw.Stolnię". Uwagę zwracają też liczne i w miarę regularnie rozmieszczone na południu te właśnie doły rudne". A znależć tam możesz oprócz kawałków rudy również ozrywki", więc lepiej uważaj z ryciem...
Napisano
ludzie...
nie ambony a stanowiska strzeleckie - myśliwskie...
- jak było - tego się nie dowiemy - czyli gdybiemy...
stanowiska strzeleckie a strzelnica - to nie to samo...

są różne formy polowań, a zespołowe są z ustawianiem strzelców w linii...
ale tutaj są myśliwi - więc nie będę dywagował...
Napisano
Ponawiam pytanie co do tej strzelnicy.
Może droga była tak nazywana ? nie wiem zresztą czemu,
bo dziwi mnie, że tak w środku lasu byłaby strzelnica i nie wiem czy wojskowa czy co.
Napisano
Wein-B(wein-berg) oznacza prawdopodobnie wzgórze winne(winniczne), u mnie jest miejsce tak nazwane-na wzgórzu widać resztki kaskad", kiedyś było właśnie porośnięte winoroślami.

Aha-dziwne oznaczenie na mapie WIG? To nie jest raczej Messblatt?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 12:53 16-02-2010
Napisano
Hexen-B = Hexen-Berg = Czarcia Góra"? Coś w ten deseń. Zresztą widać że to pagórek-poszukaj w jakimś opracowaniu lokalnej historii terenu-czasem się trafiają jakieś wzmianki. To taka odmiana Wzgórza szubienicznego" jakie jest w mojej miejscowości-ot kawałek ziemi z jakąś historią czy legendą :)
Napisano
Tak jeszcze btw tego miejsca zaznaczonego na mapie jako miejsce do wykopywania piasku". Z doświadczenia powiem że takie miejsca są bardzo ciekawe jako... śmietniki. Pod warunkiem właśnie ze znajduje się przy polu. Chłop mógł mieć tam swoje miejsce na odpoczynek, ja w takich miejscach trafiałem łopaty, wiadra, rozmaite żelastwa, ale były też kompletne niemieckie butelki z kapslami, jakieś lampy, sztućce etc...
Napisano

Czy zaznaczone miejsce to jakiś szwedzki okop czy co? Mam do tego miejsca z 10km ale nigdy tam nie byłem i nie wiem co tam jest. (Mapa z 1911r)

Napisano
tłumacząc : szwedzki szaniec.

jak się ma nazwa do tego miejsca - wyjaśnić to może przekaz historyczny - czy w okolicy były jakieś bitwy, potyczki itd. itp., ze Szwedami.

z samej nazwy nic zasadniczo nie wynika, ale daje powód do myślenia i sprawdzenia.
Napisano
Mam jedno pytanko...
Dlaczego jedne grodziska na mapach Messblatt zaznaczano a inne nie ? Dokładniej chodzi mi oto, że czytałem spis grodzisk w moim powiecie, i z tych wszystkich zaznaczone na mapie jest tylko jedno ( skan mapki dawałem kilka postów wcześniej K.D Burgwall ). Co ma wpływ na zaznaczenie miejsca grodziska na mapie ?
Napisano
A nie wydaje Ci się to dziwne że strzelnica zaznaczona jest w środku leśnego skrzyżowania? Myślę że nie odnosi się to bezpośrednio do strzelnicy... może to szerszy kontekst?
Napisano
może po prostu, kolejność odkryć ?
następne zostały odkryte i zlokalizowane w latach późniejszych i dlatego może ich nie ma na mapis ?
przecież masz współczesny, w miarę świeży" wykaz :)

tak samo jest z tymi których jeszcze nie odkryto - nie ma ich na mapach.
Napisano

Ok, moja pomyłka to Messblatt.
Mam zamiar odnaleźć to miejsce, jest ono przy drodze, dość starej drodze obecnie asfaltowej, jak już pisałem budynków nie ma, na mapce widać to miejsce

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie