Skocz do zawartości

Buty dla poszukiwacza

palacz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam!
Koledzy czy macie jakiś sprawdzony sposób na impregnację i konserwację butów aby nie puszczały wody??
Kupiłem buty nówki,więc mam nadzieję że kilka ładnych sezonów mi posłużą.
Słyszałem kiedyś o zanurzaniu buciorów w rozgrzanej paście do podłóg,ale nie chcę ryzykować:)
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Napisano
Co do impregnacji to kupiłem puchę najtańszego wosku do butów. Podgrzewam buty opalarką elektryczną, wosk też i taki płynny nakładam na gorące buty za pomoca pedzla. Na koniec podgrzewam jeszcze buty z woskiem aby ładnie wsiąkł we wszystkie szwy i szczeliny. Starcza na dwa, trzy wyjścia w mokry teren. Pozdrawiam.
  • 3 months later...
Napisano
Jakoś ten twój sposób budzi we mnie lekkie obawy. Zupełnie nie wiem czemu:) Ja najczęściej kupuję dobrej jakości spraya i tak mi juz chyba zostanie. A jesli chodzi o odpowiednie buty to wydaje mi się ,że Delta-8 Gore-tex są odpowiednie. Co prawda takowych nie posiadam ale słyszałem wiele pozytywnych opinii . Może ma ktoś informacje z pierwszej ręki"( a właściwie nogi) ?
Napisano
Witam.
Przeczytając ten temat mozna zauwazyć ze wiele osob poleca BUNDESWEHRY wiec zacząłem grzebać na allegro i znalazłem używki tylko ze z wadą...jest rozerwana futrówka na pięcie...Jak myślicie czy przeszkadza to w eksploatowaniu tych butów i czy warto w ogóle kupić z taką wadą?
Link:http://allegro.pl/item1112061584_buty_wojskowe_bundeswehr_taktyczne_43_5_bw_polecam.html
Napisano
to już jest wadą tych butów że przy pięcie się skóra rozrywa i podeszwa się rozkleja? Enifereum3 nijak nie mogę sprawdzić bo tam jedno foto jest...a zresztą ma ich 50 par i wszystkie maja chyba tą samą wade...dziwne...Wysłałem gościowi maila zobaczymy...
Napisano
Zapewne są to buty po selekcji z BW. Niewłaściwe dopasowanie mogło spowodować rozerwanie futrówki. Tak, wadą jest rozklejanie się podeszwy, szczególnie w używanych.
Napisano
Jeszcze zależy jaki macie rozm.buta....
Ja mam 14lat i rozmiar 48,5.
Polecam na lato desanty a na zime buty GORA-TEX czy jakos tak :D
Pozdro
  • 6 months later...
Napisano

Witam!
Szukam sobie jakichś butów niedrogich do 150 zł.
Znalazłem na Alle... buty, które wydają się ciekawe.
Według sprzedawcy:
-Mróz nam nie straszny (nawet do -30C,
-Nieprzemakalne,
-Wyprodukowane z materiał EVA (?),
-Lekkie i elastyczne.

Ja śmigam głównie po polach więc nie potrzebuje jakichś mega wytrzymałych butów. Ale chciałbym żeby w razie czego i w lesie buty się nie rozpadły.

Co o nich sądzicie panowie ?
Można brać czy padaka?
Co byście polecili dobrego do 150 zł? Nie chce abyście polecali gumiaki itp. bo już takowe posiadam.

Fota zapożyczona z All...

