Skocz do zawartości

Niemieckie odznaki bojowe

R51

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 429
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kolego stg1971 mam pytanie odnośnie tej odznaki szturmowej , wytłoczki , której zdjęcie zamieściłeś w poście z 2010-01-21 12 : 47 : 31.Czy to jest jakaś rzadsza odmiana tej odznaki ? Pytam bo przeglądając internet oprócz Twojej widziałem jeszcze tylko dwie identyczne.Na szwedzkim portalu aukcyjnym i na forum IOH gdzie zresztą tamtejsi fachowcy uznali ją za oryginał choć nie miała żadnych sygnatur.Wszystkie inne odznaki mają takie trójkątne otwory perforacyjne między swastyką a trzonkiem granatu i bagnetu a ta Twoja i pozostałe , które widziałem nie.

pozdrawiam : - )

qwert
Napisano

Nikt już nie ma się czym pochwalić? Nie wierzę...
Kolejna odznaka. Nadawana pilotom myśliwców. Ustanowiona 30 stycznia 1941 roku. Było 6 stopni tej odznaki.
6- brązowy, za 20 lotów bojowych
5- posrebrzany brąz za 60 lotów bojowych
4- pozłacany brąz za 110 lotów bojowych
3- pozłacany brąz z przywieszką za 250 lotów bojowych
2- z pozłącanego brązu z przywieszkami z cyframi za 300, 400, 500, 1000 i 2000 lotów bojowych
1- z pozłacanego brązu z brylantami

Napisano
Panowie może ktos posiada odznakę pancerną za 50 walk lub inną numerowaną, jeśli tak to niech sie pochwali.
Pozdr.
Napisano
Odnośnie zdjęcia Frontflugspange fur Jager in Gold mit Brillanten, przekopałem chyba cały internet i nic:) W katalogu aukcyjnym Husken z 1999 roku przy tej pozycji jest wymowna kropka zamiast ceny, a to chyba o czymś świadczy:)
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie