blackdog68 Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2010 Tajemnica Bursztynowej Komnaty, która przeszło 60 lat temu zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach z zamku w Królewcu, do dziś rozpala wyobraźnię poszukiwaczy. Zaginionego skarbu szukały, gdzie się tylko dało, setki osób. Jedna z nich twierdzi, że go znalazła..."Ciąg dalszy tutaj :http://facet.interia.pl/ciekawostki/roznosci/news/na-tropie-bursztynowego-skarbu,1426192,4823 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 Wg długotrwałego śledztwa przeprowadzonego przez Orłowskiego w oparciu o świadków i fakty jest. Z tym że schron obecnie po całkowitej przebudowie miasta może być wszędzie: w parku, pod domem, pod ulicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 10 Marzec 2010 Share Napisano 10 Marzec 2010 problem nie w tym, by zlapac kroliczka, ale by go gonic i gonic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 14 Maj 2010 Share Napisano 14 Maj 2010 Zastanawia mnie jedna sprawa w tym temacie. Wzgledy logistyczne. III Rzesza pod koniec wojny cierpiała na brak paliwa. W więszości informacji mówi się o transportach ciężarówek które przyjeżdżały i rozładowywano z nich skrzynie z oznaczeniami Królewiec. Nawiązuję do ostatniego nr Odkrywcy. Gdzie autorzy piszą o poszlakach ukrycia w MUR. Te względy logistyczne nie pozwalają mi przypuszczać żeby tak ogromny skarb przewozić ciężarówkami. Policzyłem na tzw. oko że komnata to ok. 300 m kw ścian, do tego dochodzą inne elementy ornamentyki. Trzeba to popakować w skrzynie. Może do jednej skrzyni weszło ok 1 m kw elementów. Skrzynia mogła mieć ok 1 m sześciennego. Ciężarówki miały wtedy ładownośc nie więcej jak ok. 4 m sześciennych. Wychodzi mi ok 75 samochodów. Czy stac było ich na taką operację. W chwilach kiedy porzucali czołgi i sprzęt bojowy bo nie mieli paliwa? Stawiam na ukrycie jej w okolicach królewca albo na kolej. Gdzieś kiedyś wyczytałem o tropie zbombardowanego transportu kolejowego w okolicach Drezna i odnalezionych szczątkach stopionej żywicy. Może to to. Transport drogowy moim zdaniem odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 A morze" Bursztynowa Komnata znajduje się w Pareżkach,niedaleko Górowa Iławeckiego na byłym,lub w pobliżu niemieckiego poligonu Stablak,albo w tajemniczej górze Pareżczańskiej,lub gdzieś w okolicy,kto wie,morze" jest szerokie i głębokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 ''zatrzymała ich ściana z cegły'' i do dziś nie wymyślono technologii by to jakość przejść. Może kiedyś.Dobry artykuł szkoda że nie z Faktu bo miał bym co czytać na posiedzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 3 Maj 2011 Share Napisano 3 Maj 2011 Są jakieś nowe wieści z poszukiwań tego cuda? sahara47 dobrze gada, gdzieś w innym temacie jest wątek BK i pociągu, który gdzieś wjechał na boczny tor i ślad po nim zaginał - może to tam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 3 Maj 2011 Share Napisano 3 Maj 2011 Ten temat był wielokrotnie wałkowany w Odkrywcy patrz np.nr7 z roku 2000.Bursztynową komnatę spalili przypadkowo na bani czerwonoarmiści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Ciekawy trop. Ermitaż ma podziemia - do których nikt nie ma dostępu. Jakby tam poszukał - dużo ciekawych rzeczy by się znalazło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacho Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Ciekawe kiedy ludzkość będzie dysponowała technologią pozwalającą pokonać tę cholerną ścianę z cegły. Może dożyjemy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 Wiele razy widziałem w TV programy z róznych poszukiwań, różne grupy mają różne namiary na skarby" posiadają elektroniczne zabawki typu radary i inne pierdoły często zostały wykryte jakieś zamurowane komnaty czy coś ale żeby wziąść kilof do ręki i zacząć kuć to już tego nie pokazują lub nie robią, no panowie trzeba zacząć kopać i kuć a nie tylko się zabaweczkami bawić. Moim zdaniem w PL nie ma poważnych grup poszukiwaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Ja jestem śmiertelnie poważny. Naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.