Napisano
Bierzesz pod uwagę używane? Nie każdy lubi takie buty ale jeśli tak to rozejrzyj się za butami firmy Meindl z gore-texem. Miałem zwykłe trekingi, używałem butów firmy Chiruca z gore ale Meindle biją na głowę pod względem komfortu. CO prawda mam je dopiero od początku zimy i o wytrzymałości nie mogę się wypowiadać, jednak firma ma renomę wiec myślę, że nie ma co się martwić. Są wyjątkowo ciepłe, noga się nie poci, w wakacje myślę że też dają radę- w pociągu jakoś bardzo gorąco w nich nie było więc gore działa bez zarzutu. Co ważne podeszwa super wygodna (nie wiem czy wszystkie ale moja dopasowuje się do stopy) i w porównaniu z innymi stopy po dłuższym czasie nie bolą.
Myślę, że jakieś używane trafisz w tej cenie i będą sto razy lepsze niż ten wynalazek z all.
pozdro
Napisano
panowie żadnych opinaczy i glanów gumofilców i tym podobnych żeczy które zawieraja cześci metalowe najlepsze z autopsji buciki naszej armi desantowe sprawdzają sie na nizinach w górach a nawet zawilgoconym terenie pod warunkiem że pociągniemy je wazeliną i dobrze zciągniemy na nodze 9lat chodzę w tych butach w pracy jaki w terenie pozdrawiam;)
Napisano
A ja z czystym sumieniem polecam buty BW model 2000
Za 49 złotych używane przechodziłem cały sezon od marca do chwili obecnej. Nic się nie odkleja futrówka rozerwana ale to nic nie szkodzi i nie przeszkadza jedynie przy zdejmowaniu może pięta wadzić. Do konserwacji tylko tłuszcz za 7 złotych dostępny w każdym sklepie obuwniczym. Ale podstawowa sprawa to zielone wkładki do butów Bw także do kupienia na aukcjach. W lato przy temperaturze 33 stopni i w spodniach długich BW komfort niesamowity. Dzięki wkładkom stopa oddycha i jest super. Naprawdę Polecam niemieckie obuwie
Napisano
EVA to materiał bardzo lekki zbliżony do pianki. Bardzo dobrze izoluje od zimna ale to cały czas zwykły GUMIAK" Jeśli nie chcesz powykręcać gabli to w tej cenie zostają Ci tylko jakieś wojskowe trepy.
Napisano
@LIBERTY1212 - te BW też lubię, porządne są
sam korzystam jako butów do wszystkiego z wojskowych firmy Starforce, wersji z zamkiem - da się je blyskawicznie ubrać (niezastąpione np. na wyjazdach harcerskich), nie przemakają i nie rozlatują się po 2 latach intensywnego używania.
Napisano
Niedawno ponownie kupiłem Starforce Commander HI. Buty są super, lekkie, doskonale amortyzują. Nie obcierają na początku (oczywiście przy normalnym ich rozchodzeniu, a nie od razu maraton). Muszą się uleżeć na stopie, na początku trochę zbyt duże, trzeba je ściągać sznurówkami na siłę. Ale bardzo, bardzo fajne buty.
Poprzednie popękały mi prawie po 3 latach, ale fakt, że nie dbałem przesadnie o kondycję skóry i parę razy nieźle je przesuszyłem, no i skóra nie wytrzymała.
Ja mam wersję z nylonem z boku, a moja dziewczyna ma LTR - w pełni skórzane.

M.
Napisano
Ja posiadam obuwie taktyczne, renomowanej firmy Surolus, z podeszwą i systemem Thunsulate, są produkowane na wzór obuwia z Niemieckiej Policji, oraz jednostek specjalnych Bundeswery. Są świetnie, oczywiście antypoślizgowa guma pod spodem, skóra naturalna, w połączeniu z tkaniną która przepuszcza powietrze, jest to coś w rodzaju inteligentnego" rozróżniania ciepła czy coś. Kupiłem w sklepie militarnym, buty konkretne. Przy okazji są używane w codziennym chodzeniu po śniegu, polecam.
Napisano
ja tak jak LIBERTY1212 kupiłem używane bundeswehry trochę za duże ale rozwiązałem to 3 wkładkami i nie ukrywam że jestem zachwycony...stopa się nie poci nie śmierdzi i są na prawdę wygodne. Jak widać dużo osób sobie te buty chwali bo są na prawdę świetne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie